Місто

​У день народження Корольова у житомирському музеї презентували симулятор космічного корабля

12 January 2020, 15:30

12 січня у Житомирі відзначають день народження видатного українського конструктора Сергія Корольова. Зранку кількасот людей - влада, гості міста та пересічні житомиряни поклали квіти до пам'ятника вченому на майдані Корольова та до погруддя біля музею космонавтики.

Традиційно у цей день вхід до музею - вільний, а відвідувачам розповідають про експонати, які з'явилися за рік. Однією з найголовніших подій стала презентація довгоочікуваного симулятора космічного корабля «Еней».

«Ми презентували цікаву колекцію з китайської космонавтики, яку подарував нам інститут електрозварювання імені Патона НАН України. Особисто академік Леонід Михайлович Лобанов передав цю колекцію саме тому, що там використовуються унікальні технології, розроблені українськими вченими, в яких ми маємо пріоритети. У нас дуже цікава програма для дітей, які можуть подивитися і на робота, і в спеціальні окуляри, за допомогою яких ви бачите всесвіт, а найголовнішою подією є презентація зоряного космольоту», - розповідає директорка музею космонавтики імені С. П. Корольова Ірина Дячук.

Симулятор розробила київська команда інженерів, яка створює авіатренажери. Його вартість складає 1 млн гривень.

«Перша така ідея у нас виникла три роки тому, але ми не думали, що це буде так реально і швидко, адже у нас почалися гарні стосунки з цим музеєм. У нас все так добре склалося, що цей проєкт перетворився на реальність. Це не просто забавка, яка може на дві-три хвилини долучити людину просто побути там, а це пізнавальний, корисний інструмент, який допоможе людині пізнавати космос з більш розширеним діапазоном», - зауважує головний інженер проєкту Євгеній Корольов.

Після презентації до зорельота вишукувалась величезна черга дітей. Маленький Павло, який вже спробував політати на симуляторі, ділиться першими враженнями:

«Там як реально, не здається, що це якась платформа, що все підкореговано, а сприймається, як справжнє. Я летів на Сонце, там можна самостійно летіти, це дозволяють», - каже Павло.

День відкритих дверей продовжуватиметься до 17.00, а політати на зорельоті відвідувачі зможуть і надалі у робочі дні музею.

Нагадаємо, 10 грудня 2019 року на сторінці музею космонавтики у фейсбук з'явився допис з новиною про завершення робіт з коригування та доопрацювання симулятора шатлу.

За даними ресурсу ProZorro, електротехнічне обладнання – симулятор космічного шатла музей космонавтики придбав з четвертої спроби у ТОВ «Лінкстар» за 1 млн грн. Перший тендер на придбання даного симулятору музей космонавтики оголосив 13 березня 2019 року, проте жодної пропозиції тоді не надійшло. 8 травня був оголошений новий тендер, на участь у якому надійшла одна пропозиція – від ТОВ «Лінкстар». Оскільки на аукціон було подано менше двох тендерних пропозицій, торги довелось відмінити. Тож житомирський музей втретє оголосив тендер наприкінці травня, але і він не відбувся. Вдалою виявилась четверта спроба.

Як повідомляв Житомир.info, у серпні 2019 житомирський музей космонавтики отримав «обновки», серед яких окуляри віртуальної реальності.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: Корольов музей космонавтики зореліт шатл  
Матеріали по темі