Місто

Як у Житомирі проходить реставрація колишнього магістрату та які артефакти там знайшли археологи

13 January 2020, 18:27

У Житомирі на території колишнього магістрату, який продовжують реставрувати, археологи знайшли десятки предметів побуту минулих століть. Спеціалісти працювали в режимі археологічного нагляду і проводили дослідження вздовж фундаменту будинку, де будівельники заклали траншеї та у підвалі.

Серед знайденого: фрагменти ліпного посуду доби енеоліту й VIII-IX ст, також стінки порцелянового та скляного посуду, залізні вироби, монети, кістки тварин та тютюнова люлька.

«Ясна річ, що вона (будівля) була пошкоджена попередніми будівельними роботами і ми потрапили на той момент, коли вони вже розпочались, але все одно ми отримали досить цікаву інформацію. Яскравою знахідкою були матеріали, які можуть датуватися VIII-IX ст, так звана культура Лука-райковецького, це кераміка», - розповідає старший науковий співробітник Інституту археології НАН України Андрій Петраускас.


За словами археолога, у 2016 році на Замковій горі знайшли лише один предмет датований VIII ст. Однак для того, щоб робити якісь висновки, артефактів було замало, і завдяки нещодавнім знахідкам, ситуація мінилася.

«Це свідчить про те, що на місті Житомира, оскільки ми маємо матеріали VIII ст., IX ст. та X ст. і є замок, який виникає у XIII ст. Тобто населеність цієї частини з VIII ст. не припинялася і це цікаво», - додає старший науковий співробітник Інституту археології НАН України Андрій Петраускас.

Свою роботу археологи вже закінчили. Планується, що усі знайдені предмети передадуть до Житомирського краєзнавчого музею, а найцікавіші артефакти будуть доступні і для відвідувачів закладу.

«Наразі знахідки проходять наукову обробку, атрибуцію, фіксацію, на них складається необхідна документація і вони будуть передані у фонди музею», - каже директор Житомирського обласного краєзнавчого музею Роман Насонов.

У самій будівлі колишнього магістрату 13 січня робота «кипить»: підрядник готується укладати підлогу на другому поверсі, паралельно облаштовує підвальне приміщення.

«Зроблено заміну опорних конструкцій на даху, посилено фундамент, зроблено водовідведення від ґрунтових та талих вод. Замінюється перекриття на другому поверсі. Ось перекриття, яке було на той час, сьогодні тут завозяться такі спеціальні балки. Темпи досить швидкі і це дає надію, що до кінця року магістрат буде зданий в експлуатацію», - зауважує директор Житомирського обласного краєзнавчого музею Роман Насонов.

Нагадаємо, розпочали реставрацію будівлі колишнього магістрату у вересні 2019 року без попередніх розкопок. Тоді житомирські археологи стверджували, що проведення будь-яких земляних робіт без археологічних досліджень незаконне. У жовтні Житомирська ОДА підписала договір про археологічний нагляд з Інститутом археології.

Як повідомляв Житомир.info, 1 квітня 2019 року департамент регіонального розвитку Житомирської ОДА оголосив тендер на 21 млн грн на проведення реставрації будівлі магістрату на Замковій горі. Перші торги, проведені у квітні, не відбулись, оскільки тендерний комітет відхилив обидві пропозиції через невідповідність документації визначеним вимогам. 31 травня на засіданні тендерного комітету переможцем торгів було визначено компанію ТОВ «Візин Річ».

22 квітня прес-служба Житомирської ОДА оприлюднила проєкт реконструкції магістрату, додавши, що після ремонту туди перенесуть житомирського мамонта, а поруч облаштують музейний сад.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: магістрат музей Насонов археологи розкопки Петраускас Насонов  
Матеріали по темі