Місто

​Приватний ЖЕК повідомив про подорожчання послуг, у Житомирській міськраді розповіли, що тарифи більше не погоджують

14 January 2020, 15:11

У Житомирі приватний ЖЕК розіслав мешканцям будинків, які він обслуговує, повідомлення про підвищення тарифів на послуги з управління. Нові тарифи приватна компанія обґрунтовує зростанням розміру мінімальної заробітної плати і повідомляє, що діяти вони почали вже з 1 січня 2020 року.

«У зв’язку з встановленням Законом України «Про Державний бюджет України на 2020 рік» від 14.11.2019 №294-ІХ мінімальної заробітної плати на рівні 4723 грн (було 4173 грн) ціна на послугу з управління багатоквартирними будинками з 01.01.2020 року буде збільшена в середньому на 0,61 грн за 1 кв.м загальної площі. Дане зростання ціни стосується тільки складової із заробітної плати. Всі інші складові залишаються без змін», - йдеться у повідомленні адміністрації ПП «КВЖРЕП №8», яке опублікувала у соцмережі житомирянка Олена Бондарчук.


Скрін з соцмережі

У коментарі Житомир.info заступник міського голови Сергій Кондратюк розповів, що на сьогоднішній день ні міська рада, ні міськвиконком не має впливу на формування та встановлення тарифів на послуги з утримання будинків у Житомирі, оскільки законодавством не передбачено погодження таких тарифів.

«Рішення виконкому для погодження нових тарифів не потрібно. На сьогодні законодавством передбачено погодження органами самоврядування тарифів на надання послуг з теплопостачання, а також погодження Нацкомісії по тарифах на послуги водопостачання і водовідведення. Для встановлення, коригування чи зміни тарифів по утриманню багатоквартирних будинків погодження виконкому на сьогоднішній день – не потрібно», - розповів Сергій Кондратюк.

Про те, що органи місцевого самоврядування не здійснюють встановлення цін на послугу з управління багатоквартирним будинком наголошувало і Міністерство регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства у роз’ясненні (від 8 червня 2018 р.) деяких норм закону «Про особливості здійснення права власності у багатоквартирному будинку».

«Механізмів державного регулювання стосовно ціни на послугу з управління багатоквартирним будинком законодавством не передбачено. Відтак, порядок формування ціни на цю послугу Кабінетом Міністрів України не затверджується, розрахунок ціни уповноваженим органам (органам місцевого самоврядування) управителем для встановлення (погодження) не подається. Зазначаємо, що у разі визначення управителя органом місцевого самоврядування на конкурсних засадах відповідно до Закону України «Про особливості здійснення права власності в багатоквартирному будинку» органи місцевого самоврядування (уповноважена особа виконавчого органу відповідної місцевої ради, за рішенням якого призначено управителя) наділені повноваженнями лише щодо підписання договору про надання послуг з управління багатоквартирним будинком від імені співвласників. При цьому органи місцевого самоврядування не здійснюють встановлення цін на послугу з управління багатоквартирним будинком», - йдеться в роз’ясненні міністерства.

Отже, тариф на послуги з управління будинком міською радою більше не погоджується і не затверджується. Вплинути на регулювання ціни за послугу можуть лише самі співвласники багатоквартирного будинку. Про це журналісту Житомир.info розповів депутат Житомирської міської ради, голова Асоціації ОСББ «Жито-Мир» Ігор Скоропад.

«З міською радою тариф на управління будинком більше не погоджується і не затверджується. Взагалі, кошторис на новий строк дії договору повинен затверджуватися загальними зборами співвласників будинку. Внесення змін у договір теж можливе через загальні збори, але є і можливість, коли уповноважена зборами особа самостійно підписує зміни до договору, в тому числі щодо ціни на послуги з управління будинком», - пояснив Ігор Скоропад.

Нагадаємо, у травні 2018 року виконком затвердив управителів багатоквартирних будинків Житомира, визначивши їх на конкурсі. У переліку переможців даного конкурсу зазначено, що ПП «КВЖРЕП №8» виграв конкурс на обслуговування будинків комунального «ВЖРЕП №15». Тоді ж виконком затвердив типовий договір про надання послуги з управління багатоквартирним будинком.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: утримання будинку управління будинком тариф квартплата  
Матеріали по темі