Влада

Улюблений бренд бюджетних організацій Житомирської області – Renault, автівки купують у фірм дружини ексголови ОДА

15 January 2020, 09:44

Бюджетні установи та організації періодично купують автомобілі для своїх потреб, витрачаючи на це немалі бюджетні кошти. Якщо проаналізувати минулорічні закупівлі легкових автомобілів підрозділами центральних органів влади та Житомирської облдержадміністрації, то можна помітити, що перевагу вони віддають автівкам марки Renault, а перемагають у відкритих торгах лише фірми, співвласницею яких є дружина колишнього голови Житомирської ОДА Сергія Машковського.

Сергій Машковський з квітня 2013 року був директором ТОВ «Полісся Моторс
Груп», офіційного дилера з продажу та обслуговування автомобілів марки Renault м. Житомир. 23 липня 2014 року відбулося його
офіційне представлення в якості голови Житомирської ОДА. 16 серпня 2016 року Машковський написав заяву на звільнення за власним бажанням і був звільнений указом президента від 31 серпня 2016 року.

В системі ProZorro за 2019 рік нам вдалося знайти 10 закупівель автомобілів обласними структурами. Загальна сума усіх придбаних авто становить 13 млн 358 тис. 386 грн. За результатами відкритих торгів дев’ять разів перемогу отримувало ТОВ «Полісся Моторс Груп», ще одну перемогу здобуло «Богдан-Авто Житомир». Власниками обох фірм є Світлана Присяжнюк та дружина колишнього голови облдержадміністрації Катерина Машковська.

Кожного разу участь у відкритих торгах брало лише двоє учасників: житомирська фірма та фірма з іншого регіону. Житомир.info помітив, що під час аукціонів фірми-конкуренти лише одного разу знижували ціну, в інших випадках учасники не торгувалися, а лише робили вигляд, що конкурують. Різниця у вартості цінової пропозиції між ТОВ «Полісся Моторс Груп» та її конкурентами була майже кожного разу незначна: від 100 грн до декількох тисяч.

ТОВ «Полісся Моторс Груп» зареєстроване в Житомирі по проспекту Незалежності, 170-А. Спеціалізується фірма на торгівлі автомобілями та легковими автотранспортними засобами, статутний капітал 2 тис. грн. Власниками фірми є Світлана Вікторівна Присяжнюк та дружина колишнього губернатора Житомирської області Сергія Олександровича Машковського - Катерина Валеріївна Машковська.

Під час закупівель «Полісся Моторс Груп» встигло «поконкурувати» з шістьма фірмами: ДП ТОВ «Девелопмент макс ЛЛС» «Автоінвестстрой-Чернігів», ТОВ «Вік Партнер», ПП «Галич-Моторс», ТОВ «Автоподіум», ТОВ «ТерКо Авто Центр» та ТОВ «Центр Херсон». І хоч зареєстровані фірми в різних регіонах, однак це не заважає їм бути добре між собою знайомими.

Першу перемогу в відкритих торгах «Полісся Моторс Груп» отримало 19 червня 2019 року: Житомирська ОДА підписала з цим ТОВ договір на закупівлю п’яти легкових автомобілів Renault Megane вартістю 2 млн 609 тис. 220 грн. За умовами договору один автомобіль Renault Megane коштує 521 тис. 844 грн.

Конкурентом у торгах виступило ДП ТОВ «Девелопмент макс ЛЛС» «Автоінвестстрой-Чернігів» з ціновою пропозицією в 2 млн. 663 тис. грн.

У липні управління Північного офісу Держаудитслужби в Житомирській області провело моніторинг закупівлі. За його результатами Держаудитслужба встановила порушення, одне з яких – не відміна замовником закупівлі.

Житомирська ОДА не відмінила тендер, оскільки договір вже був підписаний. У червні облдержадміністрація уклала та опублікувала третю додаткову угоду з ТОВ «Полісся Моторс Груп» на зменшення ціни закупівлі до 2 млн 509 тис. 700 грн. У вересні замовник з підрядником підписали четверту додаткову угоду. За її умовами кількість автомобілів, які має поставити «Полісся Моторс Груп», скоротилась до чотирьох «у зв’язку із скороченням організаційної структури Житомирської ОДА». Вартість чотирьох автомобілів обійшлась у 2 млн 12 тис. 736 грн: три – по 496 тис. 964 грн, один – 521 тис. 844 грн.

На сайті auto.ria автомобіль марки Renault Megane 2019 року випуску, з такими ж технічними характеристики, як і в тендерній документації замовника, можна придбати за 420 тис. 400 грн.

Наступного разу «Полісся Моторс Груп» та «Автоінвестстрой-Чернігів» зустрілися в листопаді на закупівлі автомобіля Renault Logan для головного управління Держпродспоживслужби в Житомирській області. Чернігівська фірма подала дорожчу пропозицію і житомирське ТОВ «Полісся Моторс Груп» знову отримало перемогу. Вартість укладеного договору374 тис. грн.

За нашими підрахунками ТОВ «Полісся Моторс Груп» зустрічалося на відкритих торгах з ДП ТОВ «Девелопмент Макс ЛЛС» «Автоінвестстрой-Чернігів» 17 разів: 9 разів перемагала житомирська фірма, 8 разів – чернігівська.

ДП ТОВ «Девелопмент макс ЛЛС» «Автоінвестстрой-Чернігів» зареєстроване в Чернігові по вулиці Ремзаводська, 4. Спеціалізується фірма на торгівлі автомобілями легковими автотранспортними засобами, статутний капітал фірми 5 тис. 460 грн. Власником фірми є кіпрська компанія «Радолін Трейдінг Лімітед».

У липні ТОВ «Полісся Моторс Груп» змагалося з ТОВ «Автоподіум» у тендері на закупівлю автомобіля Renault Duster Life для управління Служби безпеки України в Житомирській області, Запропонувавши ціну на 100 гривень меншу, житомирська фірма без проблем отримала договір на 499 тис. 900.

Знову ці фірми зустрілися на відкритих торгах у листопаді на закупівлі автомобіля Renault Sandero Stepway Life для управління СБУ в Житомирській області. Запропонувавши нижчу ціну, перемогу на торгах отримало ТОВ «Полісся Моторс Груп». Вартість підписаного договору354 тис. грн.

Загалом ТОВ «Полісся Моторс Груп» та ТОВ «Автоподіум» зустрічалися на 14 відкритих торгах: 4 рази вигравала житомирська фірма, 3– чернівецька, 7 разів – інші учасники.

ТОВ «Автоподіум» зареєстроване в Чернівцях по вулиці Енергетична, 2 В. Спеціалізується фірма на торгівлі автомобілями та легковими автотранспортним засобами, статутний капітал – 400 тис. грн. Належить ТОВ фірмі «Фордон Аутомотів Лімітед» та Роману Івановичу Романюку.

На початку липня ТОВ «Полісся Моторс Груп» підписує договір з головним управлінням Національної поліції в Житомирській області вартістю 499 тис. грн. Цього разу житомирська фірма перемогла у відкритих торгах із закупівлі автомобіля Renault Dokker, запропонувавши на 1 тис. грн менше ніж ПП «Галич-Моторс».

На сайті auto.ria автомобіль марки Renault Dokker 2019 року випуску, з такими ж технічними характеристиками, як і в тендерній документації замовника, можна придбати за 407 тис тис. 600 грн.

З ПП «Галич-Моторс» ТОВ «Полісся Моторс Груп» зустрічалося у відкритих торгах 8 разів: 4 рази перемагала житомирська фірма і 3 рази – львівська, одного разу торги відмінили.

ПП «Галич-Моторс» зареєстроване в Львові по вулиці Зелена, 407. Спеціалізується фірма в торгівлі автомобілями та легковими автотранспортними засобами, статутний капітал – 10 млн грн. Власником фірми є Ярослав Андрійович Конопацький.

У липні головне управління Держпродспоживслужби в Житомирській області підписало ще один договір з ТОВ «Полісся Моторс Груп» на придбання автомобіля Renault Logan за 357 тис. 750 грн. Цього разу конкурентом у відкритих торгах виступила херсонська фірма ТОВ «Центр Херсон», яка запропонувала вищу пропозицію, але торгуватися не захотіла.

ТОВ «Центр Херсон» та ТОВ «Полісся Моторс Груп» 2 рази зустрічалися у відкритих торгах та по 1 разу перемагали .

ТОВ «Центр Херсон» зареєстроване в Херсоні по Миколаївському Шосе, 54. Спеціалізується фірма на торгівлі автомобілями та легковими автотранспортними засобами, статутний капітал 1 млн 500 тис. грн. Власником фірми є ПП «Сервіс Плюс», яка належить Людмилі Миколаївні Романовій та Ануару Сєріккановичу Бейсєбаєву.

У жовтні був новий договір для ТОВ «Полісся Моторс Груп» вартістю 831 тис. грн – за стільки Житомирська спеціалізована дитячо-юнацька спортивна школа олімпійського резерву з легкої атлетики Житомирської обласної ради закупила у житомирської фірми автомобіль Renault Trafic. Вже в листопаді замовник та підрядник через додаткову угоду домовилися зменшити ціну на 16 тис. грн.

Конкурентом на цих торгах була рівненська фірма ТОВ «Вік Партнер», з пропозицією на 1 тис. грн дорожче.

Наступного разу ТОВ «Полісся Моторс Груп» та ТОВ «Вік Партнер» зустрілися напередодні нового року: запропонувавши нижчу ціну ТОВ «Полісся Моторс Груп» підписало договір з департаментом регіонального розвитку Житомирської ОДА на закупівлю 18 легкових автомобілів Renault Duster (службовий автотранспорт медичних працівників, що працюють у сільській місцевості) вартістю 7 млн 819 тис. 200 грн. Саме ці автомобілі 14 січня урочисто вручав на майдані Корольова голова ОДА Віталій Бунечко.

З «Вік Партнер» «Полісся Моторс Груп» конкурувало 9 разів: 6 разів перемогу у відкритих торгах отримала житомирська фірма і один раз рівненська, двічі торги були відмінені.

ТОВ «Вік Партнер» зареєстроване в Рівному по вулиці Кобзарська,85. Спеціалізується фірма на торгівлі автомобілями та легковими автотранспортними засобами, статутний капітал 1 млн 50 тис. грн. Власником фірми є Вікторія Олегівна Красько.

У листопаді минулого року два автомобілі Renault Logan за 580 тис. грн закупило в ТОВ «Полісся Моторс Груп» головне управління юстиції у Житомирській області. Конкурентом у торгах виступило ТОВ «ТерКо Авто Центр», яке мало трохи вищу пропозицію – 620 тис. грн.

ТОВ «ТерКо Авто Центр» та ТОВ «Полісся Моторс Груп» зустрічалися на торгах 14 разів, з яких 7 разів перемагала житомирська фірма та 5 – тернопільська.

ТОВ «ТерКо Авто Центр» зареєстроване в Тернополі по вулиці Микулинецька, 116 А. Спеціалізується фірма на торгівлі автомобілями та легковими автотранспортними засобами, статутний капітал – 1 млн 500 тис. грн. Власниками фірми є Тетяна Василівна Колодій та Ярослав Омелянович Колодій.

Житомирська ОДА на початку листопада підписало договір на закупівлю автомобіля Hyundai SANTA FE з ще однією фірмою Катерини Машковської ТОВ «Богдан-Авто Житомир». Вартість договору склала 895 тис. грн. Конкурентом у відкритих торгах для ТОВ «Богдан-Авто Житомир» виступило ТОВ «Богдан-Авто Суми».

Як повідомляв Житомир.info, «Богдан-Авто Житомир» та ТОВ «Богдан-Авто Суми» раніше були в одному холдингу.

ТОВ «Богдан-Авто Житомир» зареєстроване в Житомирі по проспекті Незалежності, 170-А. Спеціалізується фірма на торгівлі автомобілями та легковими автотранспортними засобами, статутний капітал - 10 тис. грн. Власником фірми є ТОВ «Полісся Моторс Груп», яке у свою чергу належить Катерині Валеріївні Машковській та Світлані Вікторівні Присяжнюк.

Якщо проаналізувати тендерні історії вищезазначених фірм, можна помітити, що кожна фірма перемагала у своєму регіоні. І це схоже на, так би мовити, територіальний поділ. Зазначимо, що всі згадані фірми, як і ТОВ «Полісся Моторс Груп», є офіційними дилерами автомобілів АТ «Рено Україна».

Прокоментувала для Житомир.info дану ситуацію експертка з питань закупівель, співзасновниця ГО «Трипільський Край» Ольга Нос.

«Ми можемо говорити про те, що є певні ознаки антиконкурентних узгоджених дій. Учасники не знижували ціну під час аукціонів. Подібна ситуація була в Хмельницькому, тоді Антимонопольний комітет України прийняв рішення, що це ознака узгоджених дій. Окрім того, фірми є дилерами одного виробника. На мою думку, такий територіальний поділ перемог у закупівлях також може бути ознакою домовленості учасників», - зазначає експертка з питань закупівель Ольга Нос.

Як повідомляв Житомир.info, в червні 2019 Житомирська ОДА проводила тендер на придбання Renault Megane за 532,6 тис. грн. І вже мала намір укласти договір з переможцем аукціону – ТОВ «Полісся Моторс Груп». Проте 19 липня закупівлю довелось відмінити. У протоколі засідання тендерного комітету, в якому йдеться про відміну торгів, зазначено, що причиною стало порушення термінів укладання угоди: повідомлення про намір укласти договір було опубліковано на сайті 19 червня, тож останній день підписання договору мав бути 9 липня 2019 року.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: тендер автомобіль Машковський  
Матеріали по темі