Події

​Посадовців САД у Житомирській області викрили у розтраті 440 тис. грн на будівництві мосту, який через два роки потребує ремонту

21 January 2020, 16:21

Заступнику начальника та колишньому інженеру відділу якості, технологічного контролю та новітніх технологій Служби автодоріг у Житомирській області повідомили про підозру у заволодінні бюджетними коштами на суму понад 440 тис. грн під час будівництва мосту через річку Ірша у селі Рижани Хорошівського району.

Про це 21 січня повідомила пресслужба прокуратури Житомирської області.

«21 січня за погодженням із Коростишівською місцевою прокуратурою, двом особам повідомлено про підозру у скоєнні кримінальних правопорушень, які призвели до заволодіння бюджетними коштами на суму 442,8 тис. грн. Так, заступнику начальника Служби автомобільних доріг в області повідомлено про підозру у скоєнні злочину за ч.2 ст. 367 (службова недбалість, що спричинила тяжкі наслідки) КК України. Колишньому інженеру відділу якості цієї установи – за ч. 5 ст. 27 (пособництво), ч. 4. ст. 191 (заволодіння майном у великих розмірах шляхом зловживання службовим становищем) та ч.1 ст. 366 (службове підроблення) КК України. За версією слідства, кримінальні правопорушення скоєні під час будівництва мосту через річку Ірша у селі Рижани Хорошівського району, яке виконувалося товариством з обмеженою відповідальністю протягом 2016-2017 років», - повідомили в прокуратурі.

Зокрема, зазначені посадові особи, не перевіривши належним чином відповідність обсягів реально виконаних робіт та вартість матеріалів з відображеними в актах приймання-передачі, підписали офіційні документи, що призвело до завищення вартості та заволодіння бюджетними коштами на суму 442,8 тис. грн.

За повідомленням пресгрупи управління СБУ в Житомирській області, оперативники спецслужби встановили, що міст через річку Ірша у Хорошівському районі був виведений із експлуатації як аварійний і перекритий для руху ще у 2008 році. Для його відновлення керівництво САД Житомирської області уклало договір із київською комерційною структурою загальною вартістю понад 5,8 мільйона гривень.

«Співробітники СБУ під час перевірки об’єкта будівництва зафіксували невідповідність обсягів виконаних підрядних робіт, відображених у актах, із реально виконаними. Також було виявлено свідоме завищення кількості використаних будівельних матеріалів. Правоохоронці задокументували, що підрядник, за домовленістю із заступником начальника обласної САД та інженером одного з підпорядкованих відділів, вносив недостовірні дані до актів виконаних робіт. Комерсант, зокрема, завищив витрати на матеріали та обсяги будівельних робіт, а також вніс до переліку надані послуги, які взагалі не виконувалися. Чиновники, до чиїх обов’язків належить перевірка якості та обсягів виконаних робіт, акти підписали», - йдеться у повідомленні СБУ.

За висновками профільних експертів міст знову перебуває у стані руйнування та потребує додаткового державного фінансування для реконструкції.

За інформацією СБУ, у межах досудового розслідування вживаються заходи для притягнення до відповідальності всіх учасників оборудки із державними коштами.

Нагадаємо, у вересні 2019 слідчий суддя у рамках досудового розслідування зловживань під час будівництва мосту через річку Ірша в селі Рижани Хорошівського району клопотав щодо надання тимчасового доступу до речей та документів, які перебувають у розпорядженні САД в Житомирській області. Тоді в матеріалах суду мова йшла про розслідування змови чиновників САД з керівництвом ТОВ «ЄВРО ПЛЮС БУД», яке виконувало роботи по будівництву мосту через р. Ірша, що призвело до завищення вартості робіт на 345 тис. грн.

Як повідомляв Житомир.info, в жовтні 2017 року в селі Рижани відкрили міст, який ремонтували 9 років. Стрічку перерізали тодішні голова Житомирської ОДА Ігор Гундич, нардеп Павло Дзюблик та міністр інфраструктури Володимир Омелян.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Матеріали по темі