Економіка

​За доставку газу житомиряни платитимуть втричі більше, ніж у Києві

24 January 2020, 09:48

Від Нового року житомиряни платитимуть окремо за спожитий газ та за його доставку. Уже цього тижня більшість жителів міста отримали відповідні платіжки. Їх дві: одна за спожитий об’єм газу, інша – за доставку блакитного палива до оселі.

За даними НКРЕКП, тариф за транспортування газу по Україні не однаковий. У «Житомиргазу» він з 1 січня становить 1,07 грн/кубометр. Для прикладу, у «Київгазу» він становить 0,34 грн/кубометр і найдорожчий по Україні у львівського ТОВ «Спектргаз» - 2,39 грн/кубометр.

Втім такий тариф діятиме пів року і з 1 липня заплановане його здорожчання. Тож влітку житомиряни за транспортування газу почнуть платити вже по 1,31 грн/кубометр.



Скрін з сайту 24 канал

Тепер дві платіжки українці будуть отримувати завжди. Як це працюватиме та скільки тепер доведеться платити і як обраховуватимуть нові платіжки, - у сюжеті ТСН від 23 січня.

Українцям від поточного місяця за газ надійдуть нові платіжки, які розділять на дві частини. Тепер громадяни окремо будуть платити за газ і за його доставку, яку потрібно буде оплачувати щомісяця до 20 числа. За кожен день протермінування українцям обіцяють штраф.

Відеосюжет ТСН

Від січня кожен споживач, що використовує газ чи то для обігріву, чи для приготування їжі, отримає дві окремі платіжки. Одна квитанція буде за фактично спожитий газ, інша - за його транспортування. Вартість цієї доставки вираховуватимуть для кожного споживача окремо.

Обраховуватиметься плата таким чином: спожитий за останній рік обсяг газу розділять на 12 місяців і помножать на спеціальний тариф на доставку. Цей тариф у кожному регіоні різний.

«Вони різні. Залежать від протяжності мереж. І коливається від 28 копійок у Києві до 2 гривень на Львівщині», - пояснює Тетяна Бойко, координаторка житлово-комунальних та енергетичних програм Громадянської мережі Опора.

За транспортування газу слід проводити оплату за поточний місяць до 20 числа. За кожен день протермінування нараховуватимуть пеню. А якщо ігнорувати нову платіжку, обіцяють відрізати газ. Навіть, якщо газ не використовується чи власники відсутні вдома, за доставку газу доведеться платити. Оскільки, він поставляється до оселі й обслуговуються мережі.

У людей, що мають лишень газову плиту, вартість доставки може бути меншою за комісію, що бере банк. Тому їм радять платити одразу на кілька місяців наперед. Газовики переконують, що хоч платежі й роз'єднали, українці не переплачуватимуть.

Громадяни, тим часом, скаржаться на новий спосіб обрахування газу. Дехто називає отримані цього місяця платіжки «халепою». Інші ж скаржаться, що користуються блакитним паливом економно, але за доставку газу їм вже нарахували надто високу ціну, яка приходитиме, до того ж, щомісяця.

Експерти радять українцям не боятись розділення платежів і вивчити нове слово – «анбандлінг» (відокремлення газотранспортної системи України від управління «Нафтогазу» - ред). На їхню думку, після відокремлення транспортування вже підскочило в ціні і наступне його здорожчання заплановане на 1 липня.

Нагадаємо, у грудні 2019 ціна на газ для населення знизилась на 13%.

Як повідомляв Житомир.info, 27 листопада 2019 на брифінгу прем’єр-міністр Олексій Гончарук запевнив, що тарифи на газ до кінця опалювального сезону зростати не будуть.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: газ тариф доставка  
Матеріали по темі