Здоров'я

​Житомирські лікарі розповіли, як захиститися від грипу та чому небажано розтиратися медом

24 January 2020, 14:23

В Україні активно зростає кількість хворих на грип та ГРВІ. У Житомирі кількість хворих за тиждень, з 14 по 20 січня, зросла на 53 %, зв'язку з чим у школах та позашкільних навчальних закладах оголосили карантин.

Житомирські лікарі дали кілька порад, як вберегти себе і свою дитину від грипу.

«‎Найкращий метод захистити себе - це є вакцинація, але якщо ви не провакциновані, але хочете звичайними методами вберегтися, тоді: провітрювання, миття рук, уникнення контакту. Якщо звертаєтеся у медичні заклади, обов’язково носіння маски. Звертатися до лікаря найперше, якщо висока температура - ви можете сконтактувати з лікарем по телефону, або викликати його на дім»‎, - говорить завідувачка амбулаторії № 7 Наталія Крошка.


Перші симптоми - різке погіршення самопочуття, висока температура, головний біль та нежить. Існує кілька різновидів грипу.

За словами медиків, у Китаї зафіксували новий вид - коронавірус.

«‎Найчастіше у нас спостерігається грип типу А та В. Виявлений новий різновид - коронавірус. Симптоми протікають схоже, як з грипом, або вірусною інфекцією: з високою температурою, з інтоксикаційним синдромом. Вакцини немає і, щоб створити вакцину, потрібно декілька років»‎, - зазначила Наталія Крошка.

Лікарі говорять, для діагностики різновиду грипу пацієнту потрібно зробити тест.

«Потрібно купувати експрес-смужки в аптечній мережі, їх купує хворий, у нас на даний момент тест-смужок немає. Якщо хворий госпіталізується у стаціонар, то там вже беруть посіви і аналіз відправляють до лабораторного центру»‎, - каже лікар.

Маленьким пацієнтам лікарі радять пити вітаміни та з обережністю ставитися до народних методів лікування.

«‎З трьох років можна застосовувати комплексні вітамінні засоби, згідно з віком, їх наразі багато на ринку. З народних методів: багато пити. Це можуть бути вітамінні чаї, відвар з шипшини, компот з сухофруктів, лужні води, звичайна кип'ячена водичка. Поїти дитину потрібно, щоб не було інтоксикації, щоб краще збивалася температура. На рахунок народних методів, «‎бабусиних» таких, як розтирання медом, гірчичні компреси - зараз я не рекомендую їх застосовувати, тому що у дітей виникає алергічна реакція організму, страждає алергічний фон. Дуже часто на фоні прийому меду, калини, малини у дітей розвиваються обструктивні бронхіти, ларингіти, висипання. І тоді важко встановити причину: чи то від ліків, чи то алергічна реакція»‎, - радить лікар-педіатр Наталія Зозуля.

Нагадаємо, у Житомирі на 10 днів оголосили карантин. Освітній процес у школах та позашкільних закладах призупинили на період з 27 січня по 5 лютого (включно).

Як повідомляв Житомир.info, за даними Житомирського обласного лабораторного центру, за тиждень після шкільних канікул, з 14 по 20 січня, захворюваність на грип і ГРВІ у Житомирі зросла на 53%, серед хворих 1172 дитини, а це 66% від захворілих.

У Житомирській області вже шестеро людей померли від грипу A (H1N1), який у народі називають «свинячим». П'ятеро з шести померлих - житомиряни. Останній летальний випадок зафіксований 20 січня 2020 року: в Житомирі померла жінка.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: грип ГРВІ лікар педіатр коронавірус профілактика  
Матеріали по темі