Політика

​Голова житомирської «Батьківщини» разом з колегами-нардепами підготувала законопроєкт проти виробництва фуа-гра

27 January 2020, 15:22

Народна депутатка, голова житомирської обласної організації ВО «Батьківщина» Анжеліка Лабунська 24 січня спільно з іншими нардепами Антоном Яценком, Олександром Фельдманом, Валерієм Дубілем та Юрієм Камельчуком, зареєструвала законопроєкт 2802 «Про внесення змін до Закону України «Про захист тварин від жорстокого поводження».

Про це Житомир.info 27 січня повідомили представники ГО «Відкриті клітки Україна».

«Законопроєкт забороняє жорстоке поводження з тваринами під час годування у відповідності до норм ЄС (обов'язкова цілодобова наявність свіжої питної води, заборона примусового годування, окрім як з лікувальною чи профілактичною метою, відповідне повноцінне харчування тощо), а також забороняє виробництво фуа-гра. Фуа-гра - продукт насильницького годування птахів задля збільшення їхньої печінки, виробництво якого є однією з найжорстокіших і хворобливих для тварин практик, а сам “делікатес” містить потенційну небезпеку для людського здоров’я. Вартість робить її доступною лише для обмеженого кола споживачів. В той же час, в багатьох ресторанах та навіть супермаркетах України можна знайти продукт примхи та жорстокості, споживачі якого не завжди навіть знають як він виробляється», – йдеться у повідомленні.

Представники організації зазначають, що минулого року матеріали з України, опубліковані ГО «Відкриті клітки Україна», привернули увагу усього світу до проблеми насильницького годування тварин для виробництва фуа-гра. Наприкінці 2019 року у штаті Нью-Йорк зоозахисники домоглися заборони на продаж фуа-гра, кампанія яких великою мірою базувалась на українських матеріалах.

Снятинська птахофабрика, яка входить до холдингу «Миронівський хлібопродукт» – єдина в Україні фабрика з виробництва фуа-гра. На сайті LB.UA зазначали, що у серпні 2019 року фабрика повідомила про закриття. Анонсували, що виробництво буде зупинено до початку вересня.

«МХП вважає, що виробництво фуа-гра не відповідає стратегії та політиці компанії»,– йдеться у повідомленні.

На сайті зазначають, що для отримання цього продукту тварин фактично катують. Відгодівля відбувається за допомогою шланга, який встромляють прямо в шлунок птахів через горло. Порції збільшують з кожним наступним прийомом їжі, щодня, до забою. Потік корму такий сильний, що стравоходи деяких гусей не витримують і рвуться.

Нагадаємо, 1 серпня 2019 року на позачерговій сесії депутати Житомирської обласної ради погодили дострокове припинення повноважень депутата, голови обласної організації ВО «Батьківщина» Анжеліки Лабунської у зв’язку з обранням її народним депутатом України. Фракцію ВО «Батьківщина» в Житомирській обласній раді очолив Дмитро Кропачов. Офіційно Лабунська була визнана обраним нардепом на засіданні Центральної виборчої комісії 3 серпня, коли були встановлені результати позачергових виборів народних депутатів України у загальнодержавному багатомандатному виборчому окрузі.

Як повідомляв Житомир.info, на парламентських виборах Анжеліка Лабунська була №13 в списку партії ВО «Батьківщина», яка набрала 8,18% голосів і проводить у Верховну раду 24 депутати з партійного списку.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: Лабунська фуа-гра законопроєкт  
Матеріали по темі