Місто

Житомирські копи про реформу поліції: люди втратили «боязнь» патрульних

28 January 2020, 15:25

Майже чотири роки тому міліція перетворилася на поліцію, а на заміну ДАІ та патрульно-постовій службі прийшли нові патрульні в оновленій формі, з сучасними авто та престижними зарплатами.

Що змінилося за ці роки журналістка Житомир.info дізнавалася у самих копів.

Лілія Онищенко вступила до лав патрульної поліції в 2016 році. За словами жінки, це був перший набір в оновлену поліцію. Тоді присягу прийняли 197 чоловіків та 32 жінки. Лілія говорить, що перше з чим зіштовхнулася на службі – це скептичне ставлення людей до жінки- копа.

«‎Скептичне ставлення іноді було. Люди думають, чим патрульний вищий, сильніший, гарної тілобудови, тим він буде ефективніше працювати. Хоча, іноді бувають випадки, виклики з дітьми, де потрібно перемикатися відразу, ставати навіть мамою, порадником і іноді чоловіки не завжди добре з цим справляються», – пригадує лейтенант поліції Лілія Онищенко.

Проте за чотири роки ставлення оточуючих до патрульних в цілому змінилось, каже Лілія Онищенко.

«Люди втратили «боязнь» патрульних. Тобто спочатку, ‎тільки їхала патрульна машина з мигалками – вони не порушували, намагалися тримати себе у рамках, хто тримав телефон, той клав його для того, аби не сплачувати штраф. То зараз я помічаю, що люди стали такі, що їх не залякати так одразу патрульними», – сказала Лілія Онищенко.


Змінилася й кількість обов'язків. На чергування по місту заступає менше патрулів, але тепер поліцейські працюють на трасах в області.

«‎Раніше виїжджало 20 патрулів на місто. Місто було поділено на квадрати і кожен екіпаж знав свій квадрат досконало, знав місця, де люди порушують громадський порядок, і ось так була налагоджена робота. Втім, зараз місто не поділено на квадрати, сьогодні виклик може бути на Крошні, а завтра поїдемо на Богунію, та, навіть, у цей же день. Зараз виїжджає 20 від батальйону, але 12 з них – це траса і 8 екіпажів працює на місто. З апарату також виїжджає 5 екіпажів – це патрулі, які допомагають оформлювати ДТП», –‎ говорить лейтенант поліції.

З часом поповнювався й рухомий склад патрульної поліції.

«‎У нас налічується 49 авто, з яких на зміну виїжджає близько 30. З них частина знаходиться в резерві, це залежить від того, яка рота заступає, і яка кількість особового складу», -‎ зазначила Лілія Онищенко.

Лейтенант поліції говорить, що окрім щоденної важкою праці трапляються й смішні історії.

«‎Приїхали на крадіжку у приватний будинок, там працювала будівельна бригада, хазяйка будинку подумала, що вони вкрали у неї гроші близько 20 тис. грн. Поки ми чекали слідчо-оперативну групу, охороняли місто події, на кухні де сидів кіт, на дивані лежало одіяло, він втік і так виявилося, що кошти лежали під одіялом, а він на них сидів та спав», –‎ ділиться Лілія Онищенко.

У патрульній поліції говорять, що потребують кадрів, адже такого ажіотажу, як у перші роки реформи, вже не має.

«По штату передбачено 373 поліцейських, зараз у нас несе службу ‎334 поліцейських. Зараз у нас в управлінні несе службу 70 дівчат, тобто збільшилася кількість у порівнянні з 2016 роком у два рази. Сказати, що такий самий ажіотаж, як у 2016 році, я не скажу, звичайно менше бажаючих. Можливо, це у першу чергу пов’язано з грошовим забезпеченням. Люди, можливо, перестали вірити в реформу поліції», -‎ зазначив пресофіцер патрульної поліції Житомирської області Ігор Іванюк.

Нагадаємо, за підсумками 2019 року в патрульній поліції України визначили кращі підрозділи: житомирські копи в трійці лідерів.

Як повідомляв Житомир.info, у квітні 2019 року патрульна поліція Житомирської області проводила черговий набір до своїх лав та обіцяла заробітну плату від 10 тис. грн.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: поліція патрульні копи реформа  
Матеріали по темі