Місто

У Житомирі в День пам’яті Героїв Крут розвінчували міфи, демонстрували форму УНР та співали повстанські пісні

29 January 2020, 15:42

29 січня українці відзначають День пам’яті Герої Крут. З нагоди 102-ї річниці у приміщенні Житомирської облдержадміністрації вшанували пам'ять студентів, які загинули у бою під Крутами, та провели військово-історичну реконструкцію подій 1918 року.

«Дуже багато нав’язується міфів про цей бій, що Україну не було кому захищати, кинули студентів. Насправді студенти, яких катували, їх було 30 людей, поруч з ними стояли кадрові військові. Водночас відбувалися бої в Києві, придушення на «Арсеналі». Власне тому, Україну було кому відстоювати і ми тут для того, щоб розвінчати ті міфи», - говорить член житомирського осередку «Пласт» Олександр Шевчук.


Представники Національної скаутської організації «Пласт» продемонстрували форму вояка Української Народної Республіки тих часів.

«Вояки у такій формі брали участь в бою під Крутами. Крім самої форми тут є окремі елементи спорядження. Наприклад, ця сумка використовувалась для зберігання набоїв. Тут є фляга скляна, речмішок, фуражка, на ній представлена кокарда вже українська», - розповів голова житомирського осередку «Пласт» Ігор Макарчук.

Також на заході представили тематичну літературу та заспівали пісні. Зокрема пластуни заспівали пісню «Ми сміло в бій підемо» Київської юнацької школи, вихованці якої безпосередньо брали участь у бою під Крутами.

На заході охочих запросили долучитися до спільної поїздки в Чернігівську область, в музей Героїв Крут. За додатковою інформацією звертайтесь в департамент культури, молоді та спорту Житомирської ОДА.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: Герої Крут Крути Пласт  
Матеріали по темі