Місто

​Влітку 2020 року в Житомирі можуть з’явитись «Офіцери громади», які реагуватимуть на виклики місцевих жителів

30 January 2020, 13:36

Вже влітку 2020 року в Житомирі можуть з’явитись так звані офіцери громади, головним завданням яких має бути забезпечення правопорядку та реагування на виклики місцевих жителів. За словами міського голови, Житомир може стати першим обласним центром, у якому запрацює проєкт «Офіцер громади». Наразі житомирські патрульні є перевантаженими через велику кількість викликів і тому в людей можуть бути нарікання на роботу полісменів.

«Якщо в місті трапляється декілька аварій, то вони півдня зайняті на цих аваріях і в день в середньому вони отримують 180 викликів. Зрозуміло, що вони не можуть адекватно реагувати і безпека людей особливо у віддалених мікрорайонах, вона повністю не забезпечується. Суть цього проєкту наступна: громада купує автомобіль і завдяки міжнародним організаціям, спонсорам, посольству Сполучених Штатів автомобіль забезпечується повністю всім обладнанням. Офіцер знаходиться в підпорядкуванні поліції, заробітна плата цих офіцерів трошки вища, ніж в середньому в патрульних. І ще один момент: він не відволікається на заходи поліції: на конвоювання в судах і таке інше. Він займається виключно безпекою громади», – каже Житомирський міський голова Сергій Сухомлин.

Фактично, офіцери громади матимуть повноваження правоохоронців і пріоритетом їх роботи буде реагування на виклики місцевих жителів: наприклад, неправильне паркування або ж допомога під час надзвичайної ситуації.

«Є, наприклад, бабуся, яка висадила біля свого будинку квітник, і коли хтось припаркувався на цьому квітнику, то для неї це теж велика трагедія. І ось саме цей офіцер може виписати штраф за неправильне паркування і забезпечувати роботу в цьому напрямку. Маємо надію, що на наступному тижні у нас буде вже комісія із Києва, зараз буде відпрацьовано із міжнародними донорами, які готові забезпечити Житомирі і цих офіцерів всім обладнанням, а вони будуть частково працювати, навіть і як ДСНС, будуть мати спеціальні ножиці та інше обладнання, щоб в випадку якихось ситуацій вони теж могли надати допомогу. Я маю надію, що якщо наступна сесія підтримає виділення коштів на купівлю цих автомобілів, то вже десь влітку ці офіцери запрацюють в місті Житомирі. Це десять екіпажів, які будуть працювати на місто Житомир», - пояснює Сергій Сухомлин.

Загалом, на транспорт для офіцерів житомирської громади потрібно буде виділити понад 3 мільйони гривень. Втім, якщо проєкт стартує, то згодом до нього обіцяють долучитись і міжнародні партнери.

«Поліція запропонувала автомобілі «Renault Duster». Цей автомобіль коштує 320-360 тисяч гривень. Якщо купити 10 автомобілів, то це сума до 4 млн гривень. Також міжнародні донори підтвердили - якщо місто Житомир входить у цей проєкт, то восени вони будуть виділяти кошти і закуповувати та передавати безкоштовно місту Житомиру ще 10 автомобілів. І тоді поліція ще 20 ставок нам дає і тоді в нас буде 40 офіцерів громади буде працювати. Думаю, це повністю зможе забезпечити правопорядок в місті Житомирі», - вважає мер Житомира.

Нагадаємо, через чотири роки після появи патрульної поліції в Житомирі наші журналісти спілкувались із копами про зміни за ці роки.

За підсумками 2019 року в патрульній поліції України визначили кращі підрозділи: житомирські копи в трійці лідерів.

Як повідомляв Житомир.info, у квітні 2019 року патрульна поліція Житомирської області проводила черговий набір до своїх лав та обіцяла заробітну плату від 10 тис. грн.

22 березня 2016 року у Житомирі на майдані Корольова нові патрульні склали присягу на вірність народу України та заспівали Гімн.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: офіцери поліція Сухомлин офіцери  
Матеріали по темі