Здоров'я

Чи можна діагностувати грип експрес-тестом та ​скільки хворих перебуває в лікарнях Житомира

3 February 2020, 19:29

У Житомирі станом на 3 лютого кількість хворих на грип у дорослій та дитячій лікарнях не зменшується. Наразі в інфекційному відділенні лікарні №1 на 40 ліжках перебуває 45 хворих, з них 40 інфіковані грипом і 5 ГРВІ. За словами завідуючої відділенням Оксани Волкової, приймають хворих цілодобово. Людям з іншим хворобами змушені відмовляти й рекомендують лікуватися амбулаторно, а всіх хворих грипом, з ознаками вірусної пневмонії відразу госпіталізують.

В інфекційному відділенні міської дитячої лікарні ім. Башек ситуація, у порівнянні з минулим тижнем, також не змінилася.

«У нас у відділені така ж ситуація, близько 60-64 дітей. У нас є місця, адже ми частину виписуємо. У відділенні є черговий лікар, цілодобово, тому ми навіть ввечері виписуємо, якщо дитині стало краще», - розповідає завідуюча інфекційним відділенням КП «Дитяча лікарні ім. В. Башек» Валентина Гудименко.


У лікарнях грип можуть діагностувати клінічно, це безкоштовно. Якщо людина хоче підтвердження, чи дізнатися різновид грипу, вона може пройти обстеження в обласному лабораторному центрі. Вартість дослідження на грип типу А - 306 грн, дослідження на ГРВІ, грип типів А та B - 468 грн.

Підтвердити грип також можна самостійно за допомогою експрес-тесту, який продається в аптеках.

«Його не заборонено робити, але я вважаю, що все потрібно робити з розумом. Якщо лікар підозрює у вас грип, то можна його робити, але не бігти й не скуповувати в аптеках», - каже завідуюча інфекційним відділенням КП «Дитяча лікарні ім. В. Башек» Валентина Гудименко.

Журналісти Житомир.info обійшли більш ніж 10 різних аптек у центрі міста, щоб придбати такий тест на грип. Проте жодного не було в наявності, а лише в одній з аптек його запропонували замовити. Вартість тесту трохи більше ніж 300 гривень.

Наостанок лікарі зауважують: будь-який тест на грип має бути сертифікований. На це, перш за все, потрібно звертати увагу при покупці, особливо, в інтернеті.

Нагадаємо, 3 лютого лабораторний центр рекомендував обмежити спортивні та культурні заходи в Житомирі через велику кількість хворих на грип.

Як повідомляв Житомир.info, з 27 січня по 5 лютого у школах та позашкільних закладах Житомира оголосили карантин через високий рівень захворюваності на грип та ГРВІ. Під час брифінгу 31 січня у мерії припустили, що карантин у школах можуть продовжити.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: грип ГРВІ інфекція епідемія карантин діагностика  
Матеріали по темі