Суспільство

​Представник Уповноваженого ВРУ з прав людини перевірив інтернат у Радомишлі: підопічних б’ють медсестри і відсутні необхідні ліки

4 February 2020, 12:00

Після перевірки у Радомишльському психоневрологічному інтернаті у Житомирській області стало відомо, що деякі медсестри застосовують фізичне насильство до підопічних і не надають належної медичної допомоги. Перевірку здійснили представник Уповноваженого ВРУ з дотримання прав людини в місцях несвободи Олександр Гатіятуллін та Представник Уповноваженого ВРУ з прав людини у північних областях Ігор Гурін.

Про це 4 лютого повідомили на сайті Уповноваженого ВРУ з прав людини.

«Виявлені грубі порушення прав підопічних на медичну допомогу. Установа має ліцензію на господарську діяльність з медичної практики, в ній працює на 0,5 ставки лікар-терапевт. Підопічними укладені декларації з сімейним лікарем. Попри це, жінки не отримують належних медичних послуг. Так, у однієї ліжко хворої підопічної виявлено глибокий та обширний пролежень, вона страждає через нестерпний біль. Лікар оглядав і призначав їй лікування майже місяць тому. На вимогу моніторингової групи сімейним лікарем оглянуто жінку і призначено консультування хірурга», - йдеться в повідомленні.

На сайті зазначають, що підопічні поскаржилися моніторам на застосування щодо них деякими молодшими медсестрами фізичного насильства.

«Моніторингова група також з’ясувала, що жінок змушують роздягатися наголо в присутності інших під час переодягання в кімнаті денної зайнятості та коротко стригтися, а в самому інтернаті встановлені необґрунтовані обмеження користування душовими кімнатами: гігієнічні процедури 20 жінок мають встигнути здійснити за 40 хвилин.В інтернаті також існує проблема неформальної ієрархії серед підопічних, коли персонал закладу використовує одних підопічних для догляду і нагляду за іншими. Хоча в установі єдиний для всіх режим догляду, частині підопічних не дозволяється вдень знаходитися в житлових кімнатах. Вони змушені сидіти на незручних лавках спиною до телевізора і навіть лежати на підлозі. Водночас є велика облаштована гарними меблями затишна кімната, котра, як і три роки тому, використовується лише відвідувачами»,– йдеться у повідомленні.

Моніторів також шокувала відсутність найнеобхідніших для лікування підопічних медикаментів: нейролептиків, протисудомних, седативних препаратів. Не ведеться належна медична документація, лікарі формально оглядають підопічних і не контролюють виконання своїх призначень, не здійснюється фіксація і повідомлення органи поліції про виявлені тілесні ушкодження, як того вимагає спільний наказ МВС України і МОЗ України від 06.07.2016 № 612/679.

В офісі Омбудсмана зазначили, що звіт за результатами візиту буде направлено керівництву Житомирської облдержадміністрації та установи.

Довідково: у комунальній установі «Радомишльський психоневрологічний інтернат» Житомирської обласної ради на повному утриманні перебуває 214 підопічних жінок віком від 18 до 88 років, з яких: 18 ліжкохворі, 40 осіб з обмеженими фізичними можливостями, які потребують спеціального догляду та уваги, і не мають можливості пересуватися без сторонньої допомоги.

Як повідомляв Житомир.info, 29 серпня 2019 року влада Житомирської області перевірила Радомишльський психоневрологічний інтернат.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: психоневрологічний інтернат Радомишль Уповноважений з права людини медсестри  
Матеріали по темі