Економіка

Уряд хоче, щоб за газ та його транспортування була одна платіжка, до ціни претензій немає

7 February 2020, 13:03

Уряд звернувся до НКРЕКП щодо розв’язання питання двох платіжок на газ та його транспортування.

Про це сказав прем’єр-міністр України Олексій Гончарук 7 лютого під час «Години запитань до Уряду» у Верховній Раді – інформує пресслужба Кабміну

«Дійсно правильно буде, щоб людина отримувала платіжки за ці дві послуги одним документом. Рішення про розділення платіжок ухвалює незалежний регулятор — Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг (НКРЕКП). Тому ми звернулись до них щодо оптимізації цього питання», — сказав Олексій Гончарук.

Він пояснив, що через анбандлінг, тобто розділення послуг з надання газу та його транспортування, люди отримують дві платіжки, відповідно до європейських норм. Але сукупна сума двох платіжок, за словами прем’єр-міністра, все одно менша, ніж сума однієї платіжки в минулому році.

«Ми знизили платіжку цієї зими. Кожна людина платить значно менше, ніж у минулому році. І це не лише через те, що зима тепла, це маніпуляції. Ви прийняли закон про анбандлінг НАК «Нафтогаз», що дало нам можливість завершити перемовини з європейцями і росіянами. Це призвело до того, що ціна на газ цієї зими абсолютно нижча, ніж могла би бути, якщо би криза існувала. Це робота, яку оцінюють сьогодні у тому числі наші міжнародні партнери. Ми в рекордно короткий проміжок часу разом з вами зробили цю важливу роботу», - сказав Олексій Гончарук.

Нагадаємо, на позачерговій сесії 7 лютого депутати Житомирської міської ради проголосували за звернення до керівництва держави щодо окремої плати за транспортування газу з вимогою переглянути постанову НКРЕКП про встановлення тарифу на послуги розподілу природного газу.

Як повідомляв Житомир.info, в січні 2020 року українці отримали дві платіжки: одна – за спожитий об’єм газу, інша – за доставку газу, де житомиряни мають платити 1,07 грн/кубометр, що втричі більше, ніж у Києві. В акціонерному товаристві «Житомиргаз» пояснили, що розмір оплати за доставку газу для кожного клієнта буде індивідуальним і залежатиме від тарифу та обсягу споживання у попередній газовий рік. 30 січня в райцентрі Малин Житомирської області люди на акції протесту проти плати за транспортування спалили платіжки за газ.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: КМУ газ тариф НКРЕКП Гончарук  
Матеріали по темі