Місто

Житомирське сміттєзвалище можуть рекультивувати і закрити після будівництва сміттєпереробного заводу

11 February 2020, 16:25

У Житомирі вже на початку березня може розпочатись будівництво сміттєпереробного заводу.

Про це 11 лютого розповів мер Житомира Сергій Сухомлин, який днями повернувся з-за кордону. Наприкінці минулого тижня міський голова побував на потужностях компанії, яка виготовляє обладнання для житомирського заводу.

«Вже на 50% обладнання готове для сміттєпереробного заводу в Житомирі. Хотілось побачити це обладнання, впевнитись в тому, що його вже готові відвантажувати. Буквально вчора ми віддали останні документи цій компанії по місту Житомиру. Зараз їм ще потрібно від обласної екології отримати останнє погодження проєкту, і наприкінці лютого - на початку березня вони вже готові починати саме будівництво виробничих приміщень цього заводу. Обладнання, по мірі готовності, буде надходити», – розповідає мер Житомира Сергій Сухомлин.


Будувати новий сміттєпереробний завод планують в промисловому районі міста, а саме у провулку Складському. Після будівництва сюди будуть звозити вже частково відсортоване сміття.

«Компанія зацікавлена в тому, щоб в Житомирі був запроваджений роздільний збір сміття, і вона готова на додаткові інвестиції, пов’язані з цим. Щоб люди вже на першому етапі робили сортування цього сміття. Технологія як нашому підприємстві, яке планується, як і в Європі, – однакова. Навіть після сортування людьми сміття потрапляє на сортувальну лінію, бо люди все одно не можуть на 100% правильно його відсортувати. Але зусиль, щоб провести його сортування, потрібно докладати значно менше», – розповідає міський голова.

Переробка сміття – складний процес, втім будівництво сучасного дороговартісного заводу не вплине на платіжку.

«Для нас дуже важливим був момент, щоб початок роботи цього заводу не став приводом для того, щоб значно зросли тарифи на вивезення сміття. Якщо ми візьмемо досвід Європи, від 25 євро до 120 євро (в Австрії) коштує тонна сміття. Це великі кошти для наших людей. Наприклад, якщо говорити про Львів, то місто ухвалило тариф – близько тисячі гривень, це 35 євро за тонну сміття. Його вони будуть частково дотувати з місцевого бюджету. Коли ми підписували інвестиційний договір з цією компанією, ми на 20 років встановили тариф 75 гривень. Це фактично менше 3-х євро за тонну. Це дуже низький тариф, якщо брати Європу та навіть Україну. Тому це не приведе до збільшення платіжок», – переконує Сухомлин.

Мер також розповідає: після будівництва сміттєпереробного заводу можна буде розпочати процес рекультивації житомирського сміттєзвалища. Наразі воно ще приймає тверді побутові відходи, але вже неодноразово велись розмови про його закриття.

«Зараз на сміттєзвалище йде 100% відходів. І вони фактично не сортуються, частково лише відбирається, до 10% максимум. З запуском цього заводу навантаження на сміттєзвалище зменшиться в 10 разів. І вже можна буде робити комплекс заходів по рекультивації сміттєзвалища, проєкт вже пропрацьований, ми розуміємо скільки на це потрібно коштів. І поступово можна буде робити повне закриття цього сміттєзвалища», – розповідає міський голова.

Нагадаємо, 21 серпня 2019 у програмі «Діалоги» на Житомир.info Сергій Сухомлин пояснив механізм роботи сміттєпереробного заводу, описавши шлях сміття від контейнерів до кінцевого продукту переробки. Наприкінці жовтня 2019 року інспекції з благоустрою Житомира доручили розчистити земельну ділянку під будівництво сміттєпереробного заводу.

У листопаді 2019 мер Житомира Сергій Сухомлин у програмі «Тема дня» на Житомир.info розповів, що хорватська фірма «Tehnix», яка має будувати сміттєпереробний завод у Житомирі, не розпочинала роботи взимку, бо це дорого.

7 лютого 2020 року у соцмережі Сергій Сухомлин повідомив, що хорватська компанія «Tehnix» вже завершує виготовлення обладнання для проєкту сміттєпереробного заводу в Житомирі, будівництво виробничих цехів якого розпочнуть в березні.

Як повідомляв Житомир.info, переробкою сміття у Житомирі планує займатися хорватська компанія «Технікс». На сесії міськради в липні 2018 представник компанії розповів про 100-відсоткову переробку сміття та назвав орієнтовну вартість заводу – 10 млн євро, а київське ТОВ «МС Соціальний Проект» отримало дозвіл на розробку проєкту землеустрою з відведення 5 га землі для сміттєпереробного заводу на східній околиці Житомира (провулок Складський, 20). 8 листопада 2018 депутати міської ради передали компанії цю земельну ділянку в оренду на 20 років.

Після сесії 17 травня 2018 року мер Сергій Сухомлин розповідав, що є три пропозиції від інвесторів на будівництво сміттєпереробного заводу по пров. Складський, 20 та розповідав про умови співпраці: усім потенційним інвесторам виставляють умову щодо банківської гарантії на 1-1,5 млн євро на термін здачі заводу в експлуатацію.

Житомир.info


Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: сміття сміттєзвалище полігон сміттєпереробний завод  
Матеріали по темі