Місто

​«Увага, спецсигнали!»: житомирські патрульні перевіряють, як водії поступаються дорогою швидкій допомозі

13 February 2020, 16:20

Чи поступаються дорогою житомирські водії, коли бачать карету швидкої допомоги із увімкненими проблисковими маячками та сиреною? 13 лютого в Україні стартувала профілактична операція із назвою «Увага, спецсигнали!». Під час цієї операції патрульні поліцейські разом із екіпажами автомобілів швидкої допомоги проведуть кілька рейдів, в ході яких перевірятимуть, як житомирські автомобілісти дотримуються правил дорожнього руху.

Водій карети швидкої допомоги Володимир Красицький розповідає: іноді вдається дістатись місця призначення за лічені хвилини, а іноді на проблискові маячки та сирену просто не реагують.

«По-всякому реагують. Вони, мовляв, теж поспішають на роботу, чи ще десь спізнюються. Вже потім усвідомлюють, коли потрапляють в такі ситуації. Ми приїжджаємо, а він стоїть біля лікарні, чекає, що його родичів привезли і вже давайте-давайте бігом. Кажу йому: то нащо ж ти підрізав, чого не давав проїхати? Він каже: а я, каже, не задумувався. От може після таких ситуацій задумуються», - припускає водій «швидкої».


За час роботи водієм карети «швидкої» Володимир бував у різних ситуаціях і зараз час від часу відвозить хворих до лікарень та клінік в столиці.

«Їздимо трохи на Київ, то в Києві трохи краще пропускають. Там якось більш совісні, виходить, водії. Чи просто відповідальніші люди. Якщо є можливість, то вони поступаються дорогою, але, звісно, якщо заїхали в такий затор, шо неможливо ні ліворуч, ні праворуч, то тоді вже так - ніхто нікуди не їде. Мусимо стояти і чекати, поки затор «розсмокчеться», – розповідає Володимир Красицький.

Подібні акції та заходи із виявлення порушень ПДР проходять сьогодні і в інших містах України. Наразі, за ненадання переваги у русі спецтранспорту передбачена відповідальність у вигляді штрафу 510 гривень.

«Порушення поширене не тільки в Житомирі, але й взагалі на території всієї країни. Такими заходами ми намагаємось звернути увагу водіїв до того, що необхідно дотримуватись правил дорожнього руху і надавати перевагу, бо такі транспортні засоби вмикають проблискові маячки і сирени не просто так. Це робиться з метою найбільш швидкого і оперативного реагування на подію - будь-це пожежа, або надання невідкладної медичної допомоги. Тому водії мають бути за кермом уважними, слідкувати за дорожньою обстановкою, яка постійно змінюється, і за необхідності, дотримуючись правил дорожнього руху, надавати перевагу водіям авто, які обладнані спеціальними проблисковими маячками», – розповідає пресофіцер патрульної поліції Житомирської області Ігор Іванюк.


Нагадаємо, в Україні від 6 лютого посвідчення водія і свідоцтво про реєстрацію автомобіля можна пред'явити в смартфоні. Житомирські патрульні розповіли, як працює застосунок «Дія».

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: патрульні швидка допомога спецсигнали  
Матеріали по темі