Політика

Суд не задовольнив позов екснардепа з Житомира про відшкодування 100 мільйонів моральної шкоди, – НАБУ

14 February 2020, 16:37

Позов Борислава Розенблата до НАБУ та Генеральної прокуратури України про відшкодування майнової та моральної шкоди на суму 100 мільйонів гривень суд не задовольнив. Отримані гроші колишній нардеп хотів направити на ремонт доріг та благоустрій в Житомирі.

Про це 14 лютого повідомив пресцентр НАБУ.

«Колишньому народному депутату України, обвинуваченому у так званій «бурштиновій справі», відмовлено у задоволенні позову до Національного антикорупційного бюро України, Генеральної прокуратури України та Державної казначейської служби України про стягнення 100 млн грн з Державного бюджету України. Відповідне рішення, що 11 лютого 2020 року ухвалив Печерський районний суд м. Києва, вкотре підтверджує законність дій детективів НАБУ під час розслідування злочину за участю експарламентаря. У позові, що розглядався Печерським райсудом, колишній народний депутат вимагав відшкодування за рахунок Державного бюджету України 100 млн грн моральної шкоди, якої, на його думку, він зазнав внаслідок проведення оперативно-розшукових заходів детективами НАБУ. Посилався позивач на рішення Окружного адміністративного суду м. Києва від 20.09.2018 та постанову Шостого апеляційного адміністративного суду від 12.06.2019.

Ці суди адміністративної юрисдикції нібито встановили порушення у діях детективів Національного бюро, незважаючи на те, що розгляд спорів такого роду не належить до їхньої компетенції. Так, переглядаючи вказані рішення адміністративних судів Велика Палата Верховного Суду в ухвалі від 18.11.2019 висловила позицію: якщо «спір виникає у зв’язку з протиправними, на переконання певної особи, діями та бездіяльністю посадових та службових осіб органів прокуратури [читай також — детективів НАБУ, інших органів досудового розслідування], вчинених або не вчинених останніми у рамках кримінального провадження, перевірка правомірності таких діянь з огляду на положення пункту 2 частини другої статті 19 КАС України знаходиться поза межами юрисдикції адміністративного суду, адже їх оскарження має здійснюватися у порядку, встановленому КПК України».

Об’єктивно оцінивши обставини позову екс-народного депутата України, Печерський районний суд м. Києва відмовив у задоволені позовних вимог, а тим самим — запобіг незаконному стягненню коштів платників податків», – йдеться у повідомленні.

Як повідомляв Житомир.info, 22 листопада 2019 року суд визнав, що колишній нардеп від Житомира задля власних інтересів захотів повну перевірку декларації співробітника НАБУ.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: Розенблат НАБУ позов суд моральна шкода  
Матеріали по темі