Здоров'я

У яких умовах живуть китайці, ізольовані після відпустки й повернення на будівництво об’їзної Житомира

17 February 2020, 17:59

14 днів у повній ізоляції і під постійним наглядом медиків – саме стільки часу в умовах карантину проведуть громадяни Китаю, які прибули на будівництво житомирської об’їзної дороги. Ще минулого тижня до нашої редакції звернулись робітники, які висловили занепокоєння стосовно того, що на початку лютого до Житомира після зимової відпустки з Китаю повернулись декілька працівників, аби продовжити роботи. Зараз усі іноземці перебувають на карантині. На час вимушеної ізоляції 9 осіб проживають в зачинених кімнатах і, за словами медиків китайської компанії, їх контакти із зовнішнім світом обмежені.

«Всі вони знаходяться на карантині, в повній ізоляції. Вони живуть в своїх кімнатах і не виходять звідти. Я контролюю їх стан здоров'я дистанційно, тому що ми туди не заходимо. Ми тільки передаємо їжу. Кожен день по три рази ми міряємо температуру. На момент приїзду вони були оглянуті, всі були здорові. Вони приїхали з провінції, яка знаходиться далеко від епіцентру. З їх слів, вони з хворими людьми не контактували. Ну і, враховуючи, що вони вже перетнули кордон, нам не залишається нічого іншого, крім як вживати заходів безпеки для наших співробітників, щоб китайські працівники були в ізоляції», – розповідає лікар пункту охорони здоров’я Марина Олександрова.


За словами медиків, пункт охорони здоров’я обладнаний усіма необхідними матеріалами, щоб забезпечити спостереження за станом здоров’я громадян Китаю.

«Наше китайське керівництво не перешкоджало, а навіть навпаки – вони закупили повністю все, що необхідно. У нас є і дезінфікуючі засоби, рукавички, рукавиці, стериліум, спирт, спеціальні костюми, в яких ми їх оглядаємо, коли вони приїжджають. Це і захисні окуляри, і костюми. Потім це все утилізується шляхом спалювання», – каже Марина Олександрова.

За умовами утримання та станом здоров’я китайських громадян пильно стежать і в обласному лабораторному центрі. Керівник закладу розповідає: на вихідних на засіданні тимчасової протиепідеміологічної комісії говорили і про те, щоб працівники будівельної компанії поки не приїздили до України.

«На сьогодні більшість розвинених країн світу поставило питання, щоб поки обмежити кількість туристів та інших громадян з Китаю. Ми також поставили питання перед міграційною службою, представник якої в суботу був на засіданні протиепідеміологічної комісії, для того, щоб вони розглянули можливість для них частково затриматись, поки ситуація повністю не роз’ясниться в самому Китаї», – розповів директор Житомирського обласного лабораторного центру МОЗ України Зіновій Парамонов.

Наразі фахівці лабораторного центру продовжать нагляд за станом здоров'я іноземців, втім, чи достатнім буде 14-денний карантин, поки сказати не можуть.

«Вірус невідомий. І як він себе поведе в подальшому, нам, епідеміологам, нам, санітарним спеціалістам і лікувальникам, ще багато чого невідомо. Як, зрештою, і самим китайцям, які зараз рятують своїх людей і проводять всі заходи», – підсумовує Зіновій Парамонов.

Нагадаємо, в Житомирській ОДА обіцяли ізолювати всіх працівників з Китаю, які задіяні на будівництві об’їзної та їздили додому. 14 лютого до редакції звернулися працівники, які будують об’їзну дорогу біля Житомира: вони повідомили, що на початку лютого після зимової відпустки з Китаю повернулись декілька працівників, щоб продовжити роботи, й це непокоїть колег через небезпеку поширення коронавірусу.

Як повідомляв Житомир.info, 28 листопада 2017 року керівник Державного агентства автомобільних доріг України Славомір Новак та представник компанії Sinohydro Corporation Limited (КНР) – Mr. Xu Fei підписали контракт на реконструкцію Північної об’їзної дороги м. Житомир по трасі М-06 Київ – Чоп. В березні 2018 року тодішній голова Житомирської ОДА Ігор Гундич зустрічався із представниками китайської компанії Sinohydro, які виграли тендер на суму 42 млн євро на будівництво Північного обходу. 22 травня 2019 року керівник Укравтодору подивився, як китайська компанія робить житомирську об’їзну, і зажадав більше людей і техніки.

Житомир.info


Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: коронавірус китайці будівництво дорога  
Матеріали по темі