Суспільство

​Поліція та екологи зафіксували черговий скид неочищених вод Понінківської фабрики, в Житомирській ОДА обіцяють позиватися до суду

18 February 2020, 16:59

Увечері 14 лютого ТОВ «Понінківська картонно-паперова фабрика Україна» здійснила черговий скид неочищених вод в річку Хомора, що призвело до забруднення цієї водойми та річки Случ, яка тече через територію Баранівського та Новоград-Волинського районів Житомирської області. Великі клуби білої піни на річці помітили активісти.

«14.02.2020 рік. Люди будьте надзвичайно обережними! Понінківська картонно-паперова фабрика зробила надзвичайно великий скид у р.Хомора! Протяжність нечистот вже досягла близько 5 кілометрів по руслу річки! Повітря таке, що дихати неможливо! Люди, це просто ЖАХ!», - написав Олександр Коваленко у своєму дописі, у якому виклав відео з запіненою річкою, зняте ввечері 14 лютого.

Активісти продовжували фіксувати забруднення річок упродовж ночі та викликали на місце події поліцію і екологів, які взяли проби води.

Відео з допису Анни Собецької

Уже в понеділок, 17 лютого у Баранівці відбулась зустріч двох голів ОДА – Хмельницької та Житомирської, на яку прибув і в.о. голови Державної екологічної інспекції Єгор Фірсов.

Про проведену зустріч та її результати 18 лютого у дописі в фейсбук написав голова Житомирської ОДА Віталій Бунечко.

«Ніхто із присутніх на нараді не заперечує факту скиду у річку певних хімічних речовин, що шкодять флорі та фауні в річках. Очисні споруди, які здатні зменшити вплив на довкілля, наразі не працюють. Від самого початку наші обговорення переходили в межу процедури оцінки впливу на довкілля. Наразі фабрика проходить оцінку впливу на довкілля, або ОВД. В минулому році відбулись громадські слухання у процесі ОВД. За підсумками тогорічних громадських слухань тодішнє Міністерство екології та природних ресурсів України відмовило фабриці у проходженні ОВД. Ця оцінка дозволила б підприємству побудувати очисні споруди. Після довготривалих обговорень керівництво Понінківської картонно-паперово фабрики запевнило, що підприємство готове за власні кошти провести реконструкцію очисних споруд. Це безпосередньо сприятиме розв'язанню проблеми чи принаймні покращить ситуацію. Але суть в іншому – проєкт, створений підприємством, не буде дієвим. Активісти запропонували зупинити фабрику до того часу, поки не буде збудовано очисні споруди, здатні витримати очищення від хімречовин. У кінцевому підсумку буде підготовлено заяву до суду щодо забруднення річок із залученням матеріалів досліджень забору води з Хомори та Случ, здійснені ДЕІ», - написав Віталій Бунечко.

На ситуацію з забрудненням річок Хомора і Случ відреагували й в прокуратурі і 18 лютого повідомили, що розпочали ще одне кримінальне провадження за фактом чергового скиду забруднюючих речовин у річку підприємством, яке вже завдало довкіллю десятки мільйонів збитків.

«Новоград-Волинською місцевою прокуратурою здійснюється процесуальне керівництво у кримінальному провадженні за фактом порушення ТОВ «Понінківська картонно-паперова фабрика Україна» правил охорони вод, що призвело до забруднення поверхневих вод річок Хомора і Случ. Так, упродовж 2016-2019 років фабрика, розташована на території смт Понінка Полонського району Хмельницької області, у порушення правил охорони вод, систематично скидає неочищені рідкі відходи виробництва у річку Хомора, яка протікає у Хмельницькій та Житомирській областях і впадає у річку Случ на території Баранівського району», - йдеться у повідомленні.

За даними прокуратури, упродовж зазначеного періоду Баранівським відділенням поліції було зареєстровано 6 кримінальних проваджень за фактами забруднення поверхневих вод річок Хомора та Случ та масової загибелі риби, у 5 з яких після проведення першочергових слідчих дій прокурором визначено територіальну підслідність за органами поліції Хмельницької області.

«Ще в межах одного кримінального провадження від 07.09.2019 за ч.2 ст.242 КК України проведено комплекс першочергових слідчих і процесуальних дій та підготовлено матеріали для передачі за підслідністю до СВ Полонського ВП Шепетівського ВП ГУНП в Хмельницькій області», - повідомили в прокуратурі.

Протиправною господарською діяльністю лише протягом 2019 року товариство завдало навколишньому природньому середовищу збитків на понад 23 млн грн.

Однак, 14 лютого 2020 року близько 23.00 ТОВ «Понінківська картонно-паперова фабрика Україна» вкотре скинуло неочищені води у річку Хомора, що зафіксовано слідчо-оперативною групою Баранівського відділення поліції спільно з екологом, яким відібрано відповідні проби води для лабораторних досліджень. Усі матеріали перевірки долучено до вищезазначеного кримінального провадження.

«Досудове розслідування, під процесуальним керівництвом Новоград-Волинської місцевої прокуратури, триває. Після проведення необхідних слідчих та процесуальних дій буде вирішено питання щодо направлення його за підслідністю до органів поліції Хмельницької області», - додали в прокуратурі.

Нагадаємо, справа про забруднення річок Хомора та Случ Понінківською фабрикою наразі перебуває в суді. 24 липня 2019 Волинський суд ухвалив рішення про зупинку виробництва фабрики, але на це рішення суду була подана апеляція.

Як повідомляв Житомир.info, у червні 2016 року вже ексголова Житомирської ОДА Сергій Машковський влаштував «ревізію» на Понінківській картонно-паперовій фабриці, звідки через несправні очисні споруди нечистоти потрапляли в річки Хомора та Случ. У липні 2016-го міністр екології та природних ресурсів закликав житомирських активістів патрулювати річку Случ, а екологи відібрали 13 проб поверхневих вод з Случі та її притоки Хомори.

У жовтні 2016 року в місті Баранівка Житомирської області на березі річки Случ почала ледь не щодня з’являтися мертва риба.

10 травня 2017 року у селі Глибочок Баранівського району активісти перекривали рух транспорту по автошляху Новоград-Волинський-Полонне-Старокостянтинів, вимагаючи вжити невідкладних заходів щодо припинення забруднення річок Хомора та Случ. 19 червня 2018 року у Новоград-Волинському районі люди перекрили рух автотранспорту на трасі Київ-Чоп і вимагали припинити забруднення річок ТОВ «Понінківською картонно-паперовою фабрикою».

12 лютого 2019 екологи взяли проби в річках Хомора та Случ та зробили висновки, що вода забруднена хімічними та завислими речовинами, які потрапили у воду в результаті неодноразових скидів Понінківською паперовою фабрикою. Наступного дня у Житомирській ОДА відбулося засідання, на якому активісти піднімали питання якості вод Случі та Хомори, яка останнім часом значно погіршилася.

12 квітня 2019 року в місті Баранівка з річки Случ виловили десятки мертвих сомів, коропів та лящів. Рибоохорона нарахувала понад 25 тис. екземплярів загиблої риби та звернулася до поліції. 30 квітня мер Баранівки Анатолій Душко написав у своєму фейсбук, що біля берегів річки Случ піна і риба зверху, раки лізуть із води. 2 травня 2019, аби привернути увагу до забруднення Случі, люди перекрили трасу Київ-Чоп в Новоград-Волинському районі. 10 травня в Новограді-Волинському відбулося народне віче «СТОППОНІНКА» в знак протесту проти масового забруднення річок Хомора та Случ.

16 травня 2019 у Верховній раді розглянули проєкт постанови «Про подолання негативних наслідків екологічної ситуації в басейні річок Хомора та Случ на окремих територіях Хмельницької та Житомирської областей», яка передбачає оголошення басейну річок Хомора та Случ зоною надзвичайної екологічної ситуації.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: Случ Хомора забруднення Понінка фабрика екологія  
Матеріали по темі