Події

У Житомирській області припинили видобуток піску фірмою, яка належала голові РДА

21 February 2020, 11:41

Служба безпеки України викрила та блокувала незаконний видобуток корисних копалин у промислових масштабах на території одного з лісових агрогосподарств Житомирської області.

Про це 21 лютого повідомила пресгрупа управління СБУ в Житомирській області.

«Досудовим слідством встановлено, що навесні 2015 році Житомирська обласна рада передала майже 40 гектарів земель держпідприємства «Коростишівський держлісгосп АПК» у користування місцевому видобувному підприємству. Оскільки комерційна структура розпочала розробку надр із грубим порушенням процедури оформлення дозвільних документів, то обласна прокуратура оскаржила рішення облради. Вищий адміністративний суд України на початку 2016 року задовольнив клопотання та повернув ділянку у власність комунальному агролісогосподарському підприємству «Житомироблагроліс». Незважаючи на заборону, видобувна фірма продовжила незаконну розробку надр. Із застосуванням важкої екскаваторної техніки ділки зняли ґрунтовий покрив на ділянці понад пів гектара та облаштували стихійний кар`єр глибиною 3 метри», - йдеться у повідомленні.

Ініційовані Службою інженерно-екологічна і товарознавча експертизи показали, що за цей час зловмисники встигли незаконно видобути 25,5 тисячі кубічних метрів піску, внаслідок чого державі заподіяно шкоду на більше ніж 13,5 мільйонів гривень. Крім того екологи підтвердили, що земельна ділянка зазнала незворотної шкоди і не підлягає відновленню.

«У межах кримінального провадження, відкритого за ч. 1 ст. 239-1 (незаконне заволодіння ґрунтовим покривом (поверхневим шаром) земель), ст. 254 (безгосподарське використання земель), ч. 1 ст. 240 (порушення правил охорони або використання надр) Кримінального кодексу України, директору видобувного підприємства повідомлено про підозру. Наразі планується його оголошення у розшук, оскільки, за даними слідства, задля уникнення відповідальності перед законом він набув громадянства країни-агресора і наразі переховується у тимчасово анексованому Криму», - інформує СБУ.

Документування оборудки проводилося співробітниками Управління СБ України в Житомирській області спільно зі слідчими Нацполіції під процесуальним керівництвом прокуратури Житомирської області.

Водночас ввечері 20 лютого пресслужба прокуратури області інформувала, що цього дня Коростишівською місцевою прокуратурою погоджено підозру директору суб’єкта господарювання у скоєнні злочину за ч. 1 ст. 239-1, ч. 1 ст. 240 ст. 254 КК України (незаконне заволодіння ґрунтовим покривом (поверхневим шаром) земель, що створило небезпеку для довкілля; порушення встановлених правил охорони надр, що створило небезпеку для довкілля; безгосподарське використання земель, що спричинило порушення структури ґрунту).

«За даними досудового розслідування, директор товариства з обмеженою відповідальністю організував на земельній ділянці лісогосподарського призначення, яка перебуває у користуванні ДП «Коростишівський лісгосп АПК» Житомирського обласного комунального агролісогоподарського підприємства «Житомироблагроліс» Житомирської обласної ради незаконний видобуток корисної копалини (піску) без дозвільних документів. Так, протягом 2017-2018 років незаконно видобуто корисної копалини (піску) в розмірі 25, 42 тис м3, унаслідок чого державі завдано шкоду на суму понад 13, 6 млн грн», - зазначалося у повідомленні.

Нагадаємо про судову тяганину між компанією «Сілі-Кор», пов’язану з колишнім заступником голови Житомирської ОДА Вячеславом Поліщуком, та Житомирською обласною радою за майже 40 гектарів родовищ пісків у Коростишівському районі. В березні 2018 року прокуратура Житомирської області повідомила про виграний суд: який не дозволив неправомірне зменшення майже на 40 га земель лісового фонду для розробки піщаного кар’єру.

ТОВ «Сілі-Кор» раніше належала Вячеславу Поліщуку, який був призначений заступником голови - керівником апарату Житомирської облдержадміністрації у вересні 2014 року і звільнився з посади у вересні 2015 року. Після Вячеслава Поліщука засновником компанії стала його дружина Світлана Беднаж. В лютому 2018 року Поліщук подав декларацію кандидата на посаду голови Коростишівської райдержадміністрації, в якій було зазначено, що станом на 31 грудня 2017 ріку його дружині належало 50% ТОВ «Сілі-Кор». В декларації за 2018 рік інформація про це ТОВ вже відсутня.

В квітні 2018 Вячеслав Поліщук був призначений на посаду голови Коростишівської РДА й звільнений з цієї посади розпорядженням президента Володимира Зеленського 23 серпня 2019 року. Перед звільненням Поліщук повідомляв про суттєві зміни у майновому стані – 12 серпня 2019 року він отримав від громадянина Амосова Олега Євгеновича 325 тис. грн за відчужені цінні папери та майнові права. Зауважимо, що з серпня 2018 року власником ТОВ «Сілі-Кор» є Амосов Олег Євгенович, з березня 2019 року він же керує цим підприємством.

Як повідомляв Житомир.info, 17 лютого 2020 року правоохоронці разом з екологами у межах кримінального провадження проводили обшуки за місцем здійснення незаконного видобутку піску на території с. Стрижівка Коростишівського району: крім спецтехніки для видобутку копалин також були виявлені незаконні пилорами.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: пісок Коростишівський район СБУ прокуратура  
Матеріали по темі