Суспільство

Студентські підробітки: де працюють та скільки заробляють студенти Житомирської області

24 February 2020, 16:57

Мінімальна оплата за одну годину роботи студента у Німеччині становить 9,27 євро (приблизно 250 грн), а максимальна зарплата на місяць не повинна перевищувати 420 євро (приблизно 11 340 грн), в іншому випадку можуть бути відмінусовані години у наступному місяці або накладено штраф. Про це розповідає у своєму дослідженні освітнє агентство «Вектор».

Ми також вирішили провести своє власне дослідження й отримати відповіді на такі запитання: як заробляють студенти Житомирської області, які сфери роботи є найпопулярнішими, а які найприбутковішими. Ми організували опитування, яке за чотири дні пройшло 297 людей.

Анкети заповнювали не тільки студенти, а й ті, хто вже закінчив навчання. Також деякі з опитаних не проживають в Житомирській області та не навчаються тут. Відмінусувавши ці відповіді від загальної кількості, ми отримали число тих, хто на цей час навчається і живе в Житомирі чи області – 233 студенти. Серед них кількість працюючих – 159, або 66,7%, тих, хто не має підробітків – 74 (це переважно студенти 1-3 курсів).

Далі надаємо результати опрацювання 159 відповідей тих, хто навчається та працює. Які сфери обрали для підробітків студенти – демонструє діаграма нижче.

Діаграма місць та сфер підробітку, обраних студентами

Судячи з опитування, найбільш популярними серед молодих людей виявилися такі місця роботи, як заклади харчування (бармен, сушист, офіціант і т.д.) – обрали 21,9% опитуваних, контактні центри – 13,7%, а також сфера освіти (репетитор напр.) та роздрібна торгівля (касир, консультант і т.д.) по 10,3%.

До речі, проходячи анкетування, 47,9% студентів з тих, які підробляють, зізналися, що працюють без офіційного працевлаштування. 76 опитаних працюють офіційно.

Кількість відповідей на питання «Офіційно працевлаштовані?»

Найбільш прибутковими виявилися сфера обслуговування, сервіс та IT (щомісячний дохід – від 10–15 тис. грн). 49 анкетованих студентів отримують кожен місяць до 3 тис. грн, з них 14 працюють на офіційній основі, 35 – працевлаштовані неофіційно.

Прибуток в 15 тис. грн+ щомісяця отримує четверо студентів, троє з яких офіційно не працевлаштовані. Двоє з них вказали роботу у сфері IT / Веб-розробка / Програмування: один зі студентів отримує таку суму, їдучи на заробітки, інший працює в контакт-центрі.

Найпопулярнішою, але водночас низькооплачуваною, є робота в закладах харчування, яку обрали 34,7%, у контакт-центрах (10,2%) та у сфері освіти (10,2%).

Середній рівень щомісячного доходу працевлаштованого студента

Серед тих, хто заповнив анкету і є працюючим студентом Житомира/області: 67,1% становлять жінки та 32,9% – чоловіки. Нам стало цікаво дослідили, як відрізняються їх щомісячні доходи.

4,2% чоловіків, які поєднують навчання з роботою, мають 10-15 тис., 8,3% – від 15 тис. та 27,1% опитуваних до 3 тис.грн щомісячно. Щодо жінок, то лише 2% з опитуваних студенток отримують від 10 до 15 тис.грн в місяць. Найбільше студенток заробляють до 3 тис.грн щомісяця (36,7%).

В опитуванні ми також запитали у студентів про те, чи влаштовує їх рівень доходу, умови праці; чи вдається поєднувати робочий графік з графіком навчання. І ось які результати отримали:

  • 78,1% студентів вважають, що вони можуть працювати і разом з тим навчатися (у сфері пов'язаній із закладами харчування; освіти; роздрібної торгівлі).
  • 65,5% влаштовує їх робочий графік (робота бармена, кухаря; репетиторство; продавець, касир та в контактному центрі).
  • 69,6% працюючим подобаються їхні умови роботи (заклади харч., освіта, контакт-центр).
  • 68,9% незадоволені рівнем своєї зарплатні (робота бармена, офіціанта; консультанта у магазині, а також в контакт-центрі).

Також охочі анонімно написати про те, яким вони бачать ідеальне місце студентського підробітку. Основними критеріями такої роботи були достойна зарплатня, що відповідає складності та умовам праці, затребуваність професії, гнучкий графік, можливість кар'єрного росту та привітний колектив. Нижче – декілька відповідей з опитування:

«В першу чергу підробіток за спеціальністю, наприклад я перекладач і хочу займатися письмовими перекладами, та, на жаль, перекладацькі компанії не надають роботу»;

«Прозора система оплати праці, гнучкий графік, перспектива кар'єрного зростання»;

«Ідеальне місце роботи для студента таке, яке дозволяє особисто обирати час роботи, особисто складати графік, у будь-які дні тижня, з почасовою оплатою праці. Така практика поширена щонайменше у Польщі, де студенти мають таку можливість».

А яким для вас є ідеальний студентський заробіток? Напишіть у коментарях свої відповіді та поділіться досвідом зі своїх студентських років.

Анастасія Грунтківська, студентка Національного університету «Острозька Академія», для Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: студент робота зарплата опитування  
Матеріали по темі