Економіка

Аудитори виявили, що в Олевському районі могли б ефективніше використати 22 млн грн, якби провели оптимізацію шкіл

27 February 2020, 10:20

Житомирські аудитори провели державний фінансовий аудит виконання бюджетних програм відділом освіти, молоді та спорту Олевської міської ради. Аудитом установлено, що за 2017-2019 роки відділ освіти неефективно витратив понад 22,7 млн грн бюджетних коштів через не проведену оптимізацію шкіл.

Про це Житомир.info 27 лютого повідомили з Управління Північного офісу Держаудитслужби в Житомирській області.

«Фахівці Управління Північного офісу Держаудитслужби в Житомирській області провели державний фінансовий аудит виконання бюджетних програм Відділом освіти, молоді та спорту Олевської міської ради за період з 01.01.2017 по 30.06.2019. Непроведення оптимізації мережі закладів загальної середньої освіти призвело до неефективних витрат бюджетних коштів у 2017-2019 роках на суму понад 22,7 млн грн, витрачених на утримання навчальних закладів з низькою наповнюваністю класів та малокомплектних шкіл», – йдеться у повідомленні.

Аудиторським дослідженням установлено, що скорочення чисельності прибиральників службових приміщень малокомплектних шкіл до оптимальної їх кількості, з огляду на рівень фактичної завантаженості, заощадило б коштів місцевого бюджету на суму понад 0,9 млн грн.

Допущено неефективне витрачання коштів місцевого бюджету на загальну суму понад 0,7 млн грн через невжиття належних управлінських рішень при виконанні бюджетних програм у сфері фізичної культури та спорту, використано капітальних вкладень, списано необоротних активів.

Через неефективні управлінські рішення щодо придбання та розподілу між школами, без урахування їх фактичної потреби, обладнання загального призначення для учнів початкових класів, які навчаються за програмою «Нова українська школа», нераціонально витрачено понад 0,4 млн грн.

«Окрім цього, створення в деяких навчальних закладах паралельних інклюзивних класів, у кожному з яких навчалося по одній дитині з особливими потребами, призвело до нераціонального використання освітньої субвенції на оплату праці асистентів вчителя, тоді як можливе збільшення таких дітей (відповідно до їх психофізичних особливостей) до двох учнів на клас, дало б змогу зменшити витрати на загальну суму понад 0,3 млн грн», – повідомляють аудитори.

За результатами аудиту на розгляд Відділу освіти надано низку пропозицій, спрямованих на поліпшення системи управління ресурсами, що спрямовуються на виконання бюджетних програм.

На сайті Олевської ОТГ 24 лютого з’явилась інформація про те, що на черговій сесії міської ради було прийнято рішення про створення освітніх округів та опорних закладів загальної середньої освіти. В Олевській ОТГ створюється 7 опорних шкіл та відповідних освітніх округів.

Як повідомляв Житомир.info, у громаді Житомирської області утримання неоптимізованих шкіл, дитсадків та клубів спричинило розтрату 13 млн грн.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: школи оптимізація Олевський район  
Матеріали по темі