Місто

Представники NEFCO та SWECO перевірили, як у Житомирі утеплили школу і садочок за інвестиційні кошти

27 February 2020, 15:24

26 лютого у Житомирі відбулась робоча зустріч з представниками Північної Екологічної Фінансової Корпорації NEFCO та європейської інженерно-консалтингової компанії SWECO International (Швеція). Метою зустрічі було обговорення результатів проєкту «Підвищення енергоефективності об’єктів бюджетної сфери міста Житомира», що реалізований в рамках співпраці міста з Північною Екологічною Фінансовою Корпорацією NEFCO.

Про це 27 лютого повідомила пресслужба Житомирської міської ради.

«У рамках проєкту «Підвищення енергоефективності об’єктів бюджетної сфери міста Житомира» в місті Житомирі за фінансової підтримки Північної Екологічної Фінансової Корпорації NEFCO та Фонду Східноєвропейського партнерства з енергоефективності та довкілля Е5Р проведено комплексну термореновацію 17 будівель та часткову термореновацію 3 будівель закладів бюджетної сфери (виділено редакцією), – йдеться у повідомленні.

Консультант SWECO International Стефан Ост наголосив, що місто належно утримувати вже утеплені будівлі

«Після утеплення будівель персонал на рівні кожного окремого закладу має забезпечити належний нагляд за системами скріпленої ізоляції та інженерного обладнання, що забезпечує регулювання подачі теплоносія (індивідуальні теплові пункти). Крім цього, споживання енергії залежить від самої поведінки персоналу. Тому місто має докладати зусилля для подальшого належного утримання та обслуговування вже утеплених будівель та відповідних інженерних систем», – акцентував Стефан Ост.

Учасники робочої зустрічі також відвідали дошкільний навчальний заклад № 3 і загальноосвітню школу №14, які утеплені в рамках проєкту «Підвищення енергоефективності об’єктів бюджетної сфери міста Житомира».

У міській раді нагадують, що в рамках співпраці міста з Північною Екологічною Фінансовою Корпорацією NEFCO в Житомирі в попередні роки було реалізовано ще два енергоефективні проєкти: в тому числі створено енергоефективний квартал по вул. Домбровського, 30 (проведено реконструкцію котельні, встановлено тепловий насос, замінено теплові мережі та влаштовано індивідуальні теплові пункти в будинках, що опалюються цією котельнею) та замінено більше 1800 ліхтарів з лампами розжарювання на LED-ліхтарі.

Нагадаємо, 27 листопада 2019 року був опублікований проєкт рішення виконкому Житомирської міськради щодо передачі на баланс виконаних робіт по 20 об’єктах бюджетної сфери, у яких проводили капітальний ремонт. Мова йшла про роботи зі встановлення нового та модернізації старого обладнання індивідуальних теплових пунктів у школах, дитсадках та відділеннях лікарні №1, які виконувалися за інвестиційним проєктом NEFCO «Підвищення енергоефективності об’єктів бюджетної сфери міста Житомира».

Як повідомляв Житомир.info, у вересні 2018 року начальник УКБ В’ячеслав Глазунов в інтерв’ю говорив, що на три об'єкти – школи №14, №17 та №6 – був проведений один тендер за кредитні гроші NEFCO, близько 1 млн 100 тис. євро, лоти виграли «Поліська логістична компанія», «Комунальник» і «Гарант С». В 2016 році гроші в сумі близько 400 тис. євро зайшли на рахунок банку «Хрещатик», але банк рішення НБУ був ліквідований. Корпорація NEFCO заявила, що свої зобов'язання перед Житомиром вона виконала, гроші були направлені. Підрядник, який робив школу №17, виграв ще лот на утеплення трьох шкіл – №23, №15 та №12 і зараз потроху проводить роботи в школі №17.

9 жовтня 2018 року час засідання бюджетної комісії Житомирської міської директорка загальноосвітньої школи № 14 нарікала на недобросовісного підрядника та неякісні роботи з теплосанації у закладі, які проводилися в рамках проєкту «Підвищення енергоефективності об’єктів бюджетної сфери міста Житомира».

Радник мера Олександр Черняхович розповідав, що керівництву компанії NEFCO озвучили проблеми шкіл № 6 та 14 і NEFCO не буде працювати з приватною ремонтно-будівельною фірмою «Комунальник».

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: НЕФКО утеплення термосанація  
Матеріали по темі