Суспільство

У Житомирі азербайджанська спільнота вшанувала пам'ять жертв Ходжалинської трагедії

28 February 2020, 09:44

У Житомирі азербайджанська спільнота відзначила 28 роковини Ходжалинської трагедії. Щоб віддати шану жертвам вірменсько-азербайджанського конфлікту, учасники «Конгресу Солідарності Азербайджанців України» поклали червоні троянди до «Сумуючого Янгола».

«Майже 30 років тому був Карабаський конфлікт. Зараз таке ж відбулося і в Україні. У трагедії немає ні національності, ні релігії. Трагедії бувають у всіх, і вічна пам'ять загиблим і в Україні, і в Азербайджані», – говорить голова ГО «Конгрес Солідарності Азербайджанців України» Ільгар Мамедов.


«У Ходжалинського геноциду немає давності. Про це особисто потрібно розповідати та збиратися, показувати людям правду, щоб більше таких випадків ніколи та ніде не відбувалося», – каже голова Конгресу азербайджанців у Дніпропетровській області Наджаф Ахмедов.

Кривава подія, що сталася у 1992 році на території Нагірного Карабаху, забрала сотні життів, її прирівнюють до геноциду азербайджанців.

«Збройні формування Армянська разом з російським 316-им полком в ніч з 25 на 26 лютого без жодного попередження зайшли до мирного міста Ходжали. В цю ніч 613 людей пішли з життя, з них – 63 дитини, 70 людей похилого віку, 80 жінок. І дотепер ця трагедія не отримала правого визнання», – говорить заступник голови Асамблеї національностей України Хайям Хагитатоглу.

До урочистого заходу долучилися представники Житомирської обласної та міської рад.

«В Україні живе багато національностей, і серед них є азербайджанці. Так сталося історично, що відбулася трагедія у Нагірному Карабаху, і сьогодні ми вшановуємо пам'ять загиблих з усіх сторін, тих, які вже ніколи не піднімуться та стали жертвами політичних амбіцій керівників країн, історичних обставин», – зазначає начальник відділу у справах релігій Житомирської ОДА Олександр Пивоварський.

За словами депутатів, українців й азербайджанців об'єднала схожа історія, тому ми маємо підтримувати один одного.

«Хочу схилити голову і вшанувати пам'ять людей, які загинули в таких конфліктах, як Нагірний Карабах і в Україні. Ми маємо усвідомити і зробити усе від нас можливе, щоб таких конфліктів не повторювалося», – розповідає депутат Житомирської міської ради Василь Шевченко.

«Розділяємо скорботу нашого братнього азербайджанського народу. В ті часи буремні постраждало багато людей», – додає депутат Житомирської обласної ради Ігор Романський.

«Конгрес азербайджанців постійно підтримує нашу державу, від початку подій на Майдані та Донбасі. Ми також маємо підтримувати Азербайджан в такі трагічні дати», – каже депутат Житомирської обласної ради Ілля Смичок.

Голова ГО «Конгрес Солідарності Азербайджанців України» зазначає: найбільше зараз хочеться миру, і для азербайджанського народу і для українського.

«Ця акція присвячується місяцю Ходжали, справедливості Ходжали. Як і в Україні, так і в Нагірному Карабаху, в Азербайджані, постраждало мирне населення. Не можна, щоб при військових конфліктах страждали діти, жінки, люди похилого віку та підлітки. І, звичайно, народи України та Азербайджану хочуть жити в мирі та злагоді», –зазначає Ільгар Мамедов.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: Нагірний Карабах Ходжалинська трагедія азербайджанці  
Матеріали по темі