Здоров'я

Житомирська область зараз на восьмому місці в Україні за кількістю хворих на грип

28 February 2020, 11:43

Закриті на карантин міста в Китаї та Італії, дезінфекція вулиць і машин, тотальне вимірювання температури і скасований Венеційський фестиваль. Новий коронавірус Covid-19 лякає людей по всьому світу. Від нього померло близько трьох тисяч людей, а захворіло майже сто тисяч.

Про це йдеться у матеріалі BBC News Україна «Грип в Україні, коронавірус у світі - що страшніше?».

В Україні коронавірусу ще немає, але є грип, на який захворіло близько трьох мільйонів українців. Щороку у світі на грип хворіє майже мільярд людей, а помирають сотні тисяч людей. То що ж страшніше і заразніше - грип чи китайський коронавірус?

«Від коронавірусу у світі померли близько трьох тисяч людей, а захворіли - понад 80 тисяч. За попередніми підрахунками вчених, помирає від цієї хвороби близько 2% хворих. Найбільше жертв коронавірусу зараз зафіксовано у китайській провінції Хубей, яка стала епіцентром поширення хвороби. Там рівень смертності найвищий - 2,9%. Від грипу в Україні помирає в середньому 0,16% хворих. За даними ВООЗ, грип щороку інфікує до мільярда людей у світі. У 3-5 мільйонів людей хвороба проходить дуже тяжко. Помирають від 250 до 650 тисяч. В Україні за минулий тиждень на грип захворіло більше людей, ніж на коронавірус в усьому світі - 217 тисяч. За минулі сім днів в Україні від грипу померли десять людей, а станом на середину лютого – 48. Люди помирають не від самого грипу, а від ускладнень, які він викликає - пневмонія, легенево-серцева недостатність», - пише видання.

У різні роки циркулюють різні штами грипу - більш чи менш агресивні. Від цього залежить кількість інфікованих і кількість жертв. В Україні від грипу за рік помирало понад тисяча людей – у 2009 році, і дві людини – у 2012-му.

ВООЗ вважає грип однією з найбільш серйозних проблем охорони здоров'я у світі. Вірус грипу теж постійно мутує: по суті, він весь час «маскується», намагаючись подолати захисні бар'єри нашої імунної системи, застерігають у ВООЗ. Коли з'являється новий вірус, який здатний легко інфікувати людину і поширюватися серед людей, і проти якого у більшості людей не вироблений імунітет, ця інфекція може перерости в пандемію.

«Загроза пандемічного грипу існує постійно. Завжди існує реальний ризик передачі нового вірусу грипу від тварин людині і, можливо, виникнення пандемії. Питання не в тому, чи станеться у нас ще одна пандемія, а в тому, коли вона відбудеться», - говорить Генеральний директор ВООЗ Тедрос Адханом Гебрейесус.

Така пандемія сталася у 2009 році, коли від вірусу грипу A (H1N1), який назвали свинячим, померло, за різними підрахунками, від 100 до 400 тисяч людей у більш ніж 214 країн світу. В Україні кількість жертв цього грипу сягнула 1 125 людей.

Цього року цей вірус повернувся. Хоча він втратив свої пандемічні властивості, але є одним із найнебезпечніших серед вірусів, які циркулюють територією України, розповідають у Центрі громадського здоров'я.

За даними Центру, саме цей штам грипу цього року зумовлює найбільшу кількість ускладнень, які можуть закінчитися смертю.

За прогнозами відомства, на грип та ГРВІ цього епідемічного сезону перехворіє від 4,8 млн до 6,7 млн людей в Україні.

Станом на початок лютого 2020 року за даними Центру громадського здоров’я України на першому місці за рівнем захворюваності на грип – Рівненська область (1224,1 на 100 тис. населення), Житомирська область на восьмому місці (846,8 на 100 тис. населення). Найменше хворих на грип у цьому сезоні в Харківській області.


Повністю статтю читайте тут

Нагадаємо, 12 китайців, які залучені до будівництва об’їзної дороги біля Житомира, перебували на карантині, 27 лютого голова ОДА повідомив, що ознак коронавіруси у них не виявили і карантин закінчується.

Як повідомляв Житомир.info, 26 лютого 2020 року чиновники перевіряли готовність інфекційних відділень на випадок захворюваності на коронавірус та дивувалися дефіциту медичних масок в житомирських аптеках.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: грип коронавірус  
Матеріали по темі