Суспільство

​Житомирянки, які презентували у Празі виставку «Ми. Мами. Сильні», розповіли про реакцію людей та провокації від росіян

2 March 2020, 15:39

Фотовиставку із 12 портретів житомирянок, які втратили своїх синів під час війни на Донбасі, презентували 23 лютого у центрі Праги. Проєкт «Ми. Мами. Сильні» ініціювала волонтерка Юлія Толмачова, яка разом із двома мамами Оленою Максименко та Лілією Ільницькою представила його за кордоном. Сьогодні, 2 березня, вони розповіли про поїздку, реакцію людей та провокації від росіян.

«Виставка пройшла чудово, чехи підходили, люди підходили й просто плакали, обіймали наших мам. Їм не потрібен був переклад, вони розуміли один одного. Дуже багато було провокацій зі сторони Росії і російських людей, які проживають в Чехії. Провокації були серйозними, вони хотіли, щоб відбулася якась «потасовка», щоб були суперечки, тому що вони також все знімали. Нічого не вийшло, ми витримали це все, мовчали й тільки ставили запитання. Єдине, що нас вразило, що багато росіян, котрі приїхали в Прагу, а це було 23-тє лютого, їхнє свято, вони признавали й самі казали: так, регулярна російська армія знаходиться на Донбасі», - говорить волонтерка Юлія Толмачова.


Під час поїздки до Праги, мами виступили на прем'єрі українського фільму «Атлантида». Також відвідали Австрію та Угорщину.

За словами матерів, проєкт допоможе зберегти пам'ять про синів-героїв та розповісти світу про події на Донбасі.

«Це потрібно робити, бо багато хто навіть не чув, що в Україні йде війна, це не від чехів, а від інших іноземців. Цією фотовиставкою ми показуємо наш біль, з яким ми живемо і будемо жити до кінця життя. Дуже було приємно нам, особливо мені, коли до мене підходили чехи, хлопці обіймали, плакали та дякували, що наші діти не побоялись й пішли захищати нашу Батьківщину», - каже мати загиблого військового Олена Максименко.

Надалі проєкт планують продовжити й доповнити фотографіями.

«В квітні, коли буде цвісти сакура та магнолії, ми в Ужгороді дознімемо цей проєкт. Ми говорили з Мариною Соботюк, вона організовувала проєкт «Українські амазонки», у якому я брала участь. Ми зустрілися в Чехії і з Мариною вирішили продовжити проєкт, і це буде ще крутіше, будуть доповнюватись фотографії й нам в цьому допоможуть. І чехи нас запросили у травні знову і просили ще зробити фотографії, щоб їх там залишити хоча б на місяць, щоб вони висіли у посольстві. Деякі посольства також хочуть, щоб ця виставка висіла у них», - додає волонтерка Юлія Толмачова.

Наостанок міський голова подякував мамам.

«Зараз їх місія в тому, щоб донести свій біль до якомога більшої кількості людей, бо це може зупинити цю війну і зберегти багато хлопців від такої страшної долі, яка спіткала їхніх дітей», - говорить Житомирський міський голова Сергій Сухомлин.

Невитрачені 450 євро, які залишилися від поїздки, ініціатори проєкту хочуть віддати військовому з 95-ї бригади на лікування дитини.

Нагадаємо, 7 лютого на сесії Житомирської міської ради депутати виділили Юлії Толмачовій 52 тисячі для реалізації соціального проєкту «Ми. Мами. Сильні».

Як повідомляв Житомир.info, у червні 2019 року матері загиблих на сході військових повернулись до Житомира після підкорення Говерли та поділилися своїми враженнями.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: фотовиставка мами герої Прага Толмачова  
Матеріали по темі