Здоров'я

Житомир готується до протидії коронавірусу: з бюджету виділяють 2,2 млн грн на тести, респіратори та костюми біозахисту

3 March 2020, 17:01

Депутатська комісія з питань бюджету на засідання 3 березня проголосувала за виділення з резервного фонду міського бюджету 2,2 млн грн на закупівлю тестів, респіраторів та захисних костюмів для медиків.

Про це у Facebook повідомив член бюджетної комісії, депутат Житомирської міської ради Владислав Пучич.

«Щойно на засіданні депутатської бюджетної комісії ми підтримали виділення 2,2 млн грн на первинні тести, респіратори та костюми захисту для медиків міста. Кошти виділяються із резервного фонду місцевого бюджету. Загалом за словами профільного заступника міського голови Марії Місюрової, медики мають всі протоколи дій і контролюють ситуацію. Головне – не панікувати, але піклуватися про себе та свою родину», - написав депутат.

Він також виклав розрахунок першочергової потреби на придбання засобів захисту та тест-систем. За 2,2 млн грн плануються придбати 18 тисяч респіраторів класу захисту FFР3, для медичних закладів – 1730 швидких тестів на грип (типи А і В), для лікарень – 1204 костюми біозахисту (одноразові) та 94 захисні щітки (багаторазові).


Фото Владислава Пучича

В коментарі Житомир.info заступниця мера Марія Місюрова пояснила, що тести та засоби захисту для медиків купують постійно, але в значно меншій кількості. Якщо все минеться без карантинних заходів, то закуплене буде використане у медичних закладах, бо має тривалий термін зберігання.

«В респіраторах класу захисту FFР3 можна працювати від 4 до 6 годин, вони сертифіковані й, в першу чергу, будуть застосовуватися медичними працівниками та представниками тих служб, які забезпечують життєдіяльність міста. Якщо закуплені засоби не будуть використані у зв’язку з коронавірусом, то ми їх використаємо в інфекційних відділенням міських лікарень та Центрі первинної медико-санітарної допомоги. Раніше ми такі засоби закуповували в мінімальній кількості, бо кошти виділялися лише на першочергові потреби, купували для дитячої лікарні і трохи для лікарні №1, а зараз є потреба закупити більше й забезпечити первинну ланку. Термін придатності тестів – два роки, тобто зможемо використати в наступному епідсезоні», - сказала Марія Місюрова.

Заступниця мера також пояснила, чому серед розпорядників є кілька управлінь міської ради та виконавчий комітет.

«Це для тих працівників, які постійно контактують з людьми – ЦНАПи, соцзахист, там, де йде прийом громадян. Але закупівлі, які розписані на управління міськради – це резервний фонд. Зараз не треба ходити в захисному костюмі та респіраторах, але тести будемо використовувати відразу», - наголосила Марія Місюрова.

Вона зауважила, що рішення про виділення коштів з резервного фонду планують затвердити на черговому засідання міськвиконкому 4 березня.

Зазначимо, що на позачерговій сесії Житомирської міської ради 7 лютого голова фракції Радикальної партії Ляшка, власник мережі магазинів «Полісся-Продукт» Олександр Ракович запропонував виділити з міського бюджету 100 тис. грн на допомогу китайському місту Ухань – епіцентру спалаху коронавірусу: депутати спочатку проголосували за виділення коштів на закупівлю масок, але потім вирішили організувати збір благодійних пожертв у скриньки.

Нагадаємо, 3 березня стало відомо, що в Україні зареєстрований перший випадок захворювання на COVID-19, спричинений новим коронавірусом.

Як повідомляв Житомир.info, 27 лютого до Житомира приїхав заступник секретаря РНБО, який провів в ОДА закриту нараду щодо готовності області до епідемії коронавірусу. 1 березня заступник міністра охорони здоров’я Віктор Ляшко з робочою поїздкою відвідав лікарні у Житомирі, Рівному та Сарнах і перевірив готовність персоналу та інфекційних відділень до прийома пацієнтів з коронавірусом.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: міськрада коронавірус Місюрова Пучич бюджет  
Матеріали по темі