Політика

Не всі житомирські нардепи-мажоритарники підтримали відставку генпрокурора Рябошапки

6 March 2020, 09:50

На позачерговому пленарному засіданні Верховної ради ввечері 5 березня народні депутати відправили у відставку генерального прокурора Руслана Рябошапку, який був призначений на цю посаду указом президента від 29 серпня 2019 року.

За інформацією парламентського сайту, голова Верховної ради Дмитро Разумков включив питання до порядку денного за пропозицією 158 народних депутатів.

«Питання про висловлення недовіри Генеральному прокурору включається до порядку денного сесії Верховної Ради за пропозицією не менше третини народних депутатів від конституційного складу Верховної Ради, підтримане їхніми підписами і за яку проголосувало більше половини народних депутатів від конституційного складу Верховної Ради. Головуючий повідомив, що пропозиція про висловлення недовіри Генеральному прокурору внесена від 158 народних депутатів», - інформує пресслужба Верховної ради.

У своєму виступі Руслан Рябошапка розповів, що було зроблено прокуратурою за останні три місяці. Зокрема, за його словами, почали відкривати провадження проти правоохоронців за катування, судити за незаконну вирубку та продаж лісів, припинили діяльність більш як тисячі незаконних гральних закладів, притягуються до відповідальності власники 12 банків, які вкрали у громадян 13 мільярдів гривень, відкрито понад 1200 справ проти корупціонерів, прокурори повертають українцям захоплені землі, ліси, майно, підприємства і кошти – державі. Він наголосив, що постанова про висловлення недовіри, яка внесена на розгляд, побудована на відвертій брехні і маніпуляції.

«Я йду, але я йду для того, щоб повернутися», - завершив свій виступ генеральний прокурор і залишив сесійну залу.

Верховна рада висловила недовіру генеральному прокурору Руслану Рябошапці, що має наслідком його відставку з посади: «за» проголосували 263 народних депутати, проти – 18, утрималися – 73, не голосували – 22. Жодного голосу за відставку генпрокурора не дали три фракції: «Європейська солідарність», «Батьківщина» та «Голос».

З шести мажоритарників від Житомирської області четверо проголосували «за», Дмитро Костюк та Сергій Кузьміних «утримались» (обидва – фракція партії «Слуга народу»).

Нагадаємо, 4 березня 2020 року Верховна рада проголосувала за призначення Дениса Шмигаля прем’єр-міністром та підтримала подані ним кандидатури віцепрем'єрів та міністрів. З шести житомирських мажоритарників проти нового Кабміну проголосував Дмитро Костюк.

Як повідомляв Житомир.info, 4 березня 2020 року Верховна рада України відправила у відставку Уряд Олексія Гончарука, який пропрацював пів року.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: ВР генпрокурор Рябошапка нардеп  
Матеріали по темі