Місто

Житомиряни без влади та анонсів відзначили річницю з дня народження Кобзаря

9 March 2020, 13:58

У Житомирі відзначають 206-у річницю з дня народження Тарас Шевченко. Попри відсутність офіційних анонсів урочистостей зранку 9 березня до пам'ятника Кобзарю йдуть люди з квітами. О 9-й ранку Шевченка вшанували націоналісти, а потім біля пам’ятника зібралися викладачі та студенти ЖДУ ім. Івана Франка, які декламували вірші поета українською та білоруською мовами.

Присутні зазначили, що творчість великого поета варто шанувати та перечитувати не лише у пам'ятні дати.

«До нього ми завжди приходимо і повірте, що знані мужі «Кобзар» Шевченка перечитували й перечитували не просто до ювілею, дня народження, а постійно відкривали щось для нього. Є українські письменники, українські поети дуже талановиті, які своїм життям показали дороговказ, шлях українцям до волі, а окремо є Шевченко. Для мене - це українська література, Біблія і окремо на полиці Шевченко зі своїм «Кобзарем», - говорить викладач ЖДУ ім. Івана Франка Віктор Мойсієнко.


Пророк, батько, справжній українець – кожен в історичній постаті Тарас Шевченко знаходить щось своє.

«Тарас Григорович Шевченко – це «чистий» українець, якого ми з покоління в покоління підтримуємо. Це пророк України. Кожен, який би не йшов, як кажуть, по ступені від батька до матері, від матері до дітей, до правнуків ми маємо пам'ятати - це пророк України», - каже Ольга Трофімчук.

«Мені подобається його поезія. Він дійсно прекрасний автор. Така патріотична лірика у нього, підіймає патріотичний дух не лише у студентів ай у всієї молоді, дітей, дорослих та надає сил»,- ділиться Дмитро Лознюк.

«Прихожу до Кобзаря. Цей «Кобзар» мені подарувала бабуся в 2014 році. Вона його підписала та подарувала. Весь час, що я з ним він спонукає мене до чогось доброго. Люблю його перечитувати. «Кобзар» для мене символ, що бабуся поруч зі мною, і що Кобзар не є для мене таким далеким», - говорить Марія Опалова.

На завершення присутні заспівали «Реве та стогне Дніпр широкий».

Нагадаємо, влада Житомира задля запобігання занесенню і поширенню коронавірусу заборонила проведення масових, святкових, розважальних та спортивних заходів на території Житомирської міської ОТГ. Рішенням обласної комісії ТЕБ та НС від 4 березня цього року в області також обмежено проведення масових заходів.

Як повідомляв Житомир.info, 9 березня 2019 року біля пам’ятника Тарасу Шевченку в Житомирі зібралося кілька сотень містян, аби відзначити 205-ту річницю народження Кобзаря: розпочалися урочистості традиційно зі спільного виконання Гімну, опісля представники творчих колективів та студенти декламували та співали вірші видатного поета.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: Шевченко ЖДУ студент  
Матеріали по темі