Здоров'я

У Житомирі закупили тести на коронавірус за кошти міського бюджету

10 March 2020, 17:12

У Житомирі усі служби перебувають в готовності до протидії поширенню коронавірусу – про це 10 березня в коментарі Житомир.info розповів мер Сергій Сухомлин.

За словами міського голови, який очолює спеціально створений оперативний штаб, наразі міська влада поки лише рекомендує обмежити проведення масових заходів.

«Перш за все, в Житомирі поки немає зареєстрованих випадків захворювання на коронавірус – це одна ситуація, й ми можемо рекомендувати (обмежити масові заходи - ред.), можемо просити, можемо вживати інші заходи. Але якщо будуть такі ситуації (захворювання), то ми будемо вводити заборону на все. Тут, можливо, постраждає й бізнес, але здоров’я людей – воно набагато важливіше», - каже Житомирський міський голова Сергій Сухомлин.

Житомир за кошти міського бюджету закупив тести для виявлення небезпечної хвороби.

«Завтра в нас вже будуть тести на коронавірус. Ми змогли знайти їх в Україні. Поки до цього моменту тільки Київ їх закупив. Завтра вже будуть вони в Житомирі. Зараз держава каже: ми надамо тести, вони будуть. Але коли вони будуть – невідомо. І зараз ми, фактично, не можемо контролювати захворіла людина, чи ні. Ми вже закупили тести на грип типу А та типу Б, бо по процедурі спочатку здаються аналізи на грип цих типів. Якщо ж не ці захворювання, то тоді треба застосовувати тести на коронавірус й ось цих тестів фактично зараз немає. Але завтра перші тести вже будуть в Житомирі. Вартість цих тестів, я можу помилятись, але приблизно 200-300 гривень. До двохсот тестів ми закуповуємо на перший період, щоб в сімейних лікарів вони були й можна було швидко перевірити», - каже мер.

Наразі усі відповідні служби діють в межах плану, який розробили минулого тижня.

«Сьогодні перші мобільні групи їдуть перевіряти, поки що, комунальні підприємства, школи та садочки на проведення дезінфекцій і виконання плану штабу, який був створений. І після такого рейду ми надамо всю інформацію. Що стосується футбольних матчів, то окремо будемо спілкуватись із лікарями. Бо одна справа, коли люди збираються в закритих приміщеннях, а інша справа – коли на відкритому повітрі. Тут в першу чергу повинні бути рекомендації від медиків. Щодо Дня міста, то він в кінці травня, ще є час. І також ми знаємо, що коронавірус – це, фактично, звичайний грип. І влітку чи в травні дуже обмежена кількість людей хворіє на цю «заразу», тому треба почекати. Але якщо в Житомирі буде епідемія коронавірусу, то, звичайно, ніхто не буде проводити масові заходи на фоні такої трагедії», - наголошує Сергій Сухомлин.

Нагадаємо, 8 березня стало відомо, що в інфекційне відділення міської лікарні поступила пацієнтка, жителька Житомирської області, з підозрою на коронавірус. Наступного дня заступниця мера Житомира поінформувала, що підозра на коронавірус не підтвердилися, у жінки виявили грип A (H1N1), який у народі називають «свинячим».

Як повідомляв Житомир.info, бюджетна комісія Житомирської міської ради 3 березня 2020 року погодила виділення 2,2 млн грн з резервного фонду на закупівлю тестів, респіраторів та захисних костюмів для медиків. 4 березня виконком обговорював протидію коронавірусу: мер особисто очолив штаб, масові заходи в місті обмежують, громадський транспорт дезінфікують, у навчальних закладах дітям міряють температуру і відправляють додому всіх з ознаками захворювань.

В Житомирській облдержадміністрації 10 березня звітували про готовність до запобігання поширенню коронавірусу та рекомендували на місяць обмежити в області масові заходи.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: коронавірус Сухомлин профілактика масові заходи  
Матеріали по темі