Здоров'я

У Житомирську область жінка з коронавірусом повернулася з Польщі, вже встановлені 26 осіб, з якими вона контактувала

12 March 2020, 22:20

Жителька міста Радомишль Житомирської області, яку госпіталізували з коронавірусом, 1 березня повернулась із Польщі. Про це повідомив голова Житомирської ОДА під час брифінгу ввечері 12 березня.

«На Житомирщині зафіксовано випадок коронавірусу COVID-19. Випадок зафіксовано в Радомишлі. Це жінка 1949 року народження, яка прибула в Україну 1 березня з Республіки Польща. Знаходилась в Радомишлі, їй стало зле, сьогодні (12 березня) вона була госпіталізована з ознаками коронавірусу, і тести, на жаль, це підтвердили. Стан хворої – середньої важкості, це медичний термін. Всі особи, які з нею контактували, наразі встановлюються. Найближче оточення, яке з нею знаходилось в постійному контакті, а це 6 чоловік, які знаходяться в приватному будинку в Радомишлі, усвідомлюють всю ситуацію. Вони знаходяться вдома на обсервації і постійно вивчають, якщо можна так коректно сказати, свій стан. Були в людей гості, було встановлено четверо осіб: двоє з них жителі Радомишля, які також знаходяться на обсервації, і ще двоє – жителі міста Києва, які також повідомлені й також будуть знаходитись на обсервації», - сказав голова Житомирської облдержадміністрації Віталій Бунечко.


Після повідомлення про випадок коронавірусу в Радомишль одразу виїхали епідеміологи Житомирського обласного лабораторного центру. Наразі встановлюється кількість осіб, з якими контактувала жінка. Найбільше занепокоєння лікарів викликає те, що 8 березня вона відвідала церкву.

«Як тільки була доповідь про наявність такої хворої – до Радомишля були направлені спеціалісти, епідеміологи та дезінфектори, для вивчення даної ситуації. Було встановлено 26 контактів, ці люди від сьогодні вже на обсервації. Було проведено первинну дезобробку житла, де проживала хвора, санітарного транспорту, яким вона користувалась, приймальне, інфекційне відділення, де її сьогодні приймали в лікарню і де вона сьогодні знаходиться. 8 березня вона відвідувала церкву і ви, напевно, всі знаєте, як люди похилого віку приходять до церкви: йдуть до образа прикладаються й згодом до нього підходять майже всі присутні. Це нас хвилює, тому проінформовані певні служби, щоб провести роботу зі священиками, щоб завтра, можливо, навіть і знайти людей, які там знаходились в тій церкві. Це те, що нас справді сьогодні хвилює», - каже директор лабораторного центру Зіновій Парамонов.

Наразі усю необхідну медичну допомогу пацієнтка отримуватиме в лікарні Радомишля.

«Необхідності в переведенні (до Житомира) на сьогодні немає, але я хочу сказати, що у нас всі заклади вторинної спеціалізованої допомоги сьогодні повинні бути готові до надання допомоги. І щоб у нас була максимальна епідбезпека, ми будемо максимально уникати перевезень, транспортувань пацієнта. Краще спеціалісти, захищені засобами індивідуального захисту, приїдуть до пацієнта і вся допомога буде надана на місці», - зазначив начальник управління охорони здоров'я Житомирської ОДА Микола Суслик.

«Коронавірус віднесений до особливо небезпечних інфекцій. Епідеміологічна особливо небезпечна інфекція повинна госпіталізуватись і надаватись медична допомога має там, де вона виявлена, щоб уникнути збільшення контактів. Якщо ми веземо в Житомир – ми збільшуємо кількість контактів», - пояснив Зіновій Парамонов.

З огляду на ситуацію, в Радомишлі з 13 березня оголошують надзвичайний стан, який передбачає ряд обмежень, зокрема – щодо роботи розважальних закладів.

«Від завтра буде оголошено надзвичайний стан природного характеру об’єктового рівня. Буде рекомендовано закрити всі заклади розважальні. Від сьогодні оголошено карантин в Житомирській області. Я хочу вас запевнити, що ситуація контролюється нашими лікарями, нашими епідеміологами. Ми будемо надавати максимальну допомогу. Коронавірус – це хвороба, але вона трохи менше вивчена, ніж інші види грипу. Я закликаю всіх робити ті заходи, які необхідні, щоб не захворіти. Ми будемо щоденно інформувати громадськість про стан хворої, про людей, які з нею контактували. Підстав для жодної паніки немає», - запевнив голова ОДА Віталій Бунечко.

Нагадаємо, ввечері 12 березня Міністерство охорони здоров’я оприлюднило інформацію про два нові випадки коронавірусної інфекції, зокрема – у жінки пенсійного віку з Житомирської області. Цього ж дня на брифінгу в Житомирській ОДА повідомили, що інфікована жінка перебуває в лікарні райцентру Радомишль, в цьому місті запроваджують надзвичайний стан. Також мер Житомира Сергій Сухомлин записав ввечері 12 березня відеозвернення з приводу першого в області випадку коронавірусу.

Як повідомляв Житомир.info, 3 березня 2020 року стало відомо, що в Україні зареєстрований перший випадок захворювання на COVID-19, спричинений новим коронавірусом. 8 березня 2020 року з’явилася інформація, що в інфекційне відділення міської лікарні поступила пацієнтка, жителька міста Овруч Житомирської області, з підозрою на коронавірус. Наступного дня заступниця мера Житомира поінформувала, що підозра на коронавірус не підтвердилися, у жінки виявили грип A (H1N1), який у народі називають «свинячим». На засіданні 11 березня 2020 року Уряд затвердив заходи, які необхідно вжити через загрозу епідемії коронавірусної інфекції строком на три тижні – з 12 березня по 3 квітня. Пізно ввечері 11 березня Житомирська ОДА поінформувала про розпорядження голови, яким у всіх навчальних закладах області з 12 березня по 3 квітня 2020 року призупиняється навчальний процес.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: коронавірус ОДА Радомишль надзвичайний стан Бунечко Парамонов карантин  
Матеріали по темі