Події

​Ексдепутату Житомирської міськради повідомили про підозру в організації незаконної схеми розмитнення «євроблях», через яку держбюджет втратив 8,2 млн грн

13 March 2020, 13:56

Колишній депутат Житомирської міськради – посадовець обласної військово-цивільної адміністрації одного зі східних регіонів України організував незаконний бізнес на розмитненні вантажних «євроблях» за заниженою оціночною вартістю, через що держбюджет недоотримав 8,2 млн грн.

Про це 13 березня повідомили в пресгрупі Служби безпеки України в Житомирській області.

«На Житомирщині за матеріалами Служби безпеки України повідомлено про підозру організатору та активним учасникам центру з мінімізації податкових платежів, який «спеціалізувався» на розмитненні транспортних засобів за заниженою оціночною вартістю. Досудовим розслідуванням встановлено, що організував схему колишній депутат Житомирської міськради – посадовець обласної військово-цивільної адміністрації одного зі східних регіонів України. Через корупційні зв`язки, у тому числі серед працівників митниці, він зареєстрував на підставних осіб декілька підконтрольних фірм. Реквізити цих компаній використовували під час імпорту автомобілів із Євросоюзу. Директором та одночасно бухгалтером комерційних структур він призначив свою знайому. Для «владнання формальностей» залучив митного брокера», - йдеться у повідомленні СБУ.

Змовники підробляли дані щодо років випуску євроблях, унаслідок чого автомобілі «молодшали» та зменшувалися обов’язкові митні платежі.

Правоохоронці задокументували незаконне ввезення в Україну за цією схемою 49 вантажних транспортних засобів, через що бюджет недоотримав 8,2 мільйона гривень.

«Наразі організатору центру та його спільникам – підприємниці і митному брокеру – повідомлено про підозру у вчиненні злочину, передбаченого ч. 3 ст. 212 (умисне ухилення від сплати податків або зборів, якщо вони призвели до фактичного ненадходження до бюджетів чи державних цільових фондів коштів в особливо великих розмірах) Кримінального кодексу України. Триває досудове розслідування. Встановлюються інші посадові особи контролюючих органів, причетні до функціонування схеми. Заходи із викриття проводилися співробітниками Управління СБ України в Житомирській області спільно з управлінням фінансових розслідувань ГУ ДФС та прокуратурою», - повідомили в СБУ.

Нагадаємо, колишній депутат Житомирської міської ради (2010-2015), бізнесмен Михайло Пухтаєвич у березні 2015 року став першим заступником голови Луганської обласної військово-цивільної адміністрації Геннадія Москаля, на цій посаді він пропрацював до 23 серпня 2015 року.

31 травня 2018 року ексдепутата Житомирської міськради Михайла Пухтаєвича затримали на вулиці Небесної сотні, його звинувачували в ухиленні від сплати податків та «відмиванні» коштів. Наступного дня у коментарі Житомир.info він заявив, що його не затримували, він просто йшов вулицею.

Як повідомляв Житомир.info, у листопаді 2019 податківці розкрили злочинну схему: житомирянин організував нелегальне ввезення в Україну «євроблях», завдавши державі 6,4 млн грн збитків. 18 лютого 2020 на митному посту «Житомир» конфіскували дві вантажівки MAN, які хотіли видати за новіші, аби знизити акцизний податок в 40 разів.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: СБУ Пухтаєвич розмитнення євробляха ухиляння від сплати податку  
Матеріали по темі