Здоров'я

​У Житомирі зібрали позачерговий виконком, аби зробити рішення про карантин жорсткішим

13 March 2020, 18:13

Увечері 13 березня виконком Житомирської міської ради зібрався на позачергове засідання, аби вирішити ряд нагальних питань, пов’язаних з введенням обмежувальних заходів у місті задля запобігання розповсюдженню коронавірусу.

Перше питання засідання стосувалося передачі продуктів харчування та продовольства, які були закуплені, але не використані через карантин у дитсадках. Частину продуктів, що швидко псуються, передадуть комунальним закладам охорони здоров’я та соцзахисту.

У наступному рішенні мова йшла про надання дозволу застосовувати переговорні процедури закупівлі засобів індивідуального захисту, швидких тестів на коронавірус, медобладнання, дезінфікуючих засобів.

«Ми очікуємо на зміни законодавства, але зараз є нагальна потреба. Ми чекали рішення Кабміну чи позачергового засідання Верховної ради, тож зараз ми, спираючись на деякі закони та підзаконні акти, приймаємо рішення виконкомом. Фактично, беремо відповідальність на себе», - зазначив мер Житомира Сергій Сухомлин.

За словами заступниці міського голови Марії Місюрової, станом на сьогодні в усіх амбулаторіях та центрах ПМСД підвищений режим.

«Посилений режим прибирання, дезінфекція, використання антисептиків. Тому вже сьогодні потрібно закуповувати і закривати подальші потреби. Зв’язувались з заводами, вони працюють в посиленому режимі, але очікують черг, тому треба подбати про все завчасно», - розповіла Марія Місюрова.

Третім питанням виконкому були внесені зміни до рішення виконкому №295 від 11 березня 2020 року «Про введення обмежувальних заходів щодо недопущення поширення коронавірусної інфекції Covid-19 на території Житомирської міської об’єднаної територіальної громади».

Запропоновані зміни були викладені в наступній редакції:

- тимчасово з 12 березня по 3 квітня призупинити освітній процес у закладах освіти усіх типів та форм власності, закладах, діяльність яких пов’язана з наданням послуг з розвитку та дозвілля населення Житомирської ОТГ, центрів комплексної реабілітації для дітей з інвалідністю тощо;

- на період з 12 березня по 3 квітня на території Житомирської ОТГ ввести обмеження на проведення масових заходів, у яких запланована участь 60 і більше осіб, за винятком державної та місцевої необхідності, і обмежити проведення спортивних заходів, за винятком їх проведення без глядачів лише з дозволу міжнародних та національних спортивних організацій;

- зупинити роботу театрів, кінотеатрів, цирків тощо;

- призупинити роботу розважальних центрів та розважальних зон в торгових та торгово-розважальних центрів;

- обмежити роботу до 22.00 для закладів ресторанного господарства, сфери послуг, крім торгових та медичних тощо.

Контроль за виконанням цього рішення покладається на заступника міського голови.

За словами начальника управління з питань надзвичайних ситуацій та цивільного захисту населення Миколи Дідківського, необхідність внесення цих змін пов’язана з тим, що попереднє рішення від 11 березня в деякій частині носило рекомендаційний характер для певних об’єктів та суб’єктів господарювання. Внесені зміни дозволять оперативно вживати заходи і вимагати з усіх підприємств, установ і організацій безперечного виконання.

Також на виконкомі мер Житомира Сергій Сухомлин ще раз нагадав, що у Житомирі вже є швидкі тести на коронавірус. Ці тести будуть у сімейних лікарів, в центрі первинної медико-санітарної допомоги. У кожній лікарні вони вже є, розподіл уже зробили. Зараз є 100 таких тестів. Наступна партія швидких тестів очікується наступної середи, 18 березня. Також місто вже закупило 50 тис. респіраторів для медиків первинної ланки, комунальних та соціальних служб міста. Перша їх поставка очікується вже у вихідні, 14 та 15 березня. Щодо медичних масок для населення, влада Житомира сподівається, що вони невдовзі з’являться в аптечній мережі міста, адже в Україні заборонили експорт товарів даної категорії, тож ринок збуту вітчизняної продукції буде можливим лише в Україні.

Наостанок заступниця міського голови Марія Місюрова попросила подбати про людей похилого віку, адже саме вони знаходяться у групі ризику, обмежити візити до лікарів та у поліклініки, комунікацію щодо питань по здоров’ю спершу здійснювати в телефонному режимі з сімейним лікарем чи телефонувати на гарячу лінію.

Нагадаємо, 11 березня 2020 року Уряд своєю постановою заборонив відвідувати заклади освіти та проводити масові заходи, а місцеві органи влади зобов’язав забезпечити «організацію виконання та контроль за дотриманням на відповідній території вимог цієї постанови, своєчасним і повним проведенням профілактичних і протиепідемічних заходів». Цього ж дня на позачерговому засіданні виконкому в Житомирі вирішили призупинити заняття у закладах шкільної, позашкільної дошкільної освіти та ПТУ та ввести ряд інших обмежень. Відповідне рішення міськвиконкому оприлюднили 12 березня, а ввечері мер Житомира Сергій Сухомлин записав відеозвернення з приводу першого в області випадку коронавірусу.

Як повідомляв Житомир.info, 12 березня 2020 року стало відомо про перший підтверджений випадок зараження коронавірусом у Житомирській області: госпіталізована 71-річна жителька Радомишля, яка 1 березня повернулась із Польщі. Про це повідомив голова Житомирської ОДА Віталій Бунечко під час брифінгу ввечері 12 березня. Також він поінформував про введення надзвичайного стану в райцентрі Радомишль. 13 березня в Радомишлі закрили ринки, обмежили рух міського транспорту і контролюватимуть пропуск на вхід і вихід людей з міста. У райцентрі дезінфікують автовокзал і церкву. Близько 15.00 13 березня повідомили, що жінка померла.

Зазначимо, що інфікована коронавірусом жінка проживала в Радомишлі в приватному будинку зі ще шістьма членами родини, станом на 12 березня було встановлено 26 її контактів: ці люди з 12 березня перебувають на обсервації.

У Житомирській області працює гаряча лінія з питань щодо коронавірусу 0689824781

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: карантин коронавірус вірус виконком  
Матеріали по темі