Здоров'я

​У Радомишлі прихожан, які контактували з померлою жінкою, на коронавірус не перевіряли, вони на самоізоляції, – прессекретар голови ОДА

16 March 2020, 12:58

У Житомирській області станом на 12.00 год 16 березня не зафіксовано нових випадків чи підозр захворювання на COVID-19. У Радомишлі 5 людей, які в церкві контактували із померлою від коронавірусу жінкою, зараз знаходяться на самоізоляції, як і 4 членів родини та медперсонал лікарні.

Про це 16 березня під час брифінгу розповів прессекретар голови ОДА Юрій Мельник.

«У Радомишлі цих 5 людей: 3 чоловіків та 2 жінок, які контактували з померлою жінкою, не перевіряли на коронавірус, помістили в самоізоляцію. У них немає проявів захворювання. Лікарі стежать за ситуацією і постійно з ними на телефонному режимі. Тому цих тестів не було проведено саме лабораторним шляхом. Ми проводимо виключно лабораторним, якщо є прояв цієї хвороби. Медперсонал (який контактував із померлою жінкою, - ред) ізольований на 14 днів. Рідні жінки, це 4 осіб, теж на самоізоляції, вони в телефонному режимі під наглядом лікарів. З будинку вони не виходять. Станом на зараз у них немає проявів захворювань. Лабораторним шляхом перевіряли людей з Ємільчинського, Хорошівського, Андрушівського та Бердичівського районів, вірус і них не підтвердився. Нових випадків підозр на коронавірус не зафіксовано», – зазначив Юрій Мельник.

Також він розповів, що вірогідність виявлення захворювання при перевірці експрес-тестом – 50-60%, все одно потрібно лабораторно перевіряти.

«У лабораторному центрі для перевірки є тест-системи на 50 осіб. Якщо виникне випадок, лабораторний центр готовий надати тест-систему в ту лікарню, де буде виявлено це захворювання. Ці тест-системи є обмеженими», – зазначив Юрій Мельник.

Нагадаємо, 12 березня 2020 року стало відомо про перший підтверджений випадок зараження коронавірусом у Житомирській області: госпіталізована 71-річна жителька Радомишля, яка 1 березня повернулась із Польщі. Про це повідомив голова Житомирської ОДА Віталій Бунечко під час брифінгу ввечері 12 березня. Також він поінформував про введення надзвичайного стану в райцентрі Радомишль. 13 березня в Радомишлі закрили ринки, обмежили рух міського транспорту і контролюватимуть пропуск на вхід і вихід людей з міста. У райцентрі дезінфікують автовокзал і церкву. В інфекційному відділенні Радомишльської районної лікарні 13 березня вдень жінка померла. Її поховали 14 березня. Поховання відбулося без присутності родичів і знайомих покійної, з дезінфекцією. Зазначимо, що інфікована коронавірусом жінка проживала в Радомишлі в приватному будинку, 8 березня відвідала церкву, станом на 12 березня було встановлено 26 її контактів: ці люди з 12 березня перебувають на обсервації. До лікарні у Радомишлі зі скаргами на високу температуру звернулися ще 5 людей, які контактували у церкві з померлою від коронавірусу. На брифінгу в ОДА 13 березня повідомили, що в Житомирській області перевіряють на коронавірус ще двох людей.

В області перевіряли на коронавірус 5 людей. У жителів Бердичева та Андрушівки діагноз не підтвердився., негативні результати тестів і двох людей з Ємільчинського району та однієї з Хорошівського. У житомирській міській дитячій лікарні зараз перебуває підліток з підозрою на коронавірус, експрес-тест дав негативний результат. Станом на 16 березня в Україні зафіксовані ще два нові випадки зараження коронавірусом.

Як повідомляв Житомир.info, 11 березня 2020 року Уряд своєю постановою заборонив відвідувати заклади освіти та проводити масові заходи, а місцеві органи влади зобов’язав забезпечити «організацію виконання та контроль за дотриманням на відповідній території вимог цієї постанови, своєчасним і повним проведенням профілактичних і протиепідемічних заходів». Цього ж дня на позачерговому засіданні виконкому вирішили призупинити заняття у закладах шкільної, позашкільної дошкільної освіти та ПТУ та ввести ряд інших обмежень. Відповідне рішення міськвиконкому оприлюднили 12 березня. 13 березня у пункті розпорядження Житомирського виконкому щодо заборони цілодобової роботи розважальні заклади замінили на «ресторанні» і ввечері зібрали позачерговий виконком, аби зробити рішення про карантин жорсткішим.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: коронавірус тести Радомишль брифінг 
Матеріали по темі