Події

У Новограді-Волинському судили чоловіка, який на цвинтарі зняв плити з двох могил та переклав на інші

18 March 2020, 11:04

Суд у Житомирській області призначив покарання уродженцю села Івашківка Новоград-Волинського району, який вчинив наругу над могилами.

Вирок Новоград-Волинського міськрайонного суду щодо вказаної кримінальної справи у Єдиному державному реєстрі судових рішень був оприлюднений 5 березня.

У вироку описані обставини злочину: чоловік зняв плити з двох могильних пам’ятників та переклав на інші могили.

«08 листопада 2019 близько о 11 години ОСОБА_1 знаходився на кладовищі (…), де у нього виник злочинний умисел, спрямований на наругу могилами та незаконне заволодіння предметами, що знаходяться на могилах покійних ОСОБА_2 та ОСОБА_3. Реалізуючи свій злочинний умисел, спрямований на наругу над могилами та незаконне заволодіння предметами, що знаходяться на могилах, переслідуючи корисливий мотив, ОСОБА_1 без відриву в часі, в цей же день, перебуваючи на кладовищі (…), переконавшись, що за його злочинними діями ніхто не спостерігає, підійшов до могил в яких поховано ОСОБА_2 та ОСОБА_3, після чого, демонструючи зневагу до місць поховання, посягаючи на моральні підвалини суспільства в частині поваги до померлих та місць їх поховання, умисно, з корисливих мотивів, вчинив наругу над могилами - знявши із двох пам`ятників, які розташовані один біля одного, дві надгробні плити із гранітного каменю чорно-сірого кольору, вартістю 1200 грн кожна на загальну суму 2400 грн, які належать ОСОБА_4, заподіявши тим самим матеріальну шкоду на вказану суму. Після чого розпорядився викраденими плитами власний розсуд, установивши їх на інші дві могили (виділено редакцією), у яких поховані ОСОБА_5 та ОСОБА_6», – йдеться у матеріалах суду.

Зазначається, що при обранні виду і міри покарання обвинуваченому, суд враховував характер і ступінь суспільної небезпечності вчиненого кримінального правопорушення, особу винного, обставини справи, що пом`якшують та обтяжують покарання. Обставиною, що пом`якшила покарання, стало щире каяття чоловіка та активне сприяння розкриттю злочину.

Отже, суд ухвалив визнати чоловіка винним у вчиненні злочину, передбаченого ч. 3 ст. 297 КК України, і призначити йому покарання у вигляді 4-х років обмеження волі.

Однак на підставі ст. 75 КК України засудженого звільнили 1 від відбування призначеного судом покарання із випробуванням, встановивши йому іспитовий строк тривалістю 1 рік.

Як повідомляв Житомир.info, 26 лютого 2019 року поліція повідомляла про двох непрацюючих жителів с. Печанівки Романівського району Житомирської області, обґрунтовано підозрювалися у демонтажі та викраденні металевих огорож на місцевому кладовищі.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: кладовище цвинтар могила наруга вандалізм суд Новоград-Волинський  
Матеріали по темі