Новини компаній

ТОП країн-імпортерів українського зерна

19 March 2020, 13:55

За результатами аграрного сезону минулого 2019 року Україна реалізувала на зовнішні ринки майже 57 млн тонн зерна на рекордну загальну суму в 9,6 млрд долл. США. Основними імпортерами української зернової продукції вже традиційно стали країни Азії, Африки та Європи, однак структура експорту дещо змінилася і до рейтингу лідерів-імпортерів української агропродукції вперше увійшли Туреччина, Ізраїль та Бангладеш. З такими результатами Україна оновила історичний рекорд аграрного експорту за всі роки незалежності та дещо змінила свої ринки збуту в бік нових споживачів.

ТОП 10 імпортерів

  1. Єгипет. Вже традиційно (починаючи з 2011 року) основним споживачем українського зерна залишається Єгипет, причому у останньому маркетинговому сезоні ця країна закупила майже вдвічі більше продукції (на 97%) ніж торік, загальною вартістю 1,3 млрд. долл. США.
  2. Китай. Найбільша азіатська країна збільшила обєми своїх закупівель з україни майже на 56% до 859 млн. долл. США.
  3. Іспанія. Європейська країна імпортувала на 19% зерна більше ніж у минулому сезоні.
  4. Туреччина. Новачок в десятці лідерів-імпортерів української агропродукції за минулий рік придбала українського зерна на рекордну суму в 718 млн. доларів, що склало 7,5% від загального обсягу експорту зерна в світі. Для порівняння, минулого року в Туреччину було продано зерна на суму лише 184 млн. долл. США.
  5. Нідерланди. Голландія стабільно лишається одним з ключових імпортерів вітчизняного зерна, придбавши за 2019 рік продукції на 624 млн. долл. США.

До другої пятірки країн-імпортерів національної зернової продукції увійшли наступні країни:

  1. Індонезія (538 млн долл. США);
  2. Бангладеш. Ще один новачок серед лідерів імпортерів для України придбав зерно на суму в 421 млн. долл. США;
  3. Ізраїль (317 млн. дол. США);
  4. Туніс (293 млн. долл. США);
  5. Італія (283 млн. долл. США).

Згідно даними Міністерства агрополітики, врожай зернових в Україні за результатами 2019 року склав рекордних 75 млн. тон, що майже на 5 млн. тонн більше, ніж тогоріч. На зовнішні ринки у маркетинговому сезоні 2019-2020 буде експортовано більш ніж 70% зібраної продукції, з якої майже 63% придбали країни, що увійшли до ТОП 10 імпортерів.


Станом на кінець лютого 2020 року з України було експортовано вже 39 млн. тонн зернових, або три чверті від загального прогнозованого обсягу експорту у поточному маркетинговому періоді.

Лідерство на світовому ринку

Продаж соняшника на експорт варто розглядати окремо від основного обсягу реалізації зернових за кордон, адже за експортом соняшникового насіння та олії Україна є абсолютним світовим лідером. Лише за 10 місяців минулого 2019 року з України було експортовано більше 73 тис тонн соняшникового насіння на рекордну суму в 30 млн. долл. США (за даними Державної Фіскальної служби).

Провідними імпортерами вітчизняного соняшникового насіння стали:

  1. Туреччина (47% загального обсягу експорту);
  2. Нідерланди (8,04%);
  3. Фінляндія (5,39%).

Не дивлячись на те, що рекордна врожайність соняшника в Україні обвалила закупівельні ціни на культуру до мінімального рівня, вони поступово відновлюються, а вирощування та продаж насіння і досі залишаються вигідними для вітчизняних аграріїв.




Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Матеріали по темі