Влада

Наступні етапи боротьби з COVID-19 в Україні: 80% хворих на коронавірус лікуватимуть амбулаторно при домашній ізоляції

20 March 2020, 10:19

Україна переходить до нового етапу в лікуванні коронавірусної хвороби, яка передбачає лікування хворих з легкою формою перебігання захворювання амбулаторно, при домашній ізоляції під медичним наглядом. Решта випадків – з тяжким перебігом, які потребуватимуть інтенсивної терапії або реанімації, передбачає лікування в стаціонарі. При цьому планується перепрофілювання інших терапевтичних відділень та лікарень у інфекційні та реанімаційні заклади.

Про це 19 березня під час брифінгу в Міністерстві охорони здоров’я розповів головний санітарний лікар України Віктор Ляшко.

«Ми почали готувати систему охорони здоров’я одразу, як тільки побачили розгортання та сплеск захворювання в Китаї, це був кінець січня – початок лютого. Тоді був розроблений національний план протидії та запобіганню поширенню на території України коронавірусної хвороби. Цей план був затверджений рішенням уряду, був створений національний штаб, оперативний штаб у міністерстві охорони здоров’я, який сьогодні переведений у цілодобовий режим роботи. Ми мали статистику і ми знали, як будемо реагувати на перші випадки виявлення коронавірусної хвороби в Україні. Для цього було визначено по дві госпітальні бази в кожній області, по дві бригади екстреної медичної допомоги, які були укомплектовані необхідним обладнанням. Згідно з рекомендаціями ВООЗ було розроблено 4 сценарії реагування, які передбачали: 1 – коли в нас будуть поодинокі завізні випадки, потім – коли в нас буде внутрішньокраїнне поширення вірусу і коли в нас буде спалах. Зараз ми переходимо на новий етам планування і перепрофілювання наших закладів охорони здоров’я. Буквально на днях буде презентована інтерактивна мапа, яка буде чітко показувати, як відбувається розгортання ліжок і перепрофілювання лікарень», - розповів Віктор Ляшко.

Відео МОЗ

Головний санітарний лікар розповів про наступні етапи в боротьбі з коронавірусом в Україні.

«У першу чергу, ми залишаємо ці дві госпітальні бази, які вже є. Вони прийматимуть хворих з коронавірусною хворобою. В той же час, ми розробили чіткий алгоритм, який базується на сценарії розвитку спалаху в Італії. 80% людей перехворіють у легкій формі, тому по нашому стандарту надання медичної допомоги, який адаптований з урахуванням рекомендацій ВООЗ і враховує кращі практики лікування в КНР та Італії, ми будемо пропонувати і надавати медичну допомогу в легких випадках амбулаторно при домашній ізоляції. Для інших 20%, які будуть потребувати госпіталізації, ми вже чітко розпланували і цей алгоритм буде доведений до диспетчерів швидкої допомоги, щоб усі розуміли, куди і який випадок потрібно доставити. За допомогою розробленої мапи буде чітко видно, якщо бригада екстреної допомоги везе хворого з тяжким перебігом захворювання і потребує інтенсивної терапії, або реанімаційних заходів, диспетчер буде бачити, де, у якій лікарні є необхідне обладнання та вільне ліжко в інтенсивній терапії, котре забезпечене усім необхідним для того, щоб врятувати життя. Такий сценарії передбачений під певну кількість одночасно захворівших осіб. Наступний сценарій – це перехід за межі стаціонарних лікарень або інфекційних відділень, коли ми будемо залучати перепрофільовані заклади терапевтичного профілю, які будуть також приймати хворих з коронавірусом для того, щоб забезпечити їм інтенсивну терапію. Третій сценарій передбачає, в разі введення в країні надзвичайного стану, можна буде залучати приватні заклади охорони здоров’я, що знову ж таки розширить масштаби надання медичної допомоги тим, хто її потребуватиме», - розповів на брифінгу Віктор Ляшко.

За його словами, наразі відбувається ряд перемовин на політичному рівні з керівниками інших держав, для того щоб в Україну в рамках глобального дефіциту виробники сучасного реанімаційного обладнання, засобів індивідуального захисту розпочали поставляти свою продукцію, якою можна буде додатково укомплектовувати існуючі заклади, або модернізовувати існуюче обладнання.

Також Віктор Ляшко розповів журналістам, як саме наразі проводиться діагностування коронавірусної хвороби в Україні.

«У нас є 11 лабораторій, які знаходяться в підпорядкуванні міністерства охорони здоров’я, вони знаходяться в лабораторних центрах охорони здоров’я, мають тести для визначення коронавірусної хвороби методом полімеразної ланцюгової реакції (ПЛР). Також найближчим часом, у суботу-неділю, ми очікуємо наступну поставку комплектів для проведення ПЛР-досліджень, які є «золотим стандартом» виявлення коронавірусної хвороби, яка дозволить нам робити більше мільйона досліджень, що розширить наші можливості, і будемо запроваджувати новий алгоритм дотестування. Також на ринку України і в закладах охорони здоров’я є швидкі тести для проведення досліджень біля ліжка хворого, які будуть в подальшому потребувати верифікації в лабораторії, але вони вже сьогодні дозволяють робити, так зване, санітарне сортування, коли швидка медична допомога, або сімейний лікар, або лікар-інфекціоніст може зробити швидкий тест на наявність коронавірусної хвороби, антитіл або імуноглобулінів і за ними вже приймати тактику щодо лікування», - розповів головний санітарний лікар України.

Нагадаємо, станом на ранок 20 березня в Україні зафіксовано 26 лабораторно підтверджених випадків зараження COVID-19: 15 у Чернівецькій області, 2- у Дніпропетровській, 2 – у Київській області, 3- у місті Київ, 2- у Житомирській області, по одному – у Івано-Франківській та Донецькій областях. З них три летальні випадки – у Чернівецькій, Івано-Франківській та Житомирській областях.

Як повідомляв Житомир.info, мер Сергій Сухомлин 19 березня повідомив, що у Житомирі зафіксований перший підтверджений випадок коронавірусу. Чоловіку 49 років і він нещодавно повернувся з Австрії. Хворий на коронавірус житомирянин розповів, як повертався в Україну з Австрії, з ким контактував і в яких нині умовах перебуває в інфекційному відділенні міської лікарні. Ввечері 19 березня з’явились нові подробиці про житомирянина, госпіталізованого до інфекційного відділення міської лікарні з коронавірусом: чоловік працює у турфірмі і був за кордоном разом з групою туристів.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: коронавірус COVID-19 вірус Ляшко МОЗ лікування  
Матеріали по темі