Події

У Житомирі судили водія Mercedes: патрульні склали протокол за наркотичне сп’яніння, суд складу правопорушення не знайшов

20 March 2020, 10:52

У Житомирі патрульні поліцейські склали протокол про адміністративне правопорушення на водія автомобіля Mercedes-Benz за керування з ознаками наркотичного сп`яніння. Суд справу закрив у зв`язку із відсутністю складу адміністративного правопорушення.

Постанова Корольовського районного суду м. Житомира щодо вказаної справи у Єдиному державному реєстрі судових рішень була оприлюднена 13 березня.

Згідно з протоколом про адміністративне правопорушення, «21 листопада 2019 року о 20 год. 59 хв. по вул. Східній, 12 у Житомирі ОСОБА_1 керував автомобілем Mercedes-Benz з ознаками наркотичного сп`яніння (зіниці очей звужені, мляво реагують на світло, неприродна блідість обличчя, поведінка, що не відповідає дійсності). Від проходження огляду у встановленому законом порядку водій відмовився в присутності двох свідків».

Водій свою вину не визнав та пояснив, що патрульні його не зупиняли, він сам зупинився через несправність автомобіля.

«Під час розгляду справи в суді ОСОБА_1 свою вину не визнав та суду пояснив, що, керуючи автомобілем Mercedes-Benz (…) зупинився через його несправність, після чого до нього під`їхав патрульний автомобіль поліції. Поліцейські поцікавились, яка причина зупинки, а також про відсутність номерних знаків, на що він пояснив, що номерні знаки розміщені в салоні автомобіля під заднім склом. Після цього поліцейські запідозрили у нього ознаки алкогольного сп`яніння та викликали другий екіпаж, оскільки у них не було приладу «Драгер». Близько 23 год. 20 хв. приїхав другий екіпаж поліції, але працівники поліції змінили свою думку та стверджували, що він перебував в стані наркотичного сп`яніння, запросили понятих та запропонували пройти огляд на стан сп`яніння. Він запитав, на якій підставі, однак працівники поліції нічого не пояснили, склали протокол, дали бланк для пояснень, але його у нього не взяли для долучення до протоколу. Відсторонення від керування транспортним засобом не було. Близько 23 год. 30 хв. на місце прибув його знайомий ОСОБА_3 , який допоміг полагодити автомобіль», – такі свідчення надав водій.

На підтвердження того, що він не вживав наркотичні засоби чоловік надав суду висновок щодо результатів медичного огляду з метою виявлення стану сп`яніння від 22.11.2019 р. та протокол медичного огляду з метою виявлення стану сп`яніння від 22.11.2019 р., зі змісту яких станом на 11 год. 00 хв. 22.11.2019 р. чоловік був тверезий, в сечі морфін, амфетаміни, канабіноїди, метамфетаміни, метадон не виявлено.

В матеріалах справи також описані покази свідків. Один з них зауважив, що підписав чистий бланк, інший свідок, його дружина, пояснила, що підписала документ не прочитавши. Обоє стверджували, що ознак сп’яніння у водія не помітили.

Скріншот з постанови суду

У постанові зазначено, що факт керування автомобілем ОСОБА_1 не знайшов свого підтвердження в судовому засіданні, «оскільки повністю спростовується як поясненнями самого ОСОБА_1, а також поясненнями свідків ОСОБА_4 та ОСОБА_5».

Також в судовому засіданні були досліджені диски CD-R із відеозаписом з нагрудної камери поліцейського, надані управління патрульної поліції в Житомирській області.

«Однак факт керування автомобілем ОСОБА_1, а також момент зупинки його працівниками поліції на даному відеозаписі не зафіксовані. Також не знайшов свого підтвердження в судовому засіданні факт відмови водія ОСОБА_1 від проходження огляду на стан сп`яніння, оскільки свідки ОСОБА_4 та ОСОБА_5 зазначили, що у їхній присутності водій від проходження огляду не відмовлявся, крім цього ознак наркотичного сп`яніння, про які у протоколі про адміністративне правопорушення зазначає працівник поліції у ОСОБА_1, на їхню думку, також не було», – йдеться у постанові.

Отже, суд постановив провадження в справі про адміністративне правопорушення, передбачене ч. 1 ст. 130 КУпАП, відносно ОСОБА_1 закрити на підставі п. 1 ст. 247 КУпАП в зв`язку із відсутністю у події складу адміністративного правопорушення.

Як повідомляв Житомир.info, у квітні 2019 року Бердичівський міськрайонний суд Житомирської області задовольнив позов водія, якого взимку 2019 року оштрафував на 510 гривень інспектор Бердичівського відділу поліції ГУНП в Житомирській області за нехтування ременем безпеки, неввімкнену аварійну світлову сигналізацію тощо.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: суд водій  
Матеріали по темі