Здоров'я

На брифінгу розповіли про стан житомирянина з COVID-19 та ще одну підозру на коронавірус в обласному центрі

20 March 2020, 15:58

Під час брифінгу 20 березня голова Житомирської ОДА Віталій Бунечко повідомив, що в Житомирі в КП «Лікарня №1» перебуває ще одна пацієнтка з підозрою на коронавірус. Експрес-тест був негативним, але наразі ще тривають лабораторні дослідження.

«Ми маємо станом на вчора на кінець робочого дня лише один підтверджений випадок, це чоловік 49-ти років, який зараз знаходиться в першій клінічній лікарні. Його стан стабільний, додому вже не проситься, знаходиться на стаціонарному лікуванні. Наразі в перевірці є три тести, які перевіряються. І знову ж таки один - з міста Житомира. Микола Петрович (Суслик, начальник управління охорони здоров'я Житомирської ОДА, - ред.) доповів, що зараз знову ж таки в першу лікарню ще доставлено одну хвору, яка буде перевірятися на коронавірус. Стосовно осіб, які прибули разом з захворівшим з-за кордону. Особи встановлюються, дякую СБУ, дякую ГУНП, які встановлюють осіб, які будуть, маю велику надію, знаходитись в самоізоляції. Всіх закликаю до самосвідомості. Тих, в кого будуть виявлені ознаки захворювання, прошу подавати об’єктивну інформацію. Вчорашній захворівший, він, по-перше, багато чого не хотів розповідати, доводилось випитувати про його контакти, про те, як він прибув, навіть не з Борисполя, а з Жулян. Довелось це все встановлювати якимось допитуванням. Ну, і його бажання потрапити додому на амбулаторне лікування - це не самосвідомість. Бо самосвідомість і самодисципліна - це саме основне, що дасть зараз не поширити коронавірус по Житомирщині, по Україні», - сказав голова Житомирської ОДА Віталій Бунечко.


«По Житомиру - це випадок, коли людина приїхала з Німеччини, де ймовірно були контакти. Людина поважного віку, 69 років. Перший експрес-тест був негативний. Але ми вже знаємо по попередньому випадку, що це не кінцевий діагностичний тест. Тому буде лабораторне дослідження і ми точно будемо знати, чи є коронавірус в організмі, чи немає», - додав начальник управління охорони здоров'я Житомирської ОДА Микола Суслик.

Віталій Бунечко також розповів, що чоловік, у якого виявили вірус, почав повідомляти подробиці лише після того, як йому нагадали про відповідальність, яку він може понести.

«Вчора ми почали із людиною працювати, пояснювати всю відповідальність, яка лежить на ньому. Він тоді вже почав відповідати більш чітко та конкретно на запитання. Бо на момент, коли ми вчора давали прес-брифінг після засідання оперативного штабу, ми ж всю інформацію давали, якою володіємо. На той момент він взагалі збирався йти додому. Він навіть не хотів залишатися. І тільки роз’яснювальна робота про відповідальність, яка на ньому лежить, і спілкування з ним дозволило встановити коло осіб, з якими він спілкувався. Але кваліфікувати все ж повинна Національна поліція, чи є якась відповідальність», - вважає голова облдержадміністрації.

Стосовно кола осіб, з якими 49-річний житомирянин повертався з-за кордону, то зараз цих людей намагаються встановити.

«Для того, щоб назвати людей хворими, це потрібно встановити шляхом лабораторних аналізів. Це дискусія і давайте насправді тут не розкладати кримінальний та кримінально-процесуальний кодекс. Контакти зараз не є хворими, це зараз некоректно поставлене запитання. Назву турфірми я особисто не знаю, але знаю, що це туристична фірма. В мене є довідка, але чи потрібно це виносити на загал? Певно, що туристична фірма надавала і інші туристичні послуги. Але давайте мухи окремо, а котлети окремо. Вони точно нічого не порушували на момент надання послуг. Чи це одна така турфірма, яка відправляла людей?», - сказав Бунечко.

«Я вас запевняю, що, якщо ви зараз зайдете в соціальні мережі, ви набагато швидше знайдете цю турфірму, ніж ми спустимось на поверх нижче за моєю довідкою. Я точно знаю, що люди повернулись в Жуляни, а звідки вони вилітали? Ми зараз встановлюємо осіб, які прилітали разом», зазначив голова Житомирської ОДА.

Повне відео з брифінгу в Житомирській ОДА від 20 березня тут.

Нагадаємо, 19 березня мер Житомира Сергій Сухомлин повідомив про зафіксований в Житомирі перший підтверджений випадок коронавірусу у чоловіка, який нещодавно повернувся з Австрії. Хворий на коронавірус 49-річний житомирянин розповів, як повертався в Україну з Австрії, з ким контактував і в яких нині умовах перебуває в інфекційному відділенні міської лікарні. Ввечері 19 березня на брифінгу голова ОДА Віталій Бунечко розповідав, що, за словами чоловіка, він повертався в Україну разом з товаришем та його сином, але повідомити їхні дані інфікований коронавірусом відмовлявся. Згодом мер Сергій Сухомлин заявив, що житомирянин працює в турфірмі, возив закордон групу туристів, але цю інформацію приховав.

Як повідомляв Житомир.info, станом на ранок 20 березня в Україні зафіксовано 26 лабораторно підтверджених випадків зараження COVID-19: 15 у Чернівецькій області, 2- у Дніпропетровській, 2 – у Київській області, 3- у місті Київ, 2- у Житомирській області, по одному – у Івано-Франківській та Донецькій областях. З них три летальні випадки – у Чернівецькій, Івано-Франківській та Житомирській областях.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: коронавірус COVID-19 вірус підозра тест лікарня  
Матеріали по темі