Здоров'я

Поради житомирської психологині, як не панікувати на карантині: вправи, критичне мислення та допомога фахівців

23 March 2020, 18:50

«Не варто хвилюватися!» - таке гасло під час карантину ми чуємо не рідко. Як зберегти спокій та не піддаватися паніці журналіст Житомир.info поцікавилася у психологині Наталії Харитонової.

Досвідчена психологиня каже: страх є базовою емоцією, проте контролювати його можливо за допомогою критичного мислення та вправ.

«Ми не можемо не хвилюватися або не сприймати інформацію, оскільки ми плануємо майбутнє. Введіть для себе правило - хвилюватися зранку, з 8:00 до 9:00 дивіться новини, перегортайте хвилювання. Все, новини закрили і йдемо до справ. По-перше, зупиніть свої негативні активні думки і задайте собі критичні запитання: «Я зараз, у цей момент, тут і зараз, знаходжуся у зоні безпеки чи ні? У мене є ліки, телефон довіри, телефони екстрених служб, заповнений холодильник, зі мною рідні, близькі вони живі здорові, ми дотримуємося правил епідеміологічного стану, карантину». Якщо це все відбувається за правилами, далі ми маємо дати собі запитання: «Чи не зменшилася моя тривога?». Якщо не зменшилася, починаємо приступати до якихось емоційних, саморегулятивних вправ. Це обов'язково дихання. Глибоке дихання - вдих на 1,2 та видих на 1,2,3,4. Таким шляхом ми природно перезавантажуємо парасимпатичну систему. Обов'язково у таку стані варто вмикати інтелектуальні здібності, вони гасять наш емоційний стан. Звичайно, не нехтуйте профілактикою, якщо у вас такий стан протягом тривалого часу, онлайн працює велика кількість психологів. Не зловживайте медичними засобами без рекомендації лікаря. Тобто все має бути інтелектуалізовано під контролем», - говорить Наталія Харитонова.


Оскільки на період запобіжних заходів більшість знаходиться вдома не на самоті, варто звернути увагу й на емоційний стан рідних. Під час розмови з людиною, яку охопила паніка, психологиня Наталія радить підібрати правильні слова.

«Обов'язково говоримо: «Чим я можу тобі допомогти» або «Чим я тобі можу зарадити». Можливо, у цей момент просто тихенько підійти та поставити склянку чаю, нічого не запитувати, тому що ми можемо ще більше тригурувати у цей момент і запустити ще більш негативний емоційний стан. Лише теплі слова: «Я поруч, якщо потрібно поговорити я готова тебе вислухати». Ми повинні говорити з «Я» повідомлення не «Ти такий», а «Я відчуваю твою тривогу і також починаю тривожитися». Або запропонувати звернутися до фахівця лікаря, сімейного лікаря, зателефонуємо психологу або до когось з близьких. Визначити момент, який вас тривожить, тривога не буває порожньою вона про щось», - каже Наталія Харитонова.

Фахівчиня з психології зауважила, що період карантину - це час для саморозвитку, пізнання себе та близьких, тому не варто зосереджуватися на негативних емоціях, а краще шукати можливості для налагодження стосунків з близькими.

«Китайська статистика говорить, що статистика розлучення збільшилася. Нажаль, у цей момент підвищуються старі образи тому, що у стані обмеження і тривоги у нас завжди можуть виникнути недобрі спогади - це можуть бути родові травми, особистісні образи на один одного. Найбажаніше не спалахнути і не рубити з плеча, адже це саме той момент, коли наша психіка не може дати собі раду і ми можемо бути запальними та гнівними. Це той інстинктивний момент, коли страх - базова емоція, з якою ми народжуємося. Тому вивчаємо свої емоції, свої реакції на них. Обов'язково привчаємо своїх рідних, близьких та дітей, що у вас має бути своя особистісна зона, власний простір. Ми маємо пам'ятати, що це не період переробити когось, а це період якраз поговорити про інтереси - це створення планів на майбутнє, що ми будемо робити після карантину», - зауважила психологиня Наталія Харитонова.

На останок Наталія Харитонова порадила: не дивлячись на труднощі, варто думати про майбутнє, саме ці думки допоможуть не піддаватися паніці та вберегти психічне здоров'я.

Нагадаємо, у двох пацієнтів, які перебувають у житомирській лікарні, не підтвердили захворювання на коронавірус. Не виявили COVID-19 і в двох хворих з Бердичівського району та одного – з Коростенського району. Станом на ранок 23 березня в Україні було зафіксовано 73 випадки коронавірусної хвороби COVID-19.

Як повідомляв Житомир.info, 11 березня 2020 року Уряд своєю постановою заборонив відвідувати заклади освіти та проводити масові заходи, а місцеві органи влади зобов’язав забезпечити «організацію виконання та контроль за дотриманням на відповідній території вимог цієї постанови, своєчасним і повним проведенням профілактичних і протиепідемічних заходів». Цього ж дня на позачерговому засіданні виконкому в Житомирі вирішили призупинити заняття у закладах шкільної, позашкільної дошкільної освіти та ПТУ (з 12 березня по 3 квітня) та ввести ряд інших обмежень.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: психолог коронавірус поради  
Матеріали по темі