Здоров'я

У Житомирському обласному лабораторному центрі розповіли про «золотий стандарт» перевірки на COVID-19

25 March 2020, 18:12

Чи хворі ви на коронавірус, можна дізнатися лише за допомогою тесту. Наразі їх існує два типи: лабораторні ПЛР та так званий швидкий тест. У чому полягає різниця та який з них ефективніший, розповідають у Житомирському обласному лабораторному центрі.

«Швидкий тест використовують лікувальники для того, щоб для себе швидко зреагувати та призначити лікування у тому чи іншому випадку. Тобто швидкий тест проводиться у ліжку хворого. Ті тести, які на цю мить є в Україні на COVID-19 визначають імуноглобуліни M і G, тобто дані тести можна використовувати після 5-7 днів хвороби. До всіх інструкцій швидких тестів зауважено, що після проведення досліджень швидкими тестами обов'язково потрібно підтверджувати нашими методами, тобто молекулярно-генетичним методом, а саме полімеразною ланцюговою реакцією. Полімеразна ланцюгова реакція - це золотий стандарт діагностики, не буду казати 100%, але 99 % дає результат»,– говорить мікробіолог вірусологічної лабораторії Оксана Бояльська.


Швидкий тест не потребує спеціальних умов та обладнання, для нього потрібно здати кров з пальця. Зробити такий тест можна в КП «Центр первинної медико-санітарної допомоги». Мікробіолог Оксана Бояльська запевняє, що метод ПЛР складніший.

«Результат ми можемо отримати через 4-7 годин, він швидко не робиться і через 15 хвилин отримати результат не можливо. Це довготривалий процес, саме дослідження складається з декількох етапів:3 етапи в класичній полімеразній ланцюговій реакції. На цей час ми використовуємо 2 -етапний», - каже Оксана Бояльська.

В Житомирському обласному лабораторному центрі запевнили: тест на ПЛР для потенційно хворих на коронавірус є безкоштовним.

«Якщо виникає підозра, медичні працівники відбирають носоглотковий змив і матеріал направляють до нас у лабораторію. На транспортному середовищі, обов'язково за допомогою холодового ланцюгу. На цей час пацієнти, які підпадають на підозру, обслуговуються у нас безкоштовно», - зазначає мікробіолог вірусологічної лабораторії Оксана Бояльська.

Нагадаємо, вночі 24 березня до Житомирської області надійшли тести на коронавірус, а також засоби індивідуального захисту, які доставили з КНР: 5000 експрес-тестів, 1800 лабораторних тестів, 6000 масок, 500 захисних костюмів.

Як повідомляв Житомир.info, 25 березня у двох пацієнток житомирської лікарні та двох хлопців з Бердичева та Хорошівського району не підтвердили коронавірус COVID-19. Станом на ранок 25 березня в Україні підтверджено 113 випадків захворювання на COVID-19, найбільше – в Чернівецькій та Київській областях і місті Києві.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: коронавірус тести лабораторний центр  
Матеріали по темі