Здоров'я

​Яких правил слід дотримуватись житомирянам при самоізоляції, кому вона потрібна і як її пережити

26 March 2020, 11:54

Поширення коронавірусу змусило країни закрити кордони, а українців - повернутись на батьківщину. Тим, хто повернувся з країн, де зафіксовано COVID-19, потрібно самоізолюватися. Як зробити це правильно та хто ще під час карантину має утриматися від контакту з іншими людьми, розповідає завідувачка амбулаторії №1 м. Житомир Тетяна Литвинчук.

«Найперше, самоізоляції підлягають особи, які прибули з-за кордону, з країн, де є спалах коронавірусу. Друге - особи, які були в контакті з хворими. Також особи, які чекають результату тестів, і особи, які хворіють. Вони мають ізолюватися від родини та друзів. Самоізоляція має бути протягом 14 днів від початку випадку», - говорить завідувачка амбулаторії №1 КП «ЦПМСД» Тетяна Литвинчук.

На цей термін людина має залишитися вдома і не ходити на роботу, не відвідувати громадські місця. Якщо ж ви живете не одні, тоді лікарі рекомендують звести до мінімуму контакти з родиною та дотримуватися певних правил.


«Треба самому ізолюватися. Якщо у вас є окрема кімната, то ви повинні ізолюватися в окремій кімнаті, при тому постійно її провітрювати, вологе прибирання, а якщо немає такої можливості, хворий обов'язково має носити маску і робити вологе прибирання», - радить Тетяна Литвинчук.

МОЗ у таких випадках рекомендує користуватись окремою ванною кімнатою, а також готувати їжу та харчуватись окремо.

Аби не ходити у магазин, користуйтесь послугами доставки з дистанційною оплатою, або зверніться до друзів, які залишать необхідні покупки біля вхідних дверей. Якщо вам потрібно вийти на вулицю - прикривайте ніс та рот.

«Якщо виникає необхідність, можливо, немає родичів, друзів, щоб пішли в магазин за необхідним, то людина може вийти в крайньому випадку на вулицю, відвідати магазин, але обов'язково має носити маску, дотримуватися відстані не менше двох метрів», - додає завідувачка амбулаторії №1 КП «ЦПМСД» Тетяна Литвинчук.

Про самоізоляцію зсередини нам розповіла дівчина Катя, яка зараз живе у Києві. Десять днів тому вона повернувся з Нідерландів і вирішила добровільно самоізолюватися.

«Про вся випадок, можливо, я щось привезла з Нідерландів, бо коли я там була, на той момент було десь 600 випадків. З чого почалась самоізоляція? Це закупка продуктів, по максимуму купила продуктів, щоб вистачило якнайдовше. І ось мені на тиждень вистачило. Я в Києві живу і тут в принципі працює «Glovo» - доставка з супермаркетів. Я ще не пробувала цю штуку, але друзі кажуть, що замовляли продукти з «Ашану» і працює непогано. Думаю, сьогодні-завтра це спробувати», - розповідає Катя.

Дівчина працює в сфері IT і ділиться, що самоізоляція ніяк не вплинула на її роботу.

«Робота не стала, у нас проходять зустрічі онлайн, не Skype call, а ми використовуємо «Hangout» (додаток, розроблений компанією Google). Сьогодні у мене був клас англійської, це від роботи, викладач теж сидить на карантині і трошки «сходить з розуму» і запропонував проводити онлайн-заняття, тому сьогодні у мене був клас англійської онлайн. Легше працювати в дома в тому плані, що тобі не потрібно витрачати час на дорогу і на збирання. Ти прокинувся і вже готовий. Я почала більше читати книг», - говорить Катя.

На запитання, чого найбільше не вистачає, дівчина відповідає наступне:

«Трішки важко, що ти не бачиш інших людей, окрім себе, бо я живу сама і ніяких сусідів у квартирі, кімнаті немає. Але поки що найбільше, чого мені не вистачає - п'ять тисяч кроків. Я, виходить, цілий день сиджу, іноді поприсідаю, але це не та активність, яка має бути за день», - ділиться Катя.

Дівчина радить впродовж карантину використовувати вільний час з користю та відкрити для себе щось нове.

До речі, через пандемію багато компаній та сервісів відкрили безкоштовний доступ до онлайн-лекцій, освітніх курсів, фільмів, літератури, відеотренувань. Щоб не нудьгувати вдома, можете також відправитись у віртуальну екскурсію музеями світу (Collections, Музеї онлайн). Або ж по-справжньому відпочити.

Зауважимо, що українцям, які перебувають на самоізоляції під медичним наглядом, Фонд соціального страхування компенсує 50% втраченого заробітку.

Нагадаємо, житомирські лікарі пояснили, чи може COVID-19 передаватися через домашніх тварин.

Як повідомляв Житомир.info, з 25 березня в Україні оголошена надзвичайна ситуація на всій території країни, а карантин продовжили до 24 квітня 2020 року.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: коронавірус COVID-19 вірус самоізоляція  
Матеріали по темі