Здоров'я

У пологових будинках Житомира заборонили партнерські пологи, а бебі-бокси готові видавати одразу після народження малюка

26 March 2020, 17:53

У комунальному некомерційному підприємстві «Обласний перинатальний центр» Житомирської обласної ради (вулиця Романа Шухевича, 2-А) відмінили партнерські пологи. Таке рішення було прийнято у зв’язку з поширенням коронавірусної інфекції COVID-19. Також забороняється відвідувати вагітних і породіль, які перебувають у медзакладі.

Про це обласний перинатальний центр повідомив на своїй сторінці у Facebook 26 березня.

«До уваги пацієнтів КНП «Обласний перинатальний центр» Житомирської обласної ради та їх родичів! В зв’язку з розповсюдженням коронавірусної інфекції та введенням надзвичайної ситуації в Житомирській області забороняються партнерські пологи, відвідування вагітних, породіль! Також забороняється відвідування дітей, які знаходяться на лікуванні у відділенні інтенсивної терапії новонароджених та відділенні постінтенсивного догляду за новонародженими», – йдеться у повідомленні.

Зазначається, що відвідувачі можуть залишати в приймальному відділенні передачі в целофанових пакетах, які будуть піддаватись обробці.

Адміністрація перинатального центр також опублікувала номери телефонів, за якими можна отримати інформацію про стан здоров'я малюків з відеодемонстрацією.

Скріншот Facebook-допису перинатального центру

Житомир.info також поцікавився у в. о. директора КНП «Обласний перинатальний центр» Житомирської обласної ради Юрія Вайсберга, чи можуть породіллі отримувати «пакунок малюка» одразу після пологів, адже у зв’язку з карантинними заходами точки продажу дитячого одягу не працюють, тому, можливо, не кожній вагітній вдалося придбати усе необхідне для новонародженого. Юрій Вайсберг зазначив, що бебі-бокс, за потреби, породіллі можуть видати одразу, не чекаючи виписки.

«Так, раніше ми керувалися інструкцією, відповідно до якої бебі-бокси видаються при виписці породіллі. Однак тепер є постанова, і ми можемо видавати пакунок жінці з дитиною раніше, після пологів, якщо вона, жінка, є громадянкою України та має паспорт і код. Якщо ж породілля не є громадянкою України, в неї має бути посвідка на тимчасове проживання. Тоді – так, без проблем, видамо «пакунок малюка» одразу», – запевним Юрій Вайсберг.

Дбаючи про благополуччя епідемічного середовища, партнерські пологи і відвідування породіль та вагітних заборонили і в комунальному підприємстві «Лікарня №1» Житомирської міської ради (вул. В.Бердичівська, 70). Про це Житомир.info повідомила завідувачка відділення гінекології лікарні №1 Валентина Донець.

Лікарка також розповіла, що у медзакладі бебі-бокси видають одразу після появи малюка на світ, якщо є така потреба.

«Звісно, якщо породілля з якоїсь причини не має чогось з речей, першочергово необхідних для неї і малюка, бебі-бокс видається одразу. Це не проблема. Так, здебільшого «пакунок малюка» породіллі забирають при виписці, адже так зручніше усім: це доволі громіздка коробка та займає багато місця у палаті, що створює деякі незручності, особливо, якщо у ній кілька породіль. Мама також може взяти необхідну для себе річ, а решту пакунка віддати родичам, аби відвезли додому. Тож, якщо хтось не встиг придбати усе необхідне й зважаючи на ситуацію, що нині склалася, це абсолютно не проблема – пакунок на прохання породіллі видадуть одразу», – зазначила Валентина Донець.

Як повідомляв Житомир.info, 12 лютого 2020 року в КНП «Обласний перинатальний центр» Житомирської обласної ради показали, що входить у «пакунок малюка» в 2020 році.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: бебі-бокс пакунок малюка пологовий перинатальний центр  
Матеріали по темі