Місто

​Як навчаються житомирські школярі: відеоматеріали, онлайн-уроки та звукові повідомлення в месенджер

31 March 2020, 18:59

На початку березня житомирські школи закрили на карантин через загрозу коронавірусу, проте учні продовжують отримувати знання дистанційно.

Навчання під час карантину: чи може воно бути цікавим та ефективним, Житомир.info дізнавався у директора гуманітарної гімназії №23 Ігоря Баранова.

«Ми маємо сайт, який покликаний зосередити всіх в одному місті, щоб ніхто не шукав, де чий клас, або предмет. На цьому сайті зібрані всі матеріали від всіх вчителів. У кожного вчителя немає ніякого обмеження по використанню методів, форм, засобів, тобто кожен для себе обирає. Єдине зобов'язання - вчителі обов'язково повинні мати зворотний зв'язок та урізноманітнювати матеріал. Ми все ж йдемо до того, щоб це не були лише текстові завдання. Що туди викладається: тестові завдання для опрацювання, відеоматеріали. Можна записати відео урок, або провести його онлайн. Для цього є спеціальні засоби, наприклад, сьогодні популярна платформа Zoom в Україні. Нею користуються, бо там обмеження до 100 людей одночасно і 40 хвилин - цього достатньо для проведення уроку. Були такі уроки і в нас є дуже багато вчителів, які такі уроки проводять, ми постійно це аналізуємо», - розповідає директор житомирської гуманітарної гімназії №23.


Рішення знайшли й для предметів, які потребують озвучення матеріалу.

«Мені скидали вчителі свої напрацювання, деякі вчителі дають завдання дітям, наприклад, читання з англійської мови, діти у Viber роблять звуковий запис і відправляють повідомлення вчителю, так само відбувається і тестування. Тобто використовуємо месенджери, застосовуються програми для автоматичної перевірки тестувань Google Classroom, Google Форми, Google Диск, бо всі файли переважно там зберігаються», - каже Ігор Баранов.

Директор гімназії зізнається, спочатку такий формат уроків був незвичний для всієї «шкільної родини». Також він запевнив: вчителі контролюють присутність учнів на онлайн-уроках.

«Дуже по-різному, спочатку всі були розгублені, але з часом все приходить до норми. Якщо брати статистику, то у нас в середньому в день 13-15 тис. переглядів. Якщо використовуємо Zoom, то там принцип як в Skype, це реально, якщо обирають інші засоби - вчитель винаходить спосіб. Якщо беремо Google Classroom, все фіксується за допомогою обмежень у часі. Тобто в залежності від того який метод обрали, обирається й метод контролю», - ділиться директор гімназії №23 Ігор Баранов.

Колектив гімназії вирішує проблеми спільно, каже Ігор Баранов.

«Окремо з вчителями ми зустрічаємося онлайн, реалізуємо це за допомогою трансляції в YouTube, мене видно і чутно, а вчителі пишуть коментарі, якщо є якісь запитання, і, в принципі, таке спілкування всім подобається. Так само організовується навчання для вчителів, це я взяв на себе, тому що це мій профіль. Навчання по тих засобах, які можна використовувати і як їх використовувати. Цим ми займаємося так само за допомогою YouTube. Сьогодні планується на вечері перше заняття, тому протягом тижня ми будемо удосконалювати навички і вміння вчителів. Ми забезпечити технікою не можемо, але як виходимо з ситуації: ті вчителі, які не мають змоги до якихось дій, кооперуються з іншими вчителями і вони викладають завдання, але зворотний зв'язок відбувається на пряму з вчителем або через телефон, або через пошту», - говорить директор житомирської гуманітарної гімназії №23.

На останок Ігор Баранов зауважив, що такий досвіт - це перший крок до великих змін, які допоможуть автоматизувати та полегшити роботу вчителів.

Нагадаємо, у Житомирі з 12 березня по 3 квітня призупинили навчальний процес у загальноосвітніх та дошкільних закладах. А згодом продовжили загальноукраїнський карантин до 24 квітня.

Як повідомляв Житомир.info, 26 березня 2020 у міністерстві освіти і науки представили два сценарії розвитку подій і розповіли скільки триватиме навчальний рік. А згодом конкретизували інформацію щодо дат проведення ЗНО та вступної кампанії в Україні.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: дистанційне навчання карантин освіта школа  
Матеріали по темі