Здоров'я

У Житомирі фахівці зі столиці провели навчання для медпрацівників шкіл та садочків і планують готувати лікарні до другої хвилі коронавірусу

2 April 2020, 15:44

Яких протиепідеміологічних заходів слід вживати в нинішніх умовах, які заходи безпеки є важливими та першочерговими та чого робити не слід, обговорювали під час зустрічі голови Національної експертної групи з інфекційного контролю Андрія Александріна з медичними працівниками освітніх закладів Житомира.

«Медичні працівники – це той перший бар'єр, який буде зустрічатися з хворими на коронавірус і, відповідно, ми очікуємо, що вони будуть інфікуватися коронавірусом та в тому числі хворіти. У нашій країні і медичні працівники, і особливо адміністратори, вони найбільш схильні до захворювання. В нашій країні історично не відпрацьовувалися заходи щодо інфекційної безпеки. Але, знову ж таки, тут не потрібно шукати винних. У нас просто була відсутня системна підготовка фахівців на додипломному етапі освіти і післядипломному етапі освіти. Я вдячний керівництву міста Житомир за те, що вони перші це усвідомили в Україні і сподіваюся, що ми надалі будемо системно відпрацьовувати всі лікувальні установи для того, щоб ми підготувалися до осені, коли буде друга хвиля коронавірусної інфекції. Ну і до всіх наступних інфекційних викликів», – каже голова національної експертної групи з інфекційного контролю Андрій Александрін.


Під час зустрічі з медичними працівниками навчальних закладів обговорювали базові заходи особистої гігієни та кому і які захисні маски потрібно носити, а хто може обійтись без них. Окрім цього, фахівці продемонстрували ефективність різних типів масок.

«Звичайно, ми будемо розбирати тільки виключно практичні заходи, ті питання, які йдуть від медичних працівників, що їх найбільше турбує, на що потрібно акцентувати увагу, щоб в максимально короткі терміни убезпечити як медичних працівників, так і пацієнтів, відвідувачів – кого завгодно. Особливо в лікувальних установах», – каже Андрій Александрін.

Подібні навчання організовують для того, щоб освіжити знання медичних працівників, розповідає заступниця Житомирського міського голови Марія Місюрова.

«На превеликий жаль, ми стикнулись з тим, що ми діємо і мислимо стереотипно. Про деякі речі ми навіть не замислюємось і робимо невірно. Це витрачає наші ресурси, в першу чергу – матеріальні, а потім вже й моральні. Тому зараз у нас відбувається така зустріч, навчання, семінар з нашими медичними працівниками садочків та шкіл. Це перші люди, які повинні самі навчитись. В них, звісно, є медична освіта, але все ж таки є речі, які змінюються кожен день. Зараз ми хочемо показати деякі актуальні речі для медичних працівників, які потім будуть навчати наших дітей, педагогів, вихователів, і це будуть такі лідери змін, які будуть знати, як це робити правильно. Елементарні правила, елементарне виконання, але потрібно всіх навчати і впроваджувати це далі», – вважає заступниця Житомирського міського голови Марія Місюрова.

У муніципалітеті розраховують, що це не останній візит фахівців-епідеміологів до Житомира і співпраця з ними буде корисною для міста.

Нагадаємо, 28 березня 2020 року до Житомира приїжджали лікарі-епідеміологи, щоб дати поради по дезінфекції на період карантину.

Як повідомляв Житомир.info, громадський транспорт у Житомирі почали дезінфікувати на початку березня, з 21 березня в обласному центрі дезінфікують вулиці та зупинки громадського транспорту.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: коронавірус COVID-19 епідеміолог медик  
Матеріали по темі