Події

Лісову пожежу у Житомирській області досі не вдалося приборкати: з полум’ям борються вже четверту добу

7 April 2020, 10:09

Триває гасіння лісової пожежі в Народицькому районі Житомирської області.

Про це близько 9:00 год. 7 квітня повідомила пресслужба управління ДСНС України у Житомирській області.

«Наразі продовжується гасіння пожежі, що виникла на території Народицького, Базарського та Кліщівського лісництв ДП «Народицьке СЛГ» Народицького району. Станом на 07:00 площа пожежі складає 15 га окремими осередками», – йдеться у повідомленні.

На гасінні пожежі працюють 235 рятувальників та 57 одиниць техніки, 80 лісівників та 13 одиниць техніки. Учора авіацією ДСНС України здійснено 18 скидів води (26 тонн).

Голова Державного агентства лісових ресурсів України Андрій Заблоцький запевняє, що ситуація з лісовими пожежами на Житомирщині складна, але контрольована.

Про це йдеться у повідомленні Урядового порталу від 7 квітня.

Повідомляється про пожежі на площі понад 1 тис. га.

«Вже декілька днів лісівники борються з масштабними лісовими пожежами на території трьох лісгоспів Житомирщини. Триває гасіння 9 великих пожеж орієнтовною площею більше 1200 га», – йдеться у повідомленні.

Андрій Заблоцький наголосив, що загалом ситуація є контрольованою, проте залишається складною, адже люди працюють у надзвичайно важких умовах.

«На локалізації пожеж задіяно майже 1000 працівників лісової охорони та рятувальників, понад 100 одиниць техніки. Вчора та сьогодні до гасіння в Народицькому спецлісгоспі залучалася авіація. Пліч-о-пліч працюють і підрозділи ДСНС», – зазначив голова Держлісагентства.

Також він повідомив, що на допомогу прийшли і сусідні держлісгоспи – відправили працівників підприємств та пожежну техніку.

Оперативний штаб ліквідації лісових пожеж очолює заступник начальника ДСНС у Житомирській області.

Окрім того, протягом 3-5 квітня силами державної лісової охорони було ліквідовано більше 53 випадків загорянь у лісовому фонді по всій області, на орієнтовній площі більше 86 га.

Голова Держлісагентства зазначив, що лісівники також активно беруть участь у ліквідації масових пожеж у природних екосистемах (поля, луки, торфовища, смітники, сільськогосподарські угіддя тощо).

«Ми докладаємо максимум зусиль та робимо все від нас залежне, щоб протидіяти лісовим пожежам. Вкотре наголошую – основна причина виникнення лісових пожеж (85%) – це людський фактор. Лісова підстилка та трав’яниста і чагарникова рослинність надзвичайно сухі, у лісі зовсім немає вологи. Нинішній рік – аномально сухий. І один сірник чи недопалок стає причиною масштабної пожежі з катастрофічними наслідками для екосистеми, лісового господарства та навколишнього середовища. Безпека лісу – наша відповідальність», – наголосив Андрій Заблоцький.

У пресслужбі управління ДСНС України у Житомирській області у коментарі Житомир.info пояснили, що площа 1200 га, про яку говорить Андрій Заблоцький, – це загальна площа лісових пожеж на території усієї Житомирської області. А на території кількох лісгоспів у Народицькому районі, зокрема, палає 15 га лісу.

Нагадаємо, 5 квітня 2020 року стало відомо, що у північних районах Житомирської області горять ліси і торф’яники. Станом на 5 квітня горіння відбувалося окремими осередками на площі 25 га. Лісовий масив зайнявся від палаючої сухої трави.

Станом на ранок 6 квітня горіло 15 га поблизу населених пунктів. До гасіння залучили авіацію.

Як повідомляв Житомир.info, 4 квітня 2020 року жителів Житомира і Бердичева налякали чорні стовпи диму: горів очерет на околицях обох міст.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: пожежа ДСНС рятувальники ліс Народицький район  
Матеріали по темі