Здоров'я

Другий етап медичної реформи: як будуть лікувати житомирян

8 April 2020, 15:30

З початку квітня в Україні розпочався другий етап медичної реформи. Зокрема, це стосується закладів, які надають спеціалізовану медичну допомогу.

«На першому етапі в реформу зайшли заклади, які надають первинну медичну допомогу, на другому етапі заходять заклади, які надають спеціалізовану допомогу. Зокрема, це швидка, лікарня, поліклініки, лікарні починаючи з районних та закінчуючи вузькоспеціалізованими, як обласна лікарня, онкодиспансер, психіатричні лікарні, тубдиспансер», - пояснює директор КП «Обласний центр громадського здоров’я» Олександр Зарицький.

Для пацієнтів це означає, що за направленням сімейного лікаря профільний спеціаліст має надати допомогу безкоштовно, а також потенційний хворий може обрати до якого лікаря йти. Це стосується, як державних, так і приватних медичних закладів. В Обласному центрі громадського здоров’я кажуть: перелік безкоштовних послуг чималий. Повністю ознайомитися з ним можна за допомоги інтерактивної карти на сайті Національної служби здоров'я України.

«26 пакетів, тут і амбулаторно вторинна спеціалізована та третинна високоспеціалізована медична допомога, тобто звертання до поліклініки. Всі фахівці, які є в поліклініці, до прикладу в обласній або в обласному діагностичному центрі, вони входять в цей перелік. Тут є пріоритетні послуги: мамографія, гістероскопія, фіброгастроскопія, колоноскопія, цистоскопія, бронхоскопія. Це пріоритетні послуги у тому розумінні, що вони дозволяють на ранніх стадіях виявляти онкопатологію», - говорить директор КП «Обласний центр громадського здоров’я» Олександр Зарицький.

Для спеціалізованої медичної допомоги реформа означає, що держава сплачуватиме кошти закладу за конкретну надану послугу.

«Держава, в особі Національної служби здоров’я України, бачить цей ланцюжок, що звернення завершене і тому, хто надав допомогу пацієнту, відшкодовуються кошти. Це розповсюджується на державні та приватні структури, немає значення. При цьому пацієнт тепер, як ніколи, має вільне право обирати лікаря і заклад. Раніше це також було, бо це прописано в «Основах законодавства України з охорони здоров’я», де передбачалося, що пацієнт має право вільного вибору лікаря та закладу, але там було уточнення, якщо лікар та заклад може надати таку допомогу. Ми бачимо, що 53 заклади уклали угоди, 51 форма комунальної власності, 1 приватна без ФОП і 1 ФОП», - каже Олександр Зарицький.

Зміни стосуватимуться й протитуберкульозних та онкодиспансерів. Директор КП «Обласний центр громадського здоров’я» Олександр Зарицький пояснює, що може зміниться в цих закладах.

«Вони заходять в реформу і працюють за новими фінансовими підходами. Це не означає, що маса тубхворих буде викинута, як дехто презентує цю інформацію на вулиці. Якщо ми подивимося, скільки тубхворих ходить по вулиці, то їх зараз ходить набагато більше, ніж вони охоплені лікуванням, через те, що вчасно не виявлені, байдужі до свого здоров’я. Для деяких закладів фінансування можливо трохи погіршиться, але цей висновок робиться на основі тих сум в угодах укладених з Національною службою здоров’я України. Тут може бути два варіанти: адміністрація закладу визначає тих хто працює краще і залишає їх, або адміністрація закладу вводить диференційований підхід до оплати праці, за результатом. Або в закладі залишається зрівнялівка, давайте три варіанти, тобто незалежно, що підходи до фінансування змінилися у нас залишається солідарний, соціалістичний чи радянський принцип. У нас тарифна сітка, якщо ви лікар вищої категорії, маєте стаж роботи 30 років і таке інше, але робити 2 операції в тиждень отримаєте умовно 10 тис. грн. А я молодий лікар, який працює тільки 2 роки, не маю категорію, вислуги років, а це речі за які йде доплата, але роблю 50 операцій в тиждень отримую 5 тис. грн. Як ви думаєте надовго молодий лікар затримується у такому закладі?», - розповідає директор КП «Обласний центр громадського здоров’я» Олександр Зарицький.

Загалом,, реформа передбачає ефективне використання бюджетних коштів та стимулювання підвищення якості надання медичних послух пацієнту.

Нагадаємо, за даними НСЗУ лікарні Житомирської області отримають 1,46 млрд грн на рік.

Як повідомляв Житомир.info, у вересні 2019 року пресслужба НСЗУ інформувала, що у 2020 році закладам охорони здоров’я за програмою медичних гарантій сплачуватимуть 8500 грн за пологи, 19 500 грн – за лікування одного інсульту, 15 800 грн – за лікування інфаркту. Ці послуги будуть повністю безоплатними для українців, адже вони вже заплатили за медичну допомогу зі своїх податків.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: медична реформа лікування лікарні  
Матеріали по темі