Економіка

Чи може прибутковий бізнес бути чесним?

8 April 2020, 15:57

За різними оцінками, від 30% до 50% української економіки знаходиться в "тіні". Згідно з офіційними даними Держстату, в 2019 році більше 3,4 млн українців були зайняті в тіньовому секторі економіки. Іноді складається відчуття, що в нашій країні чесний бізнес просто неможливий. Але насправді це не так. Спростувати існуючу думку ми попросили директора Житомирської філії ТОВ «Аскона - Південь» (виробник матеріалів ANSERGLOB, один з лідерів по наповненню місцевого бюджету Оліївської ОТГ, Житомирської області) Оксану Лисянську.


Після здобуття Україною незалежності на зміну великим державним виробництвам прийшли десятки і сотні комерційних компаній, на яких працюють все ті ж сотні і тисячі працівників. Прогресивні комерсанти обрали шлях прозорого бізнесу, чесного платника податників та соціально-відповідального «містоутворюючого підприємства». На Заході ці принципи утвердилися в корпоративну соціальну відповідальність (КСО), яка стала невід’ємною частиною великого бізнесу. Сюди входить і етичне ставлення до працівників, і волонтерство, і опікування місцевими ініціативами. Але інші компанії, на жаль, застрягли у сценарії 90-х – «віджимати» у конкурентів, брехати партнерам, «кидати» працівників їм завжди миліше. Для яких «бізнес»- не платити податки, тим самим залишаючи пенсіонерів без виплат, містян – без бюджетів.

«Для нашої компанії з податками апріорі зрозуміло - їх просто потрібно платити.Підприємство сплачує мільйони гривень податків у державний та місцевий бюджет. Але цього замало, бізнес повинен брати на себе соціальну відповідальність. Разом з правом вільно вести підприємницьку діяльність бізнес отримав і обов’язки, які виходять за межі сумлінної сплати податків. Це обов’язки перед державою, партнерами та працівниками», каже Оксана Лисянська. «Якщо допомога місту потрібна «тут і зараз» - ми її надаємо, якщо в громади є проблеми які потрібно вирішити негайно – ми ними займаємось».

На підприємстві працює більше 100 робітників. Для кожного з них важливо заробляти чесно, без тіньових гривень у конверті та з повним соціальним пакетом, відпустками та лікарняними? «Ми йдемо на роботу з високо піднятою головою, бо працюємо на справді європейському виробництві у звичайному українському селі», - кажуть працівники підприємства.

Серед робітників заводу багато тих, хто повернувся до своєї родини після довгих років заробітчанства, отримавши змогу достойно заробляти на батьківщині. Чимало й тих, хто учора виконував громадянський обов’язок у зоні АТО, а сьогодні може допомагати своїм бойовим побратимам. Адже «Аскона-Південь» від самого початку військових дій на Сході активно допомагає українській армії.

Зі слів Оксани Лисянської, для керівництва компанії існує закономірність: чим чесніше буде компанія, тим більше у неї буде лояльних і відданих клієнтів, які будуть рекомендувати її своїм друзям і близьким. Саме тому, кожне наше досягнення – важливе, але найвище – наша репутація. Бездоганному іміджу підприємства понад 20 років – від становлення до розвитку, напрацювання доброго імені серед громади та партнерів, безлічі нагород за перемоги в національних конкурсах та рейтингах. Та напевно найдорожчими з них у цей непростий час були і залишаються ті, що стосуються сприяння Збройним Силам України. Українська армія та захисники держави завжди залишаються в полі зору благодійної діяльності ТОВ «Аскона-Південь». І робиться це не заради похвали. Керівництво підприємства та трудовий колектив удостоєні численних нагород та відзнак, у тому числі від керівництва військових частин, яким постійно допомагають. Цілком заслужено підприємство нагороджене Дипломом Національного конкурсу «Благодійна Україна», а також високими нагородами Української Православної церкви. Ольга Загребельна (керівник групи компаній ANSERGLOB) нагороджена Патріархом Київським Філаретом Медаллю «За жертовність та любов до України», а також Орденом Святої великомучениці Варвари за заслуги у відродженні духовності та Помісної Української православної церкви.

«Якщо йдеться про благодійність, то вона йде від щирих та глибинних душевних почуттів – насамперед до тих, кому сьогодні найважче дається відстояти нашу Незалежність та право жити та працювати в мирній державі!»

Пресслужба ТОВ «Аскона-Південь»

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Матеріали по темі