Місто

Як карантин вплинув на життя житомирських безхатьків, які залишилися без основного заробітку – здачі вторсировини

14 April 2020, 18:54

У Житомирі більшість безхатьків проживає у міському центрі обліку бездомних осіб, проте деякі залишаються на вулиці. Крім того, під час карантину вони втратили свій підробіток. Про те, як пандемія вплинула на життя безхатьків, розповідає голова правління ЖГО «Милосердя» Владислав Паламарчук.

«Всі ми прекрасно розуміємо, як справжні безхатьки заробляють. Але ми не кажемо про тих, які жебракують, тому що жебраки, які сидять з протягнутою рукою чи пристають до людей, щоб ті дали кілька гривень на хліб чи ще на що, це категорія жебраків. Безхатьки ніколи не будуть просити, вони горді й самі можуть заробляти, як вони це називають. Заробляють чим? Це склотара, макулатура, металобрухт, але через карантин усі пункти прийому зараз закриті. Як на них це вплинуло – можу тільки здогадуватись. Важко стало, тому що більшість наших працездатних підопічних працювали на ринках, на Малинському в основному, але, на жаль, з десяти там зараз працює тільки двоє», – розповідає голова правління ЖГО «Милосердя» Владислав Паламарчук.


На запитання, чи потрібно допомагати безхатькам і як це можна зробити, він відповідає:

«Прохання до житомирян. Якщо ви бачите людину, у якої проблеми, хоча б не гнобіть її. Це буде найкраща допомога. Він знайде, як вижити, щось знайде, щось назбирає, хтось поділитися шматком хліба», – каже Владислав Паламарчук.

У центрі обліку бездомних осіб кількість підопічних збільшилася. Зараз у закладі перебуває 65 людей. Звертаються не тільки безхатьки, а й ті, хто був змушений залишити санаторій «Лісова казка», бо його використовують для обсервації.

«Є такі люди, які не можуть переміщатися по області. Вони можуть доїхати тільки до Житомира. З Коростишева, якщо є бажання, то можна дійти пішки, а якщо людина, наприклад, з Народичів? А так на час карантину людей попросили видалитись з санаторію, тобто чотири людини у нас таких є», – говорить голова правління ЖГО «Милосердя».

Також звертаються за допомогою люди, яких нещодавно звільнили з в'язниці і їм немає куди йти чи вони не можуть дістатися в інше місто.

«Є люди, які звільняються з житомирських колоній, а у нас їх дві – восьма та четверта. Вони звільняються та не можуть дістатися (додому). Ось один хлопець у нас з Кропивницького, тому що у нас є дах над головою, одяг. Повторні злочини здійснюють через які причини? Тому що людина хоче їсти, наприклад», – каже Владислав Паламарчук.

Кожного дня у центрі кварцують кімнати і просять підопічних не залишати заклад без нагальних потреб.

«У нас всі чергові у масках, змінними (масками) забезпечені, усіх клієнтів центру також забезпечуємо. Ми впроваджуємо карантинні заходи, кварцуються кімнати три рази на день», – додає голова правління ЖГО «Милосердя» Владислав Паламарчук.

Зараз підопічні готуються до святкування Пасхи та, за традицією, на свято даруватимуть один одному подарунки і дивитимуться фільм.

Нагадаємо, у 2020 році в Житомирі благодійники влаштували різдвяний обід для безхатьків та знедолених.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: безхатько бездомний ГО "Милосердя"  
Матеріали по темі