Місто

​У Житомирі вирішили повернути стару схему руху на майдані Соборному під відповідальність начальника управління транспорту

15 April 2020, 13:57

На майдані Соборному у Житомирі відновлять стару розмітку, відповідно до схеми організації дорожнього руху, яка діяла до листопада 2019 року.

Таке рішення 15 квітня було прийняте на черговому засіданні Житомирського міськвиконкому.

«Пропонується проєкт рішення виконавчого комітету «Про здійснення заходів з введенням в дію схеми організації дорожнього руху по майдану Соборному». Хочу нагадати, що в листопаді минулого року в рамках експерименту, була введена нова схема організації дорожнього руху на майдані Соборному. В рамках реконструкції центральної частини міста – майданів Соборний та Перемоги – був розроблений загальноміський проєкт і в рамках цього проєкту було тимчасово, як це і передбачалось, щоб протестувати її, виявити слабкі сторони та визначитися, чи вона має право на життя, чи потребує коригування, тобто вона була введена саме на пів року», - розповів начальник управління транспорту і зв’язку Костянтин Підпокровний.

За його словами, ця тимчасова схема руху потребує доопрацювання та капітальних видатків, яких в бюджеті поки не передбачено, тож новим проєктом рішення виконкому пропонується повернутися до старої розмітки на майдані Соборному, яка діяла до листопада 2019 року.

«На даний час переглядали цю тимчасову схему, є до неї зауваження, є пропозиції щодо розширення кругу, щодо проблемного моменту на Київській-Перемоги, парковки по центру площі і т.д. Тобто ця схема потребує коригування. По друге, це наша думка і думка спеціалістів, що не можна залишати тимчасову схему надалі, без проведення робіт капітального характеру, тобто повноцінні тротуари, переходи, коло – це ті роботи, які потребують відповідних видатків з міського бюджету. Орієнтовно це 1,5-2 млн грн. Ми розуміємо обмеженість цьогорічного бюджету і те, що таких коштів ми не отримаємо. Тому залишати тимчасову розмітку ще й надалі зі знаками, опорами, в такому естетичному вигляді площу ми не маємо права. Крім того, вільна площа, яка у нас планувалася по схемі, мала бути залучена на різні заходи, яких найближчим часом не планується», - пояснив Костянтин Підпокровний.

Члени виконкому поцікавились, чи пройшов даний проєкт рішення виконкому про повернення до старої схеми руху на майдані Соборному, погодження профільної комісії з безпеки дорожнього руху.

На що начальник управління транспорту та зв’язку запевнив, що дане питання розглядалось комісією і отримало рекомендацію щодо повернення до старої схеми. Єдине зауваження стосувалося можливості залишити нині діючу розмітку, якщо з бюджету таки виділять кошти на вдосконалення тієї схеми руху, яка діє зараз.

«Близько місяця тому комісія розглядала відповідне рішення і дійшла висновку: якщо не буде капітального ремонту відповідно до проєкту реконструкції майданів, то треба залишити раніше діючу схему, яка була до листопада 2019. Тобто зараз ми пропонуємо прийняти рішення щодо відновлення раніше діючої розмітки на майдані Соборному», - пояснив начальник управління транспорту.

За його словами, аби повернутися до старої схеми руху та відновити стару розмітку, потрібно буде витратити близько 100 тис. грн.

Заступник міського голови Олександр Шевчук додав, що стара схема руху - це єдина схема організації дорожнього руху на майдані Соборному, яка пройшла погодження патрульної поліції.

На завершення заступниця міського голови Світлана Ольшанська оголосила голосування за запропонований проєкт рішення, за умови, якщо начальник управління транспорту і зв’язку, як фаховий спеціаліст, візьме на себе особисту відповідальність за виконання даного рішення.

Члени виконкому більшістю голосів підтримали дане рішення: 6 голосів «за» (усього в складі виконкому 10 осіб).

Водночас, член міської комісії з безпеки дорожнього руху Роман Кравчук у своєму дописі у соцмережі, який він опублікував під час розгляду даного питання виконкомом, повідомив, що профільна комісія не погоджувала даного питання, і тому просив членів виконкому не погоджувати зміни.

«Прямо зараз проходить засідання виконавчого комітету Житомирської міської ради. На початку засідання заступник міського голови Олександр Шевчук з голосу вніс в порядок денний питання чергової зміни організації дорожнього руху на майдані Соборному. Нагадую, існує міська комісія з безпеки дорожнього руху, головою якої є той же Олександр Шевчук, але яка: 9.01.2020 рекомендувала доопрацювати дане питання, а 31.01.2020 перенести дане питання на наступне засідання комісії. Скріншоти рішень прикладаю. Фактично, комісія на даний момент не підтримала зміни організації руху на Соборному. Тому в обхід компетентного органу, заступник міського голови намагається одноосібно і використовуючи своє службове становище та неможливість громадськості бути присутнім на засіданнях виконкому, через закритий характер засідання, змінити схему руху на центральному майдані міста. Прохання до членів виконавчого комітету не підтримувати ініційовані зміни», - йдеться у дописі Романа Кравчука.


Подробиці щодо прийнятого рішення виконкому про повернення старої схеми руху на майдані Соборному, дивіться згодом у відеосюжеті на Житомир.info.

Який вигляд має тимчасова розмітка на майдані Соборному, яку можуть змінити вже в травні, дивіться тут.

Як повідомляв Житомир.info, 13 листопада 2019 року на майдані Соборному в Житомирі почали наносити нову дорожню розмітку. До того впродовж кількох місяців точились дискусії стосовно доцільності реорганізації руху на центральному майдані міста. Зміни спочатку анонсував на той час заступник Житомирського міського голови Дмитро Ткачук, згодом в вересні 2019 в рамках Європейського тижня мобільності на Соборному організовували ПАРКування, яке показувало, що величезна площа може бути реорганізована під громадський простір.

Саму обіцяну розмітку нанесли в середині листопада, і, за новою схемою, рух автомобілів мав відбуватись по зменшеному колу, яке змістили ближче до драмтеатру імені Івана Кочерги. Завдяки цьому звільнилось місце, де можна було б облаштувати громадський простір, а також на майдані з’явились місця для паркування автівок.

Нова розмітка на головному майдані міста викликала хвилю обговорень серед містян. Зокрема дехто нарікав на «тягнучки» на заїзді з прилеглих вулиць.

Житомирські депутати якось сперечались через нову розмітку на сесії. В результаті навіть проголосували за те, щоб міськвиконком змінив організацію дорожнього руху на майдані Соборному в Житомирі й були проведені громадські обговорення з цього питання.

Після впровадження нової схеми руху для місцевих та немісцевих водіїв ми підготували детальну відеоінструкцію проїзду центрального майдану Житомира за новою розміткою.

Як паркуються житомирські водії на оновленому майдані Соборному, дивіться у фоторепортажі від 28 листопада 2019 року

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: Соборний розмітка схема руху Підпокровний  
Матеріали по темі